Over dames en sieraden, een ode van Mylo Freeman

Een sieraad is voor mij een dagelijks onderdeel van mijn uiterlijk. Momenteel wel op minimalistische wijze. Niet alleen heb ik piercings die dag en nacht inzitten. Ook versier ik mezelf graag met ringen, kettingen en armbanden. In de zomer nog een enkelbandje. Voor mij is het een mooie vormgeving van mijn identiteit. Tegelijk vertellen bepaalde stukken een verhaal, of dragen ze een herinnering mee. In de loop der jaren is mijn smaak en uiting wel veranderd. Over dames en sieraden is een ode aan de vrouw en haar sieraad. Een geweldig boek van Mylo Freeman wat mij betreft.

hoofd

Over dames en sieraden

Zij versieren, beschermen en transformeren haar. Zij geven glans aan haar bestaan, maar bepalen nooit haar waarde. De dame en haar sieraden. Mylo Freeman koos vijftig inspirerende vrouwen van over de hele wereld die met hun sieraden iets te zeggen hebben. Van st­ijlicoon Iris Apfel, aanhanger van het principe ‘more is more’ en koningin Farah Diba met haar enorme collectie tiara’s. Tot Madeleine Albright die via haar collectie broches communiceert en Michèle Lamy met haar grill: hun sieraden vertellen iets over wie ze zijn of wie ze willen zijn. Over dames en sieraden is een kleurrijke verzameling.

Zij geven glans aan haar bestaan,
maar bepalen nooit haar waarde.

Mylo Freeman

Mylo Freeman

Voor mij is Mylo Freeman een nieuwe naam. Niet helemaal nieuw, op onze boekenblog hebben we reviews van Prinses Arabella. Reviews die ik bekeken heb maar waar ik me nooit in heb verdiept. En wat blijkt, tegen mij verwachting in, Mylo is Nederlands! Nederlands/Amerikaans om specifiek te zijn en ze groeide op in mijn hometown, Den Haag. In Amsterdam doorliep ze de Rietveldakademie waar ze afstudeerde in de richting illustratie. Na een korte zangcarriere en de geboorte van haar oudste zoon pakte ze het illustreren weer op en begon met het tekenen voor kinderen. Haar eerste prentenboek Potje! ontving meteen de Kiekenboekprijs.

Inmiddels heeft Mylo zo’n 50 prentenboeken op haar naam staan. Met deze boeken vult ze een hoognodige niche, namelijk prentenboeken met meer diversiteit! Het karakter van prinses Arabella heeft niet alleen geleid tot inmiddels 9 prentenboeken, maar ook een poppenserie, een app en een theaterstuk. Mylo geeft daarbij ook workshops, lezingen en geeft samen met Maria Romijn muzikale voorstellingen rond haar prentenboeken. Ik ben blij dat ik haar leer kennen door Over dames en sieraden. Want ook hierin speelt diversiteit een grote rol.

mylo freeman

Diversiteit

Oud, jong, rijk, arm, slank, rond, licht en donker. De 50 vrouwen zijn allemaal heel erg anders en toch hebben ze een overeenkomst. Ze zijn opgevallen door de jaren heen door hun keuze van sieraden. Mylo heeft echt een hele toffe diverse club vrouwen weten te verzamelen voor Over dames en sieraden. Maar eerst begint ze met een prachtige illustratie van zichzelf en haar oma: de eerste dame in haar leven.

Toevallig moest ik ook aan mijn omi denken toen ik het boek Over dames en sieraden opensloeg en op het schutblad terecht kwam. Deze heeft een fascinerend printje. Een printje wat mij doet denken aan een bepaald sjaaltje van mijn omi. Ze had altijd een mand vol sjaaltjes en 1 was mijn favoriet en die had een zelfde soort printje! Heel tof om die herinnering weer opgefrist te krijgen door dit boek.

Dames

Ik weet niet waar ik moet beginnen met de dames uit dit boek. Er staan zoveel prachtige inspirerende vrouwen in. Eigenlijk is elk van de 50 het vermelden wel waard. Maar daarvoor moet je zelf het boek maar kopen. Ik neem je even mee in een notendop naar mijn opvallende punten. Het begint al met dame 1: Adele Bloch Bauer. Alhoewel haar illustratie mij eerst meer zegt dan haar naam. Ik ken haar van mijn geliefde kunstenaar Klimt! Haar verhaal kende ik eigenlijk helemaal niet en dankzij Mylo nu wel. Haar sieraden zijn iconisch vastgelegd op een prachtig kunstwerk van Klimt.

Daarna sla ik de bladzijde om van Over dames en sieraden en kom ik terecht bij powervrouw Lady Gaga. Elizabeth Taylor, Missy Elliot, Amanda Gorman en de door mijn geliefde kunstenares Frida Kahlo staan er ook in. Met veel aandacht lees ik de verhalen die Mylo erbij heeft gezocht. Het is zo’n leuke invalshoek de connectie met sieraden. En tegelijk ook interessant, persoonlijk en informatief. Een sieraad is zoveel meer dan alleen puur uiterlijk vertoon. En dat weet Mylo goed over te brengen.

Geschiedenis

Maar niet alleen vrouwen van ‘nu’ komen voorbij. Ook bepaalde volkeren zoals Rajasthaanse vrouwen. Ik heb deze vrouwen in het echt mogen zien in India, Rajasthan. En ze zijn prachtig. Maar daarnaast kom ik ook de Zeeuwse meisjes tegen, Masai-vrouwen, hpoi-meisje en Koning Nefertari. Mata Hari staart me dromerig en mooi aan vanaf de bladzijde. En om heel eerlijk te zijn heb ik elk van de 50 verhalen met evenveel interesse gelezen in Over dames en sieraden.

Eerst ben ik gaan bladeren in Over dames en sieraden en bleef ik hangen bij bekende namen, wat er veel zijn. Soms aangetrokken door illustraties. Uiteindelijk leest het zo fijn dat ik elk verhaal heb gelezen. Ik vind het echt een heel boeiend boek. Een ode aan vrouwen en de vormgeving van hun identiteit. Elk van de 50 vrouwen staat in hun kracht en stralen vanaf de bladzijde.

Over dames en sieraden als inspiratie

Ik denk dat Over dames en sieraden een mooi boek is als inspiratie voor hoe vrouwen hun identiteit mogen vormgeven. Dat jij je mag uitspreken over wie je bent en wat je mooi vindt. Met of zonder sieraden. Dat alle vrouwen een verhaal te vertellen hebben en dit versterkt kan worden door een prachtig sieraad. Het is een mooie inspiratie en een mooie verzameling van prachtige vrouwen die de wereld rijk is, of was.

En ook mijn dochter van 7, nog wat jong voor dit boek, kijkt en leest gefascineerd mee. Ze snapt niet alles maar ziet wel de grote diversiteit aan vrouwen die dit boek Over dames en sieraden rijk is. Ze stelt honderden vragen en luistert graag naar de verhalen die ik voorlees uit het boek. Wij zijn fan! Een leuke eerste kennismaking met Mylo Freeman.

Specificaties Over dames en sieraden

Auteur en illustrator: Mylo Freeman | Uitgeverij: Rubinstein | Vormgeving: Vila Grafica | 116 pagina’s | November 2021 | 9789047628835 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.