Levenskunst voor kinderen van 3 tot 103 jaar door Delicia

Iedereen is een geboren kunstenaar. In dit inspirerende boek word je aangemoedigd om het beste uit jezelf én elkaar te halen. Want je leert hoe je beter in het leven staat. Levenskunst staat vol waargebeurde verhalen, creatieve tips, ideeën en foto’s om jouw leven leuker te maken! Voor levenskunstenaars van 3 tot 103 jaar en kinderen kunnen dit boek zelf lezen vanaf 8 jaar.

levenskunst

Geef Levenskunst cadeau

Op de eerste bladzijde kun je invullen aan wie je het boek cadeau doet. Onder de stippellijnen heeft Veerle Koninckx de leuke opmerking gezet: “Vul gerust je eigen naam in op het eerste (van: …) én het tweede (voor: …) lijntje.” Haha en dat ga ik dan ook zeker doen! In het voorwoord schrijft ze dat schilder Pablo Picasso ooit gezegd heeft dat elk kind een geboren kunstenaar is, maar dat het moeilijk is om een kunstenaar te blijven als we opgroeien. Daar is Veerle het mee eens (en ik ook trouwens!), maar zij gaat met Levenskunst de uitdaging aan om iedereen te motiveren om de levenskunstenaar in jou, mij en elk ander kind te koesteren! En dat vind ik een heel goed idee!

levenskunst

In dit boek mag alles!

Levenskunst begint met spelen met eten. Want het eerste verhaal in het boek gaat over een meisje dat haar moeder op elk moment van de dag om een ‘ontbijtje’ vraagt. Dit blijkt een codewoord te zijn voor een tekening of kunstwerkje gemaakt met eten. Grappig. Mijn zoontje en ik hebben geen codewoord, maar ik maak vaak van het avondeten een kunstwerk. Als ik ga koken heeft hij zijn televisiemoment en ik vind het heerlijk om onze borden dan te versieren met het eten. Dat is niet altijd een succes trouwens, laatst zei hij voordat hij ging slapen dat hij ‘die mevrouw bij het eten’ wel een beetje eng vond. De spruiten, aardappelen en slavink zagen er inderdaad uiteindelijk monsterlijk uit toen! Maar de foto’s van de maaltijden in Levenskunst zien er in ieder geval wél vrolijk uit.

Ik zie, ik zie …

Een paar bladzijden verderop komt het spel “ik zie, ik zie” aan bod, wat wij dus eigenlijk altijd doen met het eten. De meningen van mijn zoontje en mij zijn daarin nog altijd wat verdeeld. En dat geeft niet. In Levenslust staat een foto van een krokodil. Eigenlijk is het een grote tak die er iets weg van heeft. En zo vind ik het altijd heerlijk om samen met mijn zoontje onze verbeelding de vrije loop te laten. Veerle moedigt de lezer aan om gerust een losse tak uit een bos mee naar uit te nemen en daar met bijvoorbeeld touw en verf iets van te maken wat in jouw fantasie ontstaan is.

vlindervoeten

Creatieve inspiratie

Zo staan er veel meer leuke ideeën in Levenskunst. Zoals een kijkdoos maken van een schoenendoos en daar een verhaal bij verzinnen. En smeer je voeten in met verf om er vlinders van te maken bijvoorbeeld. Verderop in het boek zie ik foto’s van een zebra en een slang: bodypaint! Maar ook een bladzijde met niets, helemaal niets… haha, om even te rusten. Daarna gaat het boek weer vrolijk verder. Een mandala van blaadjes van de bomen, kunst van schelpen van het strand.

wat wil je later worden

Menselijke verhalen in Levenskunst

En tussen de kunstwerkjes door, geniet ik van de verhalen. Over Louis (71) die het over emoties heeft en het gevoel heeft dat hij iedere dag nog bijleert. Lieselot (37), die graag speelt met de Nederlandse taal, schrijft over haar gedicht. van toen ze 10 jaar was, over de tandarts. En Jolien (46) over de dood, die bij het leven hoort.

En tot slot

In het nawoord schrijft Veerle Koninckx heel mooi dat alle personen die aan bod komen in Levenskunst, een stukje zijn van haar. Omdat al deze mensen en hun gebeurtenissen haar leven hebben beïnvloed. En sterker nog: dat iedereen die ze ontmoet dat doet. Ze zet de lezer aan het denken met het feit dat dat bij jou niet anders is. En ze wenst je tenslotte daarom een leven toe vol lieve mensen, mooie ervaringen en verrassingen.

Levenskunst heeft alvast een mooie bijdrage geleverd aan mijn leven: veel inspiratie! Maar wat zal ik zelf op de laatste bladzijde gaan maken?

Soms overlappen onze interesses en leeskeuzes en zo ook met dit boek. Reviewer Elles heeft namelijk ook een review geschreven over Levenskunst het boek

Specificaties ‘Levenskunst’:

Auteur: Veerle Koninckx | Uitgeverij: Clavis | Nederlands | Hardcover | 9789044838985 | Druk: 1 | augustus 2020 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

levenskunst
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.