Emiel: winter op de Hazelhoeve, een klassieker

In Emiel: winter op de Hazelhoeve staan drie verhalen van Astrid Lindgren, ook bekend van Pippi Langkous. Voor mij is dit boek een echte klassieker. Ik herinner me dat wij vroeger thuis een dik boek hadden met verhalen van Emiel. Ook keken we met het gezin naar de serie op tv. Maar ik herinner me er alleen fragmenten van, dus niet meer goed de verhalen zelf. Gelukkig kon ik mijn geheugen opfrissen met dit boek met drie winterse kerstverhalen en de vele klassieke illustraties.

Emiel: winter op de Hazelhoeve brengt je naar Zweden

Emiel van de Hazelhoeve is een lieve kwajongen. Hij woont in het dorp Lönneberga in Zweden, samen met zijn ouders, zusje Ida, Alfred de knecht en hulp Lina. Alle drie de verhalen in Emiel: winter op de Hazelhoeve spelen zich af tijdens en rondom de kerstdagen. We gaan ook terug in de tijd, toen je nog de petroleumlamp moest aansteken en geen internet had. Ieder verhaal is een avontuur waarin Emiel onder meer wolven probeert te vangen, een stiekem feest geeft voor de arme ouderen, een sneeuwballengevecht houdt en een barre tocht maakt door een winterstorm. Zal het allemaal goed aflopen? Dat is steeds weer de vraag..

Weet je echt zeker dat dit geen streek is?

Ida

De slee als vervoersmiddel

De verhalen in Emiel: winter op de Hazelhoeve zijn allemaal erg leuk en spannend. Wat moet Emiel bijvoorbeeld doen als hij de opdracht krijgt van zijn vader om zijn varkentje te slachten voor het kerstmaal? Hoe lost hij dat op? Alle personages zijn daarnaast leuke typetjes. Het is ook leuk om even terug te gaan in de tijd. Deze verhalen zijn soms echt aandoenlijk. Astrid Lindgren schrijft zo heerlijk over kinderen en laat steeds weer de kracht van kinderen zien in haar verhalen. Emiel haalt bijvoorbeeld graag streken uit, maar vaak wel vanuit een goed hart. Soms spreekt Lindgren de lezer direct aan en is een paar zinnen lang de alwetende verteller zichtbaar. Dat geeft een speels en grappig effect.

Dat is alles, geloof ik. Ik kan niet meer vergeten hebben, dan hoogstens drie of vier dingen, nou ja, laten we er voor alle zekerheid vijf van maken.

Astrid Lindgren

Een mooi boek voor jong en oud

Alle verhalen in Emiel: winter op de Hazelhoeve zijn spannend, maar eindigen goed af, zodat je met een vrolijk gevoel het boek kan wegleggen. De verhalen lezen prettig en alle alinea’s lopen vloeiend in elkaar over. Aan humor en gekkigheid is geen gebrek, bijvoorbeeld als de vader van Emiel een sneeuwbal in zijn mond vast heeft zitten. Achter de leuke gebeurtenissen schuilt veel wijsheid, liefde en zorgzaamheid voor elkaar. Het boek is leuk om samen te lezen met kinderen vanaf ongeveer zeven jaar, bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie. Voor volwassenen is het daarnaast leuk jeugdsentiment en het lijkt me ook een leuk cadeau voor oudere mensen. De klassieke plaatjes zullen het vast goed doen.

Pas op de dag voor kerstmis kwamen Emiel en Alfred weer thuis. Toen wist heel Lönneberga hoe heldhaftig hij geweest was en toen jubelde iedereen.

Emiel

Specificaties Emiel: winter op de Hazelhoeve

Auteur: Astrid Lindgren | Vertalers: Rita Törnqvist-Verschuur & Marleen Fröhlich | Illustrator: Björn Berg | Uitgeverij Ploegsma | 9789021682464 | 136 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.