Thriller Noorderlicht, een intrigerend pareltje van Mariska Overman

Sommige boeken en verhalen zijn een waar cadeautje. Eerst heb je een mooie verpakking, in dit geval mijn eerste kennismaking met uitgever De Crime Compagnie. Het toffe van deze uitgever is dat de boeken een verbindende factor hebben. Althans in het geval van de 4 boeken die ik ontvangen heb voor StoerLeesVoer. Allemaal hetzelfde formaat, opmaak van de achterkant, schutblad met skeletten en dezelfde opmaak op de rug. Daarna komt de inhoud, het verhaal. En deze thriller Noorderlicht is een waar pareltje om diverse redenen.

Thriller Noorderlicht

Thriller Noorderlicht

Noor, Frode, Magnus en Katja hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Een van hen had een idee. Nu bevinden ze zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Net als de andere passagiers zijn ze op zoek naar het befaamde noorderlicht. Maar ze zijn ook op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat is wat ze hebben afgesproken en waarom ze elkaar op het zeilschip ontmoeten. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.

Vier mensen zoeken een slachtoffer. Iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken.

IJskoud

Het noorderlicht staat zeker op mijn lijstje om met eigen ogen te kunnen aanschouwen. De keuze van de omgeving van dit boek is dan ook echt een reis waar ik van droom. En waarvan ik hoop het ooit ook te kunnen ondernemen. De vrijheid van een zeilschip, de woeste en ijzige natuur om je heen met al haar mooie nuances in grijze kleuren. Mariska Overman weet dit perfect te vangen in haar verhaal. En dat is niet zo gek, ze heeft zelf een soortgelijke reis daadwerkelijk gemaakt in 2020. Dus dezelfde ijskoude liefde herken ik, en Mariska neemt me hierin mee met thriller Noorderlicht.

Tegelijk voel ik me alles behalve ijskoud tijdens het lezen van Thriller Noorderlicht. Met klamme handjes en verhoogde hartslag vlieg ik door de pagina’s heen. Wat een pakkende schrijfstijl heeft Mariska. Ze weet heel goed de omgeving duidelijk te verwoorden en tegelijk de emoties en gevoelens die haar personages ervaren ook. Ongeacht of je je kan inleven, je voelt gewoon hoe in dit geval Noor zich ook voelt. Hoofdpersonage Noor is geweldig. Elke keer valt er weer een laagje van haar persoonlijkheid af. En de ontwikkeling die ze meemaakt in het boek is simpel gezegd verrassend en intrigerend.

Schuld en boete

Naast de ijskoude reis door indrukwekkende landschappen, lees je nog 2 soorten verhalen in thriller Noorderlicht. De hoofdstukken wisselen zich af tussen ‘het verhaal op het zeilschip’, een uitzending van een Noorse tv-show en een literaire chatroom. In deze chatroom hebben Noor, Katja, Magnus en Frode elkaar ontmoet. En hier is het idee ontstaan om gezamenlijk de schuld (of onschuld) te dragen van het doden van een mens. Je leest mee in hoe dit tot stand is gekomen en hoe een ieder hier naar kijkt. Hoe zit het met schuld en boete? Welke vraagstukken zijn relevant en hoe ga je hiermee om in een groep? Een erg interessant onderdeel van thriller Noorderlicht.

Die vraagstukken verplaatsen zich naar het zeilschip, want daar gaan ze immers hun plan, inspiratie, project of hoe je het ook wilt noemen uitvoeren. Zonder elkaar ooit gezien te hebben, op een klein zeilschip, is dat voor mij heerlijk lees- en hersenvoer. Ik ben namelijk gek op morele vraagstukken, ethische dillema’s en vooral als dit een gelaagdheid bevat waarbij vertrouwen en voornamelijk wantrouwen een flinke vinger in de pap hebben. In mijn ogen is het groepje van Noor, Magnus, Frode en Katja in thriller Noorderlicht een groepje van gelijken. Ik zeg het wel met lichte twijfel omdat ik ze niet allemaal “echt” leer kennen. Maar op basis van hun gedeelde visie, daadwerkelijke stap van aanwezig zijn en het starten van een selectieproces wat om leven en dood draait, zie ik ze als gelijken. Zeker als er steeds meer duidelijk wordt dat een ieder zo zijn of haar spel speelt.

Leven of dood

Wat als de dood van 1, de moord, ervoor zorgt dat 4 anderen verder kunnen in hun leven? Of zelfs misschien wel een leven gaan leiden waarin ze weer anderen kunnen helpen? Puur theoretisch, zonder na te denken over schuld achteraf. Doet het er dan toe dat die ene vermoorde persoon schuldig of onschuldig is? En doet het er dan toe wat de beweegredenen zijn van de moordenaars? Dit en vele andere interessante vraagstukken over leven en dood, of beter laten leven en doden, weten mijn hersens aangenaam te roeren. Verder wil ik niet teveel prijsgeven van het verhaal, daarvoor moet je het boek zelf lezen.

Verrassend

Zoals gezegd vliegen mijn ogen door de pagina’s, terwijl mijn hersens kraken door alle vraagstukken. Het verzadigd op meerdere niveaus mijn leeshonger. Het beeldende filmische van de omgeving terwijl de personages in een spel zitten waarvan ze niet precies weten hoe het gaat uitpakken. En een spel waarin ze zichzelf leren kennen, of een bevestiging krijgen die ze zoeken. Heel even raakte ik kort geïrriteerd rond de 206 pagina’s. Ik had op dat punt wat meer behoefte aan actie en daadkracht in plaats van toespelingen en gissen. Een groot deel van mijn natuurlijke aanleg in ongeduldigheid speelt ook mee hoor. Want niet veel later is dit gevoel weer weg. Thriller Noorderlicht weet zich heel snel te herpakken voor mij.

En dan komen we bij het einde. Er volgt een twist, die ik niet zag aankomen. En ik moet dan altijd even een dansje maken. Want ik heb zoveel gelezen en gezien. Vaak voel ik een twist al aankomen van ver. Inmiddels is dat vrij normaal geworden, waardoor ik het niet meer als storend ervaar. Maar als er dan pareltjes zijn, zoals Thriller Noorderlicht, dan weet dat mijn leeshonger intens goed te verzadigen. En zei ik een twist? Na die ene twist, volgt er nog één, en nog één en jawel nog één! En net als je denkt dat het verhaal klaar is liggen er nog twee klaar. Chapeau voor Mariska Overman, echt eerlijk waar. Wat een heerlijk gelaagd, intrigerend pareltje is dit boek!

schutblad

Thriller Noorderlicht

Ik moet echt even bijkomen van dit boek in de positieve zin van het woord. De karakters, de laagjes, en de gegeven morele vraagstukken sudderen nog even na in mijn hersens. De twists op het einde vliegen met rake klappen om je hoofd. En dat terwijl de omgeving van de zeilboot en de Noorse landschappen zo’n aangename ontsnapping waren vanuit mijn huis. Ik vind dit een heerlijk prikkelend boek in een ijskoude omgeving die mij het heet laat krijgen. Het verhaal is helemaal “af” wat mij betreft en toch smaakt het naar meer. Dit is een typisch ‘herlees’ boek. Mariska Overman (1970) heeft ook een serie geschreven rondom rechercheur Isabel Dieudonné. Die staat inmiddels op mijn boekleeslijstje.

Specificaties thriller Noorderlicht

Auteur: Mariska Overman | Uitgever: De Crime Compagnie | Februari 2021 | 9789461094766 | 300 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.