Welkom in Smartpark, een digitaal eiland zonder ouders…

Best of YA | XS is weer een nieuw deel rijker! Ik heb al twee delen mogen lezen uit deze dunne en toegankelijke boekenserie en dat smaakt naar meer. Welkom in Smartpark komt uit de pen van Mirjam Mous. Die ken je misschien van haar andere populaire boeken zoals Boy 7* en H@ck*. Ik typ nou wel pen, maar die uitdrukking is natuurlijk sterk verouderd. Zeker bij een boek wat als locatie een Smartpark heeft. Een digitaal pretpark op een eiland ver ver weg van je ouders. Dat klinkt ideaal toch?

voorkant kader Mirjam Mous Welkom in Smartpark, een digitaal eiland zonder ouders…

Welkom in Smartpark

Gijs zou het liefst non-stop gamen, maar zijn moeder vindt dat hij mensen in real life moet ontmoeten. Luus is verslaafd aan haar telefoon, maakt doorlopend selfies en is vooral in zichzelf geïnteresseerd. Stoere Hailey haalt graag stunts uit, die ze op TikTok zet. En dan is er nog de slimme maar gemakzuchtige Delano die de schoolcomputer heeft gehackt. Ze gaan allemaal naar Smartpark; een vakantieverblijf annex pretpark met zulke slimme apparaten dat ouderlijk toezicht niet nodig is. In het begin lijkt alles ideaal. Tot de apparaten in moordlustige machines veranderen en de jongeren moeten vechten voor hun leven.

Welkom in Smartpark is onderdeel van de Best of YA | XS-reeks. Meer lezen uit deze reeks? Lees ook:

Onze recensies van deze boekenserie:

Mirjam Mous

Welkom in Smartpark is dus onderdeel van de Best of YA | XS-reeks. Dunne en toegankelijke boeken die je makkelijk oppakt. De boeken zijn geschikt voor young adults, vanaf ongeveer 15 jaar. Mirjam Mous is de auteur van Welkom in Smartpark. Je kent haar misschien van het populaire en genomineerde Boy 7* en Girl 6*. Dat is een boek wat hoort bij Boy 7 en ook als onderdeel van deze XS-serie is uitgebracht. Ze heeft dus als enige auteur twee boeken op haar naam staan in deze boekenserie. Of misschien ken je haar van de boekenserie H@ck*. Ze schrijft spannende thrillers voor jongeren die perfect passen bij de moderne doelgroep.

Mirjam Mous (1963) werkte jarenlang in het onderwijs voordat ze in 2005 besloot zich fulltime op schrijven te richten. In 1998 verscheen haar eerste boek. Mirjam schrijft voor een breed publiek: grappige boeken voor kinderen zoals Spees de ruimtewees* en Vigo Vampier*, maar ook aangrijpende en spannende boeken voor jongeren. Mirjam Mous woont met haar man Wim in Breda.

Recensies Mirjam Mous

Muziek uit het boek: Alicia Keys – Fallin’

Actueel, thema’s en karakters

Uiteraard is Welkom in Smartpark ontzettend actueel. Het is dan ook geen scifi boek, maar sluit haarfijn aan op alle mogelijkheden die we momenteel hebben in onze samenleving. Dingen als AI, deepfake, ChatGPT en VR zitten op een acceptabele manier verweven in dit verhaal. Het zou allemaal echt kunnen bedoel ik daarmee. Uiteraard is het een verhaal en neemt Mirjam Mous wat vrijheid die een spannend verhaal dienen. Maar toch, het zou allemaal echt kunnen. Een park wat zo modern is, ik denk dat het superpopulair zou zijn.

Naast de actuele digitale thema´s bevat Welkom in Smartpark ook maatschappelijke thema’s. Zoals opgroeien, vriendschap, familie, verlies ouder, inclusiviteit, fomo, prestatiedrang en jezelf zijn. De digitale en maatschappelijke thema’s weet Mous aangenaam te verweven in een spannend en mysterieus verhaal. Een verhaal die wij als lezer ervaren uit 4 verschillende perspectieven. Namelijk die van:

  • Luus: een meid met twee vaders en die erg gericht is op selfies, mode en likes
  • Hailey: heeft haar moeder verloren en haalt graag, soms gevaarlijke, stunts uit voor haar challenges op TikTok
  • Gijs: zit het liefste op zijn kamer en is daar Sijg die met zijn digitale vrienden het liefste non-stop aan het gamen is
  • Delano: botst heel erg met zijn stiefvader. Hij heeft de schoolcomputer gehackt

Vanuit die 4 karakters lees je mee in Welkom in Smartpark. Het is een lekker divers clubje van beauty, tough cookie, verlegen en rebel. Allen zijn ze slim op hun eigen manier en de chemie onderling in het clubje werkt wat mij betreft goed.

Is Welkom in Smartpark spannend?

Ik snap dat je deze vraag belangrijk kan vinden. Zeker als je op zoek bent naar spannend leesvoer. Ja, ik denk dat Welkom in Smartpark zeker spannend is! Voor mij hangt de spanning bij het mysterie. Wat is er nou allemaal aan de hand? Dit blijft lang verborgen. Doordat het een dun boek is krijg je na een introductie van de hoofdkarakters en de locatie vrij snel een duik in de spanning. Dat vind ik fijn aan die kortere boeken. En het lukt Mirjam Mous om een geloofwaardig en goedlopend verhaal neer te zetten.

Als volwassene ben ik erg gecharmeerd door de referenties die Mous in Welkom in Smartpark heeft gestopt. Wizard of Oz speelt een leuke rol en ook de Shining wordt genoemd. Deze King (of moet ik Kubrick zeggen?) fan kan dat zeer waarderen. Ook de muziekkeuzes zijn lekker divers. We gaan van Iron Maiden naar Alicia Keys. Wel moet ik erg lachen om de reactie op blz 79: “een puik plan”. Naast alle moderne ontwikkelingen en taal viel deze opmerking op. Want toevallig heb ik dit laatst ook gebruikt en mijn dochters hadden geen idee wat dat betekende.

Al met al weer een lekker deel van de Best of Young Adult | XS boekenserie. In vergelijking met de andere twee die ik heb gelezen sluit ik Welkom in Smartpark met een positief en goed gevoel af. Daarmee bedoel ik dat het verhaal rond en klaar is. Het suddert niet nog na in mijn hoofd wat die andere twee boeken wel deden, en nog doen. Het is voor mij een wat luchtiger deel, net zo spannend maar minder brainfood. En dat maakt deze boekenserie zo leuk, de diversiteit zal ervoor zorgen dat het een groot leespubliek aanspreekt.

Leestips passend bij het boek

Muziek uit het boek: Iron Maiden – Run To The Hills

Specificaties Welkom in Smartpark

Auteur: Mirjam Mous | Uitgever: Best of YA / Van Goor / Unieboek | Omslag: Caren Limpens | 9789000387656 | Mei 2023 | 104 pagina’s | Onderdeel Best of Young Adult | XS boekenserie | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.