De zee kwam door de brievenbus, een indrukwekkend verhaal

In de Zee kwam door de Brievenbus lees je een waargebeurd verhaal over de watersnoodramp van 1953. Selma Noort en Martijn van der Linden vertellen met hun woorden en tekeningen het verhaal van Liesje dat bedoeld is voor kinderen vanaf negen jaar.

watersnoodramp

Verhaal van De zee kwam door de Brievenbus

Liesje van acht jaar woont met haar zus Sjaan van tien en peuterbroertje Bert bij Kruiningen in Zeeland. Midden in de nacht beiert de kerktoren  en staan Liesje en Sjaan zich aan te kleden. Ze rillen van de kou en gapen van de slaap, maar ze vinden het tot nu toe een spannend avontuur. Papa heeft ze geleerd dat ze altijd trots rechtop moesten lopen. Zich niet moesten laten uitschelden en zich niet bang moeten laten maken. Toch zien ze dat het hun ouders ernst is. Niet zo gek want de storm beukt op het huis en er wordt gezegd dat de dijken zijn doorgebroken. Vandaar die beierende kerkklokken, om mensen te waarschuwen. Spullen gaan naar boven, waaronder de speciale klok die van tante Esther is geweest.

Toen kwam de zee door de brievenbus

Vlak daarna komt met kracht water, de zee dus, door de brievenbus. Liesje ziet het zo gebeuren. Het is duidelijk: De dijken hebben het finaal begeven. Ook blijkt dat de eerste verdieping niet voldoende is en met vijf mensen zitten ze even later op de vliering. Ze hopen dat er snel hulp komt en ondertussen doen ze met papa, die gymleraar is, oefeningen om warm te blijven. Het is namelijk ijskoud op deze eerste februari 1953. Die hulp blijft lang uit. Het eten raakt op en de kou blijft.

wat ik zag

Met de boot mee

Uiteindelijk komt er een boot voorbij, die kan eigenlijk geen mensen meer meenemen. Sjaan gaat erin en papa gooit, in al zijn wanhoop, Liesje in die boot. Na een koude en angstige boottocht waarin ze dood vee zien en ingestorte huizen komen ze in een bejaardentehuis terecht. In bejaardentehuis Avondlicht komen ze bekenden tegen die zich ook over hen ontfermen. Toch is het ook daar angstig. Of liever, Sjaan en Liesje worden bang gemaakt. Volwassenen hebben het over ‘De straf van God’.

Het bejaardentehuis loopt ondertussen vol. Liesje vraagt aan een meneer van het Rode Kruis of het echt een straf van God is, die overstroming.  Zijn antwoord is er een die ik graag aan mijn kinderen mee wil geven.

Uiteindelijk komen ook papa, mama en kleine Bert aan en als het eb wordt kunnen ze met een kar met paard naar opa en oma die in een droog stukje Zeeland wonen. De klok van tante Esther houdt Sjaan stevig vast, terwijl Liesje bij papa op schoot zit. Papa legt aan Liesje uit dat hij Liesje in de boot gooide omdat hij wilde dat zij en Sjaan het zouden overleven. Hun huis kon instorten door de kracht van het water.

pagina uit De Zee kwam door de Brievenbus

Over de Makers

Selma Noort schrijft in De zee kwam door de brievenbus  het verhaal op van haar goede vriendin Lia Gijzel-Soeting. Zij is Liesje uit het verhaal. De details, zoals de situatie in bejaardentehuis Avondlicht komen, zoals ik het inschat, uit haar herinneringen. Wat mij aanspreekt is dat Noort erin slaagt om een meeslepend verhaal te schrijven met echte gebeurtenissen zonder dat het zo ontzettend hard is. De keiharde feiten staan wel in het boek, maar achterin. Daar is, voor degene die wil weten hoe het ook alweer zat, kort omschreven wat de watersnood was. Wat ging er aan vooraf? Wat waren de gevolgen? Noort past toe wat ik de ‘Jeugdjournaal-methode’ noem: zeggen wat er aan de hand is, maar dat wel omkleden met geruststellingstactieken en een perspectief op hoop. Dat is wel zo belangrijk voor kinderen van een jaar of negen.

Het is dan ook niet voor niets dat De zee kwam door de brievenbus bekroond is met een Vlag&Wimpel en de Thea Beckmanprijs.

De Zee kwam door de Brievenbus oude klok

Pen en Potlood

De tekeningen van Martijn van der Linden sluiten daar mooi bij aan. Met pen en potlood schetst hij in De zee kwam door de Brievenbus de grijsheid van de watersnoodramp van 1953. Het eindeloze water en de zware luchten waar mensen in kleine bootjes op zoek gaan naar droge gebieden. Het oogt bedrieglijk gemakkelijk, maar  Martijn van der Linden heeft bewezen met Tangramkat en Wiegeliedjes van hier en Elders weet dat hij keer op keer de toon van de verhalen in zijn illustraties weet te vangen. Zo voegt hij zijn eigen beeldverhaal toe. Dat is niet ongezien gebleven, ook Van der Linden valt met enige regelmaat in de prijzen.

Weerklank

De Zee kwam door de Brievenbus is een intens verhaal over de Watersnoodramp van 1953. Een verhaal dat nog steeds weerklank vindt in Zeeland en West-Brabant. De Zee kwam door de Brievenbus is een verhaal over vroeger, maar wijst de weg naar de toekomst als het tij van klimaatverandering niet wordt gekeerd.

“De zee kwam door de brievenbus” is de CPNB kerntitel/thematitel voor komende kinderboekenweek (thema geschiedenis) in de categorie groep 5/6. 

hoofd de zee kwam door de brievenbus

Specificaties De Zee kwam door de Brievenbus

Schrijver: Selma Noort | Illustrator: Martijn van der Linden | Juni 2015 | Uitgever: Leopold | 70 pagina’s | 9789025867645 | Meer info vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De Zee kwam door de Brievenbus
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.