Visjes! Een avontuur op Salina

De zalmpastelroze omslag van Visjes en Joost in zijn vakantietenue met een takkenbos van een hengel kijken me aan. Jaaa Eem, het wordt lente en dit is een kom-nu-uit-je-winterhol-boek. Ga mij maar ‘ns lezen! Zo gezegd, zo gedaan natuurlijk. Verwacht van Visjes geen wilde avonturen, maar een warm en guitig verhaal van een bijzonder creatief mens.

Visjes

Visjes van Joost Oomen

Ten noorden van Sicilië ligt het eiland Salina. Het bestaat uit twee dode vulkaantoppen, vijf dorpjes en een vuurtorentje. Het ligt in een kristalheldere zee, met aan de linkerkant de rokende Stromboli en aan de rechterkant de besneeuwde toppen van de Etna. Maar het eiland is in mineur. Al maanden blijven de toeristen weg. Midden in deze crisis, in mei 2021, wordt Joost Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op Salina. Hij besluit de eilanders te helpen. Om de toeristen terug naar het eiland te lokken, wil hij bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel voor poëzie hebben. Hoe? Door ze met een gedicht te vangen.

Visjes is een waargebeurd reisverslag tegen de achtergrond van de coronacrisis. Het is een lofzang op Italiaanse eilanden en het logboek van een artistiek avontuur.

Joost Oomen trad als dichter op van Pisa tot Parijs en van Lowlands tot Oerol. De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021. Vorig jaar verscheen zijn lovend besproken debuutroman Het Perenlied en sinds september is hij vaste columnist voor de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. Hij werd derde bij de kennisquiz De Slimste Mens.

Ben ik gevangen?

Bij elkaar opgeteld ben ik drie jaar niet in het buitenland geweest door Covid. Ik had, als ik mijn best had gedaan, eerder op reis kunnen gaan. Ik had echter geen zin in gedoe. Dit gevoel heerst ook bij Joost als hij onderweg is. Mentaal voelen dat je een reis uit het alledaagse nodig hebt, maar heb je er goed aan gedaan om wél (of niet) te gaan? Heel herkenbaar!

Salina dwingt de drie “badgasten” Joost en reisgenoten Mirka en José door de Coronette-quarantaine te vertragen en het eiland vanuit hun appartement te observeren. Tussen het relaxen en verstoppertje spelen in de oude boekwinkel beneden (ben vet jaloers!), vraagt Joost zich af hoe de toeristen te lokken naar Salina. Hij gaat gesprekken aan op het eiland om hier achter te komen en krijgt officiële toestemming van de burgemeester om vissen te vangen met een gedicht. En niet zomaar een gedicht, maar een nieuwe versie van het gedicht van Belgische dichter Paul van Ostaijen “Marc groet ’s morgens de dingen”. Lees maar eens….

goedemorgen visjes
zeg ik tegen
zwarte visjes

die naar bliksem
in de nacht ruiken
en voorzichtig aan
mijn vingers likken

word de 
goedemorgenzwartevis vis
zeg ik tegen alle vissen 
laat de zee-egels
achter in de windzee
en neem zilver in je mond

hap naar een vreemde zon
kom

Ik heb genoten van het rustige niets moeten, genieten en de liefdevolle observaties van het eiland en de mensen. Ook al komt er geen vis in de buurt van Salina, ben ik overtuigd van de schoonheid van het eiland en van Joost als reisgenoot! Tel daar de liefde voor taal bij op en je hebt mij gevangen.

Muziek in Visjes

Het voorzetje wordt al in het boek gegeven; Visjes…je slaat mij met een bloemetje. Ik moest hier enorm om lachen, want zeg nou zelf….iedereen heeft toch een mama appelsapje in z’n leven nodig!

Extra

  • De foto’s in het boek zijn door reismaatjes Mirka Farabegoli en José Witteveen gemaakt.
  • Geïnteresseerd in poëzie, lees dan eens ons themablog!
  • Benieuwd naar Visjes? De boekencurator heeft in haar Podcast het eerste hoofdstuk van Visjes voorgelezen. Check het hieronder!

Specificaties Visjes

Auteur: Joost Oomen | Uitgeverij: Querido | 9789021462561 | februari 2022 | 181 pagina’s | Voor meer informatie ga naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.