Dieren in het Derde Rijk. Een bijzondere rol in de Tweede Wereldoorlog

Dat dieren zo’n grote rol hebben gespeeld bij de Tweede Wereldoorlog wist ik eigenlijk niet, maar na het lezen van dit boek weet ik dat hun rol veel groter was dan ik ooit had verwacht. Jan Mohnhaupt laat zien wat de bijzondere rol was van dieren in het Derde Rijk.

Een dierentuin naast een concentratiekamp

Het eerste hoofdstuk uit “Dieren in het Derde Rijk” komt gelijk binnen. Hoe bizar is het om te bedenken dat er een dierentuin naast een concentratiekamp werd gezet? In 1938 plaatste de SS dit al naast de brakken. Als plezier voor hun mensen. Sta je daar met je kind te kijken naar de beren, terwijl er een paar meter daarnaast mensen worden omgebracht. Het is te bizar om aan te denken. Blijkbaar waren er vaker dieren bij een concentratiekamp als vermaak voor de bewakers.

Van zijderups tot herdershond

Elk dier had zo’n zijn eigen nut voor de nazi’s. Zo werd er de zijderups gekweekt om de parachute voor het leger mee te maken. Op school werden ze verzorgd en er werden speciale bomen gekweekt voor deze rupsen zodat ze niet ziek konden worden. Hitler zelf had een herdershond. Een herdershond gaf je status en werd ook gebruikt bij het bewaken van de kampen. Dit hondenras stond voor alle goede eigenschappen die een Pruisische soldaat moet bezitten: trouw, moed, uithoudingsvermogen, ijver en gehoorzaamheid. Een soort “Germaanse oerhond”. Iets dat Hitler erg aan sprak. Maar ook andere dieren hadden een rol. Zo waren kevers geschikt als oorlogswapen en diende de varkens voor de voedselvoorziening. Over alle dieren in het Derde Rijk werd zorgvuldig nagedacht.

Je blijft lezen met open mond

Vol verbazing lees ik de één na de andere bladzijde. Dit kan gewoon niet waar zijn. Jan Mohnhaupt beschrijft het allemaal zo fijntjes en nauwkeurig. Geen moeilijke woorden. Niet al te uitgebreid, maar precies goed. Het leest alsof je een glas limonade leeg drinkt op een warme dag. Voor ik het weet ben ik al twee hoofdstukken verder. Je wil namelijk gewoon meer en meer lezen. Wat hebben die nazi’s nog meer bedacht en welke geheime agenda had Hitler? Dieren in het Derde Rijk is niet één boek van de vele, maar echt een aanvulling op de boeken die we al hadden over de Tweede Wereldoorlog.

Dieren in het Derde Rijk met foto’s

Naast alle hoofdstukken van ‘Dieren in het Derde Rijk’ kom je regelmatig een foto tegen. Op de voorkant prijkt de foto van Hitler met een jong hertje. Maar in het boek vindt je Hitler met de hondjes van Eva, beelden van dieren en nog meer foto’s van uit die tijd. Het is een mooie aanvulling van het verhaal en geeft een kijkje in het leven uit die tijd.

Een andere manier van kijken

Na het lezen van “Dieren in het Derde Rijk” kijk je nooit meer hetzelfde naar bepaalde dieren. Althans dat heb ik. Zijderupsen zal ik vanaf nu associëren met de parachute van het leger en een herdershond staat voor moed en trouw. Daarnaast ga je op een andere manier naar de oorlog kijken. Nooit had ik verwacht dat dieren op deze manier gebruikt zouden worden. Nog nooit was de rol van dieren zo goed naar voren gebracht. Mijn complimenten aan Jan Mohnhaupt.

Specificaties Dieren in het Derde Rijk

Auteur: Jan Mohnhaupt | Uitgeverij: Hollands Diep | oktober 2021 | 9789048860500 | 250 pagina’s | Vertaald door: Jeske Nelissen en Ronnie Boley | Voor meer informatie ga je naar je lokale boekhandel of klik je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.