War horse, een onvergetelijk prentenboek over hoop

War horse begint in Engeland met de sterke vriendschap tussen een paard en een jongen. Maar aan die vrede komt een eind. Als op een dag Alberts paard Joey naar het leger moet, gaat Albert trouw zijn paard achterna. Zo jong als hij is, wordt hij toch soldaat in de eerste wereldoorlog. Albert is er rotsvast van overtuigd dat hij Joey terug zal vinden. Dat merk je in dit prentenboek voor kinderen van acht jaar en ouder. Maar gaat het hem lukken?

Elke ochtend als hij wakker werd had hij maar één gedachte in zijn hoofd: zorgen dat hij deze dag overleefde, zodat hij zijn Joey kon vinden.

Prentenboek over oorlog, paarden en vriendschap

War Horse is een aangrijpend verhaal over de vriendschap tussen een jongen en zijn paard. Het schept ook een helder beeld over de Eerste Wereldoorlog. Zo laat het de chaos zien en de ontbering in zowel het verhaal als in de afbeeldingen. Het verhaal is spannend en heeft een verassende wending. Wat extra mooi is, zijn de verschillende perspectieven en rollen. Hoe is het voor mensen in de oorlog en hoe voor dieren? Hoe zijn Duitsers en hoe Engelsen?

War horse toont moed en hoop

Misschien ken je de volwassen versie van het verhaal al en is Michael Morpurgo geen vreemde naam voor je vanwege de film War horse. In het prentenboek is het verhaal duidelijk en behapbaar gemaakt voor kinderen. De gedetailleerde en realistische illustraties zijn van Tom Clohosy. Het verhaal is verdrietig en de tekeningen kunnen indruk maken, dus is het misschien een boek om lekker samen te lezen. Gelukkig komt er ook veel positiefs aan bod en laat het boek bijvoorbeeld de veerkracht zien van mensen en de liefde van dieren.

Nu waren ze weer oorlogspaarden, en deze keer moesten ze kanonnen trekken.

Joey en Topthorn
De film

Historische fictie

War horse is al met al een leerzaam prentenboek met prachtige tekeningen. Het leert je over oorlog, maar ook over mensen en dieren in tijden van pijn en tegenslag. Zowel voor jongens als meisjes, is dit boek de moeite van het lezen waard. Het is een boek over de overeenkomsten tussen mensen die in oorlog tegen elkaar moeten vechten. En het is een boek over wat mensen en dieren voor elkaar kunnen betekenen, in voor- en tegenspoed. Een mooi geschiedenisboek is het dus, met diepgang.

Specificaties War horse

Auteur: Michael Morpurgo | Illustraties: Tom Clohosy | Vertaler: Manon Smits | Uitgever: Baeckens Books | 48 pagina’s | Oktober 2021 | 9789464290349 | Vanaf 8 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

War horse
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.