Tijl en de tijdbom, een spannend jeugdboek van Lara Reims

Wat als je constant een boos gevoel hebt van binnen? Als het op school en thuis niet goed gaat? In dit boek leren we de jongen Tijl kennen, die als een tijdbom af en toe ontploft. Hij vlucht in de wereld van gamen. Want tegen zombies vechten, daar wordt hij rustig van. Maar dan mengt deze gamewereld zich met de echte wereld. Op een hele bijzondere wijze neemt het leven van Tijl een verrassende wending. En wordt hij de superheld in zijn eigen verhaal. Tijl en de tijdbom is een indringend, eigentijds en spannend jeugdboek van Lara Reims. Voor kinderen vanaf 12 jaar.

hoofd

Een tijdbom

Tijl is een jongen die heel erg boos kan worden, een tijdbom die om de haverklap ontploft. Iets waar hij zelf heel erg van baalt. Maar het lukt hem niet om de boosheid tegen te houden. Daardoor gaat het op school niet zo goed. Thuis  houdt hij zich wel een beetje in. Want hij is bang voor de reactie van zijn vader, die ook om de haverklap ontploft. Zijn vader die zoveel stress heeft door zijn werk dat hij niet meer de vader van vroeger is. En zijn moeder die constant in een soort afwezige bubbel leeft. Gelukkig heeft Tijl nog zijn zus Tess, die ogenschijnlijk onverschillig is over alles. Maar stiekem heel goed op haar broertje let en hem in bescherming neemt.

Net als de band met zijn zus geeft ook de vriendschap met klasgenoot Simon hem een warm gevoel. Maar heel veel dingen maken Tijl niet meer blij. Hij vlucht in zijn gamewereld waar hij tegen zombies vecht. Tijl is eigenlijk ook heel vaak bang. Voor de zombies, voor zijn vader, voor zijn klasgenoot of voor anderen. Maar niemand die zich dat kan voorstellen omdat hij vaak zo boos is. Er gaat zoveel schuil achter Tijl en zijn tijdbom.

Eerst nadenken, Tijl! Je bent te opvliegend! Niet altijd maar roepen en schoppen en slaan!

Een wonderdoosje

Samen met zijn vriend Simon gaat Tijl wel eens naar een verlaten bouwplaats. Niemand die hen ziet of boos doet. Maar dan gebeuren er vreemde dingen. Tijl krijgt rare berichten via zijn zombiegame, hij wordt vrienden met een bijzondere hond en ziet onverklaarbare lichtjes op de bouwplaats. 

Tijl en de tijdbom is een indringend verhaal. Voor veel jonge pubers herkenbare onderwerpen. Dat er wel eens spanning en ruzie is in huis, dat je niet wordt begrepen op school of dat je je emoties niet onder controle hebt. En wat is er dan fijner om even te ontsnappen in het gamen? Maar het verhaal van Tijl wordt heel spannend als er aan de rand van het bouwterrein hologrammen verschijnen. Tijl is nieuwsgierig en bang tegelijk.

Hij zou terug moeten gaan, maar als hij zich voorstelt hoe hij binnen zal komen, doemt het beeld van zijn vader voor hem op. Groot, donker, dreigend, met een stem die klinkt naar de fles waar hij vast alweer te veel uit gedronken heeft.

Razend knap neemt schrijfster Lara Reims ons mee in de wereld van de jonge Tijl. Met zijn niet zo fijne thuissituatie wat echt wel even binnen komt als je daarover leest. Logisch dat Tijl zo aangetrokken wordt tot die andere wereld. Die andere dimensie waar hij met speciale lenzen toegang tot krijgt. Een spannend avontuur ontvouwt zich waarin Tijl een heleboel dingen leert en meemaakt. Maar gaat het lukken om in de gamewereld én echte wereld alles weer goed te laten komen?

Tijl en de tijdbom

Tijl en de tijdbom – een toekomstbeeld?

Een verhaal dat gaat over mensen in vertrouwen durven nemen. Over hoe moeilijk dat eigenlijk is als je bang bent voor de consequenties. Je gunt ieder kind een zus, vriend, meester of conciërge die de tijd neemt om te luisteren. Om een veilige plek te bieden. Het gaat ook over hoe loyaal kinderen zijn naar hun ouders. Maar het boek geeft vooral ook hoop dat je er iets aan kunt doen als er problemen zijn. En misschien (of waarschijnlijk?) geeft dit boek over Tijl en de tijdbom wel een hele bijzondere inkijk in hoe wij in de toekomst met onze problemen omgaan.

Erg intrigerend, zoals schrijfster Lara Reims een toekomstbeeld schetst. Echt iets om over na te denken. Zeker als je hoort hoe bedrijven als Facebook bezig zijn met de ontwikkeling van virtuele werelden. En we willen natuurlijk niet te veel van het verhaal verklappen. Maar op ons maakte het best wel veel indruk. Lees Tijl en de tijdbom samen met je zoon of dochter! 

Het verhaal begint best wel zielig. Je vindt het heel erg voor Tijl. Maar later wordt het een heel gaaf verhaal. Eerst snap je niet zo goed wat er allemaal gebeurt. Maar het is heel goed bedacht en je ziet de andere wereld waar Tijl in terecht komt goed voor je. En de tekeningen van Tijl en zijn hond zijn heel mooi.

Sam, 12 jaar

Specificaties Tijl en de tijdbom

Auteur: Lara Reims | Cover design: Sleepy Fox Cover Designs | Binnenwerk: Sly Fox Cover Designs | Uitgeverij: Hamley Books | 9789464208337 | oktober 2021 | 200 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.