Taart voor iedereen, een prentenboek van Thé Tjong-Khing

Ik ben groot voorstander van kinderen hun eigen fantasie te laten gebruiken. Taart voor iedereen is daar perfect voor. Dit mooie prentenboek heeft namelijk helemaal geen woorden. Waardoor je dus fijn de illustraties kunt bekijken en zelf mag bedenken wat er precies gebeurd.

Taart voor iedereen

Synopsis Taart voor iedereen

Een divers dierengezelschap komt bij elkaar. De dieren schrikken als een roofvogel hun spullen steelt, maar dat is zeker niet alles dat er gebeurd.

  • Wie verstopt zich daar in die struik?
  • Waar gaat Meneer Hond heen?
  • En waarom springt die Kikker over de rivier?

Kun jij alle gestolen voorwerpen weer terug vinden? En weet jij wat van wie is?

Taart voor iedereen

Woordeloos prentenboek

Ik hou ervan als boeken net even anders zijn dan andere. Zo lazen wij al met veel plezier Het boek zonder tekeningen. Taart voor iedereen past zeker in dit zelfde rijtje unieke en net even anders dan andere boeken. Het boek is woordloos waardoor je je fantasie zal moeten aanspreken. Nu kun je natuurlijk als volwassenen zelf wat verzinnen, maar eigenlijk is het veel leuker om je kind te vragen wat er gebeurd. Jonge kinderen zullen vooral benoemen wat ze zien. Terwijl oudere kinderen hun eigen verhaal verzinnen. Mijn dochter van zes vond het prachtig dat zij mocht bedenken hoe het verhaal ging. En ze was daarna ook heel nieuwsgierig naar hoe ik het verhaal zou verzinnen. En dat is precies waarom dit prentenboek zo leuk is. Door de vele details zie je elke keer wat nieuws. En is het verhaal dus ook net weer even anders!

Taart voor iedereen

Kijk- en zoekboek

Zoals ik hierboven al even benoemde zijn er vele details verstopt in de kleurrijke illustraties. Hierdoor leent Taart voor iedereen zich ook perfect als zoekboek. Dit kan heel natuurlijk door lekker samen de pagina’s te bekijken. En dan te benoemen wat je ziet. Maar wil je het een beetje uitdagender maken dan kan dat ook. Vraag dan of je kind de gestolen voorwerpen terug kan vinden. Of maak het extra moeilijk en vraag naar kleine verstopte details. Ook erg leuk om de rollen eens om te draaien en dat je kind mag zeggen wat jij moet zoeken. Of maak er een wedstrijdje van! Wie vindt als eerste de gestolen voetbal? Of het zwaard?

Taart voor iedereen

Wat vinden wij van Taart voor iedereen?

Zowel mijn dochter als ik zijn het erover eens dat dit een heel leuk boek is. Na de eerste ‘Huh, geen woorden?’ waren we eigenlijk direct enthousiast. Wij vinden het namelijk beide leuk om onze fantasie te gebruiken. En dit is ook direct wat er gebeurd als we Taart voor iedereen open slaan. Zonder aarzelen verteld mijn dochter het verhaal waarvan zij vindt dat het bij de illustraties hoort. En met een grote glimlach slaat ze het boek na haar verhaal weer dicht. Trots, blij en enorm nieuwsgierig naar mijn verhaal, maar daar moet ik nog even over nadenken…

Taart voor iedereen

Illustrator Thé Tjong-Khing

Ik ontdekte de speelse illustraties van Thé Tjong-Khing in Vos en Haas. Van dat deze illustrator een ware grootmeester is had ik toen nog geen idee. Maar dit is een naam die je niet snel vergeet en al snel kwam ik meer boeken tegen van zijn hand. En toen speciaal voor zijn 90e verjaardag Taart voor iedereen voorbij kwam, stond deze bovenaan mijn verlanglijstje! Ik ben gek op de kleurrijke speelse illustraties van Thé Tjong-Khing. Ze zijn enorm gedetailleerd en zelfs in boeken met tekst vertellen ze hun eigen verhaal.

Ook leuk om te benoemen is dat Thé Tjong-Khing met zijn vergelijkbare boek Waar is de taart bekroond werd met een Zilveren Penseel en de Woutertje Pieterse prijs.

Andere boeken van Thé Tjong-Khing

Ben je net zo weg van de illustraties van grootmeester Thé Tjong-Khing als ik? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Taart voor iedereen

Illustraties: Thé Tjong-Khing | Vormgeving: Nele Reyniers | Uitgever: Lannoo | 7 juni 2023 | 28 pagina’s | 9789401492089 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.