Sinterklaas en Kira – de wonderbaarlijke regenboog, een prachtig verhaal

Ben jij op zoek naar een prachtig voorleesboek over Sinterklaas die helemaal bij de tijd van nu past dan raad ik je aan om Sinterklaas en Kira eens te lezen. Een verhaal waarin diversiteit, magie en een regenboog centraal staan tijdens de aankomst van Sinterklaas in Nederland. En niet alleen het verhaal is mooi, het biedt ook nog heel veel kansen voor interactie en activiteiten in het 5 december thema!

Sinterklaasperiode de mooiste tijd van het jaar of niet?

De Sinterklaasperiode is in mijn herinnering als kind de mooiste tijd van het jaar. Uitstapjes naar de haven van Scheveningen om Sinterklaas en zijn pieten op te wachten. Verwend worden met cadeautjes en in de hoogste klassen van de basisschool surprises maken. Later in de laatste periode van de middelbare school ben ik zelf een paar jaar piet geweest. Eerst een avond pietenpakken passen, dan een avond strooigoed inpakken in plastic zakjes, zodat elk kind ongeveer evenveel krijgt en ze niet op de straat terecht komen waar niemand ze meer van kan/wil eten. Ik genoot intens om helemaal zwart geschminkt voor bekenden te gaan staan en gek te doen, die totaal niet doorhadden dat ik het was.

Maar hoe anders is het de laatste jaren. Waarin de ‘zwarte pietendiscussie’ soms hoog oploopt. Een jaar van regenboogpieten, jaren van roetveegpieten en uiteindelijk steeds minder schmink omdat de mensen amper nog schoorstenen hebben om vies van te worden.
Denk je dat al die grote mensen ook maar 1 minuut aan de kinderen denken voor wie dit feest is? Nee. Na al die jaren gastouder en als leerkracht van kleine kinderen heb ik nog nooit ook maar 1 keer de vraag van kinderen gehad: “waarom worden de pieten niet minder zwart/ bruin nu mensen bijna geen schoorstenen meer hebben?”

Karin van den Berg bedacht daarom een verhaal van Sinterklaas en Kira. Een sinterklaasverhaal met ruimte voor inclusie en diversiteit.

Sinterklaas en Kira – de wonderbaarlijke regenboog

Terwijl Sinterklaas druk bezig is met de laatste voorbereidingen om naar Nederland te vertrekken is elfje Kira ook druk bezig samen met haar vriendje egeltje Moussa. Ze komt uit sprookjesland, maar soms mag er een elfje naar de grote mensenwereld om te helpen bij een groot probleem om dat wat kleiner te maken.

Elfje Kira en egeltje Moussa houden het vertrek in de gaten en gaan mee aan boord van het schip. Heel zachtjes hoort Sinterklaas soms een rinkeltje, maar hij snapt niet waar het vandaan komt.
Terwijl op het dek van alles gebeurd is Sinterklaas nog lekker aan het genieten van wat lekkers.

Magische regenboog in Sinterklaas en Kira

Sinterklaas en Kira is niet alleen een sinterklaasboek, maar ook een magisch sprookjesboek. Want de pakjesboot vaart opeens door een hele prachtige regenboog en dan gebeurd er iets wonderbaarlijks met de pieten aan boord van het schip. Hun kleding veranderd niet alleen, maar ook hun haar en gezichtskleur en ze krijgen prachtige tekeningen op hun gezicht en handen. Tekeningen die passen bij wie ze zijn en waardoor je in 1 keer kan zien wat hun sterke kanten zijn.
Ook aan de kade heeft Yorick al snel door zijn verrekijker gezien dat de pieten er heel anders uitzien. Snel haalt hij met zijn moeder schmink en worden hij en zijn vrienden veranderd in wat ze maar willen zijn.

De burgemeester, in een rolstoel, vind de aankomst van Sinterklaas en zijn wonderbaarlijke pieten een groot feest!
Elfje Kira heeft ondertussen Sinterklaas ook ontmoet en verteld van haar plannen om het grote probleem wat de laatste jaren gaande is kleiner te maken.

Interactief en activiteiten

Als ik prentenboeken voorlees probeer ik hier altijd activiteiten bij te verzinnen. Die zie je ook regelmatig onder mijn recensies staan. Maar met Sinterklaas en Kira en de wonderbaarlijke regenboog is dat helemaal niet nodig. Karin heeft namelijk aan alles gedacht! Interactieve vragen die tot filosoferen aanzetten bij jonge kinderen, zoekopdrachten en vragen die controleren of de kinderen het verhaal hebben begrepen.
Daarnaast staan er veel doe activiteiten in. Knutselactiviteiten, recepten en een kleurplaat om je eigen regenboog paard te maken. Op de website van elfje Kira vind je een download van de kleurplaat van een paard en van elfje Kira

Kira en Yorick

Voor mij was het heel bijzonder om Sinterklaas en Kira te recenseren. Karin van den Berg is namelijk mijn tante en hoofdpersonen Kira en Yorick mijn neefje en nichtje. Kira is meervoudig gehandicapt en al van jongs af aan zorgt mijn tante ervoor dat ze een prachtige sprookjeskamer heeft vol elfjes. Zo mooi dat mijn nichtje haar heeft geïnspireerd tot het schrijven van een magisch sinterklaasverhaal.
Yorick was vroeger ook al graag een tijger en het is gaaf om te zien dat hij dan ook als tijger is verkleed tijdens de intocht.

De illustraties heeft Karin van den Berg zelf gemaakt en bij een illustratie zagen mijn dochter en ik duidelijk haar erin terug. Bij navraag bleek dit te kloppen.

Het is mooi om te zien dat als je iets maar heel graag wil, je dit ook kan bereiken door door te zetten. Je stem laten horen, op tekencursus gaan, schrijven en herschrijven en dan je eigen boek mogen uitgeven. Waar mijn nichtje mijn tante inspireerde, hoopt zij op haar beurt weer anderen te inspireren om jezelf te mogen zijn, een kleurrijk feest van het Sinterklaasfeest te maken en het echt weer een feest voor kinderen te mogen maken. Waarin de volwassenen maar eens moeten ophouden met overal een probleem van te maken.

sinterklaas en kira

Specificaties Sinterklaas en Kira de wonderbaarlijke regenboog

Auteur en illustraties | Karin van den Berg | te koop op elfjekira.com

Kijk hier voor meer boeken:

Footer2
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.