Ik ben een chaoot, een graphic novel als handleiding

Inmiddels durf ik het best toe te geven dat ik een chaoot ben. Dit zal misschien niet iedereen van mij herkennen. Maar ik vrees dat het toch echt zo is. Toen ik op internet de eerste fragmenten van Ik ben een chaoot voorbij zag komen kon ik mijn lach maar moeilijk verbergen. Het was zo herkenbaar! Deze graphic novel moest ik lezen…

Ik ben een chaoot

Ik ben een chaoot samenvatting

Het schrijven en illustreren van Ik ben een chaoot ging niet helemaal volgens planning. Einat Tsarfati verloor het script maar liefs twee keer. Dit gebeurde in de papieren schetsfase en een keer verdween hij van de harde schijf van haar computer. Je kunt dus wel zeggen dat Tsarfati zelf ook een echte chaoot is. Het overzichtelijk houden en het netjes coördineren van alle informatie was een moeilijke bezigheid voor haar. Chaos heeft vele kanten. Het ene moment stelt het niet veel voor, en het andere moment is het alles overheersend groot. In dit boek mag het er allemaal zijn en wordt het met relativerende humor gebracht. Dit maakt Ik ben een chaoot een fantastisch cadeau voor iedere chaoot!

Inhoud
Inhoud van Ik ben een chaoot

Voor wie is Ik ben een chaoot?

In eerste instantie zal je waarschijnlijk denken dat Ik ben een chaoot alleen voor chaoten is. En inderdaad voor chaoten zal dit zeker een heerlijk boek zijn om te lezen. Niet omdat het een handleiding is waar je ineens super georganiseerd van wordt. Nee, het is meer een handleiding hoe je om kunt gaan met dat je een chaoot bent. Hilarische illustraties aangevuld met herkenbare teksten geven je het gevoel dat het prima is om een chaoot te zijn. Dus beste chaoot ga dit vooral lezen, want je bent niet alleen!

Maar zoals ik al schreef is dit boek zeker niet alleen voor chaoten. Zelfs wanneer je super georganiseerd bent is het goed om Ik ben een chaoot te lezen. Het geeft namelijk op een unieke manier weer hoe het leven van een chaoot eruitziet. Die rommelige huisgenoot is echt niet expres een chaoot. En dat is precies wat dit boek laat zien… dus duik in de chaos en ontdek wat er omgaat in het leven van chaoot!

Ik ben een chaoot leest door de vele illustraties en aanvullende tekst als een informatieve, super grappige graphic novel. En eigenlijk is het dat ook gewoon, en precies die combinatie spreekt mij erg aan. Het zijn geen eindeloze stukken tekst waardoor dit boek ook prima geschikt is om elke keer een aantal pagina’s te lezen.

Ik ben een chaoot
Bladzijde 14 en 15 uit Ik ben een chaoot

Test wat voor chaoot je bent

Om erachter te komen hoe chaotisch je bent staan er in Ik ben een chaoot vijf testen. Namelijk:

  • De handdoektest
  • De bezemtest
  • De tassentest
  • De kasttest
  • De vuilnisbaktest

En ook van deze testen spat de humor. Om je een beetje een idee te geven zal ik een voorbeeld geven:

Door mijn keuzes uit de verschillende opties wist ik natuurlijk al dat ik niet de meest geordende persoon ben. Gelukkig bleek uit de test dat ik niet tot de hopeloze gevallen behoor en dat vond ik eigenlijk toch wel geruststellend. Het voelt hierdoor alsof ik ‘maar’ een gemiddelde chaoot ben. En dit geeft stiekem toch een beetje hoop op een iets georganiseerder bestaan!

Ik ben een chaoot
Bladzijde 79 uit Ik ben een chaoot

Auteur en illustrator Einat Tsarfati

Ik ben een chaoot is het eerste boek voor volwassenen van auteur en illustrator Einat Tsarfati. Zij maakte al meerdere kinderboeken zoals onder andere het prentenboek Binnen bij de buren. Toevallig heb ik dit boek ook in de kast staan. Ik ontdekte pas na het lezen van Ik ben een chaoot dat zij ook dit prentenboek had geschreven, maar de illustraties voelde wel al bekend aan.

Tsarfati is zelf ook een chaoot en vanuit haar ervaring weet ze te schrijven met een flinke dosis zelfspot. Vol humor beschrijft ze het leven van een chaoot perfect. Het is eerlijk, herkenbaar en onweerstaanbaar grappig. En precies daarom is dit boek zo leuk.

Einat Tsarfati auteur van o.a. Binnen bij de buren
Binnen bij de buren & Ik ben een chaoot van Einat Tsarfati

Tips of eigenlijk regels

Waar ik stiekem toch wel een beetje hoopte op de gouden tip om minder rommelig te worden geeft dit boek die niet. Wel vind je er regels die helpen om met rommel om te gaan. Om je een beetje een beeld te geven zal ik er eentje verklappen:

Je kunt je hier vast wat bij voorstellen. Alles wat op een rechte lijn ligt ziet er netter uit. Mooie regel en ook meteen toepasbaar, dus doe er je voordeel mee.

Maar ben je opzoek naar een handboek vol tips en trucs om georganiseerd te worden dan moet ik je telleurstellen. Die ga je in Ik ben een chaoot namelijk niet vinden. Maar wat je wel vindt is denk ik nog waardevoller. Dit is een boek dat je verteld niet te streng te zijn voor jezelf. En doet dit met een flinke dosis humor en een stukje herkenning waardoor het helpt bij het accepteren dat je een chaoot bent. En nog belangrijker, dat dit helemaal niet erg is!

Dus omarm je chaotische natuur en stop met veranderen. Er zijn namelijk ook een aantal evolutionaire voordelen van chaos. Aldus Tsarfati en die zijn best interessant…

Wat vind ik van Ik ben een chaoot?

Dit is het soort boek dat je met een flinke korrel zout mag nemen. (Maar pas wel op dat je niet knoeit, want dan is de chaos pas echt compleet.) Het staat vol humor dat herkenbare situaties echt een feest der herkenning maken. Ik herkende mezelf in delen van het boek, maar zeker niet in alles. Toch kon ik me dat dan wel goed voorstellen wat maakte dat ik echt heb genoten van de gedetailleerde illustraties en de eerlijke manier van schrijven.

Ik heb dit boek bijna met een constante lach op mijn gezicht gelezen. Ben ik nu dan ineens minder chaotisch? Nee, zeker niet! Maar ik heb wel erg gelachen, ik weet dat ik niet alleen ben en ik kan het zelfs een beetje beter accepteren dat ik een chaoot ben!

Ik ben een chaoot
Het koelkastraadsel bladzijde 122/123 uit Ik ben een chaoot

Leestips passend bij Ik ben een Chaoot

Wist je dat uitgeverij Scratch Books hele toffe graphic novels voor volwassen uitgeeft? Bij StoerLeesVoer zijn we hier dol op! Nieuwsgierig? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Ik ben een chaoot

Tekst en illustraties: Einat Tsarfati | Vertaling: Christine Braun | Uitgever: Scratch Books | 6 oktober 2023 | 224 pagina’s | 9789493166776 | Meer informatie over Ik ben een chaoot bij je lokale boekhandel, bekijk de website van uitgeverij Scratch Books of online bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.