Lou op weg naar school, een voorbereiding voor de basisschool

Als gastouder maak je de fase van voor het eerst naar school gaan net als ouders intens mee. Niet alleen heb je vaak 4 jaar een kindje in je huis opgenomen, verzorgt, mede opgevoed, zien groeien en bloeien. Ook is voor de meeste gastouders 4 jaar het eindstation voor de opvang van een kind. Als er een kind bijna 4 wordt ga ik altijd aan de slag met voorbereiding van school. Dit doe ik door boeken voor te lezen over naar school gaan, maar sinds kort ook met het pakket van Lou op weg naar school.

Lou op weg naar school

Lou op weg naar school

Lou op weg naar school is een prentenboek over een jongetje dat op schoolreis gaat. Onderweg komt hij van alles tegen van voertuigen tot andere mensen. Naast dat je dit prentenboek kunt inzetten als voorbereiding voor school is dit boek ook in te zetten op school zelf als voorbereiding voor een schoolreisje of bij thema verkeer, verkeersregels, vervoer.

Lou leert namelijk de gevaren onderweg kennen en de verkeerslichten ( stoplichten ook wel genoemd). Zo wordt er gesproken over voertuigen en verkeersregels. Maar ook worden de kinderen behoedt voor gevaren onderweg zoals wegwerkzaamheden en niet te dicht bij de stoeprand lopen. Er komen verschillende voertuigen voorbij zoals een brandweer, vuilniswagen ( met kenteken KAT van de schrijfster), auto’s en fietsers.

Lou op weg naar school
Lou op weg naar school

Samenwerking Cavaria

Provincie Vlaams Brabant, çavaria en Kathleen Amant werken samen in deze unieke boekenreeks van Lou met de start van Lou op weg naar school. çavaria is een koepel van meer dan 120 verenigingen die opkomt voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit.
Lou is het gezicht van een educatief pakket waarbij diversiteit niet als thema wordt aangekaart, maar als natuurlijk gegeven wordt gepresenteerd. Iedereen is immers anders!

Diversiteit in onze samenleving

Hiermee willen ze een reeks creëren waarin de diversiteit in onze samenleving zichtbaar is, zonder dat dit de verhalen domineert. Er zijn jonge mensen en oude mensen. Dat zie je altijd wel terug in kinderboeken. Maar wat in de boekenreeks van Lou zo sterk naar voren komt is ook de diversiteit tussen gezinnen. Eenouder gezinnen, gezinnen met twee papa’s of mama;s, transgender, doof, blind, lui oog, rolstoel en ga zo maar door. Op een voor mij en voor de kinderen onopvallende manier worden de verschillende personages in Lou zijn leven in het verhaal opgenomen.

educatief pakket naar school
Lou op weg naar school

Educatief pakket Lou op weg naar school

Bij dit eerste boekje van Lou op weg naar school hoort een educatief pakket dat je kunt downloaden op schooluitdekast.be . Ook hierin vind je de vernieuwende visie op diversiteit terug. Het pakket houdt rekening met gender en seksuele diversiteit, maar ook met diversiteit op vlak van huidskleur, leeftijd, religie. Toch gaat het materiaal niet over wie ‘anders’ is. Wie is immers die ‘andere’? Dat is voor iedereen anders, afhankelijk van het referentiekader dat je opbouwt op basis van opvoeding, ervaringen en eigenheid. In het pakket zitten dus zeker ook stereotiepe voorstellingen van personen en situaties. Er is niets mis met stereotypen op zich, zolang ze deel uitmaken van een bredere voorstelling van de werkelijkheid.

Naast dat je online dus een educatief pakket kunt downloaden is er ook een verzendpakket beschikbaar waar ook het boek Lou op weg naar school bij zit. Dit pakket koop je voor slechts 30 euro inclusief verzendkosten.

verschillende beroepen
diversiteit in gezinnen

In het verzendpakket vind je de volgende basiselementen:

  • het boek (250 x 263 mm)
  • een geplastificeerde vertelplatenset (A3)
  • een multi-inzetbaar memoryspel (11 x 2 kaarten)
  • een plattegrond (A2) met bijhorende huizen
  • een prentenset diverse gezinnen (11 prenten van 200 x 200 mm)
  • drie puzzels (270 x 200 mm)
  • een fotoset beroepen (13 beroepen)
  • een introductie bij het pakket
Lou op weg naar school

Vertelplaten ook voor peuters

De vertelplaten, de puzzels en de memory van Lou op weg naar school zijn goed door de peuters te beantwoorden. Zolang je de vragen aanpast naar het publiek kunnen zelfs de jongste peuters enthousiast vragen beantwoorden. Bij elke prent staan er voldoende voorbeelden om je op weg te helpen.

Wil je niet voor de extra educatieve pakketten gaan dan kun je het boek natuurlijk ook los kopen!

Specificaties Lou op weg naar school

Auteur:  Kathleen Amant | Uitgeverij: Clavis | 9789044829143 | oktober 2016 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Lees ook deze blogs

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

1 reactie

  1. Ik geloof ook dat het belangrijk is om het onderwerp diversiteit al vroeg bespreekbaar te maken. Zo leren kinderen hoe onze wereld in elkaar zit en dat ieder mens verschillend is. Ik denk dat het bijdraagt aan het hebben van meer empathie op latere leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.