Ridder Roa en de gevaarlijke draak – een modern sprookje

Altijd maar die jongens die de ridder mogen zijn en de prinses redden. Kan dat nou niet anders? Auteur Pim Lammers en uitgeverij Zwijsen dachten van wel. Weg met al die ongeschreven regels voor sprookjes. Want wat doe je als je een stoere prinses bent, die niet kan trouwen omdat alle ridders opgesloten zitten? In een grot, samen met een andere (superleuke) prinses? Dan ga je toch zelf als ridder op pad om ze te redden! In ridder Roa en de gevaarlijke draak worden alle clichés overboord gegooid. Een modern sprookje op leesniveau AVI M5, met een heel hoog feel good gehalte!

hoofd

Ridder Roa en de gevaarlijke draak

Moet dit echt? Ik lijk wel een nijlpaard dat gaat trouwen! Prinses Roa is het er duidelijk niet mee eens dat ze in een nette witte plofjurk moet gaan trouwen. Ze gaat liever voetballen buiten met de lakeien. Maar er is toch echt een uitnodiging verstuurd aan alle ridders van het land. Om langs te komen op het feest, zodat Roa iemand kan uitkiezen. Roa heeft de uitnodiging naar alle eerlijkheid nog een beetje aangepast. Ze houdt helemaal niet van make up en poedels, maar van voetbal en haaien.

Helaas is er een klein probleem. Alle ridders zitten gevangen, nadat zij de mooie prinses Ayla hebben geprobeerd te redden. Op riddergezocht.nl werd een oproep gedaan vanwege een prinses in nood. Als prinses Roa hoort van de gevaarlijke draak, zit er nog maar één ding op: dan trekt ze zelf toch dat harnas aan! Weg met die regels voor sprookjes!

Dapper en vindingrijk

Sprookjes met ridders en prinsessen blijven echt heel leuk om te lezen. Ook op televisie is er genoeg te zien. Denk aan Mike de Ridder. Slim en o zo vindingrijk is hij. Maar wacht, meisjes kunnen dat toch ook zijn? Dat vindt Roa ook en ze trekt dapper ten strijde. Wat een verademing is dit sprookjesverhaal! 

We zijn direct fan van prinses / ridder Roa. Een donker gekleurd meisje met een enorme bos krullen, een eigen mening en een stoer harnas. Wat een leuke illustraties van Natascha Stenvert. Ridder Roa is dapper en vindingrijk in het verslaan van de gevaarlijke draak. En zelfs het verhaal van de draak heeft een leuke twist. En prinses Ayla die gered moet worden blijkt een hele moderne prinses. Ze vlogt over make up (Ayla tutorials) en heeft super veel volgers. Een sprookje dus met hele herkenbare interesses van de jeugd van tegenwoordig.

ridder roa en de gevaarlijke draak

Ayla en Roa

Ridder Roa en de gevaarlijke draak is een verhaal dat je echt met een grote glimlach leest. Een modern sprookjesavontuur. Aan het eind lezen we ook nog een voorstel met nieuwe regels voor sprookjes. En we hopen dat er nog veel meer boeken komen met deze nieuwe ideeën. Maar het ‘ze leven nog lang en gelukkig’ dan? Dat blijft natuurlijk. Ayla en Roa zijn zelfs super gelukkig! We kunnen niet wachten op een volgend avontuur.

Pim Lammers heeft met dit boek op een hele leuke wijze verschillende belangrijke thema’s gecombineerd en toegankelijk gemaakt. Zoals genderstereotypen, huidskleur en homoseksualiteit. En het is ontzettend belangrijk dat er ook in boeken een goede afspiegeling is van alle diversiteit in de samenleving. Voor bijvoorbeeld meisjes met een donkere huidskleur is het belangrijk dat zij zichzelf herkennen in verhalen. Zoals het ook een fijne herkenning kan zijn voor kinderen die niet binnen de stereotype verdeling jongens en meisjes passen. De flamboyante tovenaar Bonno vertelt treffend over de regels voor verhalen over tovenaars:

Iedereen is welkom bij ons! Man, vrouw en alles ertussenin. Zolang je maar geen stijlloze heks bent!

Ridder Roa en de gevaarlijke draak is een grappig, vernieuwend en avontuurlijk boek voor jonge lezers vanaf 8 jaar. Een boek over liefde, dapper zijn en je eigen pad kiezen. En dat geldt voor ridders, prinsessen, tovenaars en draken!

draak

Kijk voor een mooie verzameling boeken met thema LGBTIQA+ verder op StoerLeesVoer. Met daarbij ook het boek De Boer en de dierenarts van Pim Lammers. Prachtige boeken over liefde en acceptatie.

Specificaties Ridder Roa en de gevaarlijke draak

Auteur: Pim Lammers | Illustraties: Natascha Stenvert | Uitgeverij Zwijsen | 9789048739530 | AVI M5 | mei 2021 | 64 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.