Vaiana: Pua en Heihei, een ik leer lezen AVI M4

Leren lezen is echt heel belangrijk voor kinderen. Minstens zo belangrijk is het leesplezier. Voor ouders is het daarnaast ook fijn om toch enigszins kennis te hebben van het AVI niveau. Want vaak wordt er wel uitgelegd of in een rapport gezet wat het AVI niveau van het betreffende kind is. Maar wat het inhoudt en hoe dit wordt getoetst wordt weinig gedeeld. Vaiana: Pua en Heihei start dan ook met een deel algemene informatie over het AVI niveau. Informatie die alle ouders zouden willen hebben.

Vaiana Pua en Heihei

Vaiana: Pua en Heihei

Het is feest! Vaiana maakt een kado voor haar vader door gebruik te maken van de schelp die ze vond. Bij een feest hoort ook eten en iedereen maakt iets lekkers. Heihei de haan pikt er alleen allemaal gaten in. Heihei zorgt voor wel meer kleine probleempjes. Tijdens het pakken van Heihei raakt Vaiana het kado van haar vader kwijt. Ze weet niet waar het is gebleven, maar Pua het kleine varkentje weet het wel. Pua doet zijn best het kado te pakken, als dat maar goed gaat! Zal Vaiana het kado op tijd vinden? En zal haar vader blij zijn met het kado?

cadeau maken voor het feest

Het AVI-systeem

Het boek Vaiana: Pua en Heihei start met de uitleg van het AVI-systeem. Vooral gespitst op Nederland, maar ook wordt er aangegeven welk AVI-niveau bij welk leerjaar in België hoort. Dat is fijn om te weten, omdat het een bepaalde structuur bevat. Wanneer je het weet is het niet heel lastig, maar goed om te weten. Hoewel je thuis vooral ook naar het leesplezier kijkt van je zoon of dochter (en ook dit staat aangegeven in het stukje met algemene informatie).

Hoe het AVI-niveau wordt bepaald staat er niet bij. Dit wordt door CITO bepaald. Ieder jaar meten zij het AVI-niveau van zo’n 500 kinderboeken. Bij zo’n meting wordt gekeken naar het aantal lettergrepen in woorden, de zinslengte, de moeilijkheidsfactor van een woord en de vormgeving van de pagina’s. Toch zie je als ouder dat er best grote verschillen in de boeken zijn die toch hetzelfde AVI-niveau hebben. Persoonlijk vind ik dat bij thuis lezen het leesplezier boven het AVI-niveau staat. Mijn advies is dan ook niet direct naar het niveau te kijken, maar naar de grote van de letters (of pak een makkelijk lezen boek die ook geschikt zijn voor kinderen met dyslexie) en naar het onderwerp van het boek (heeft het aansluiting bij je zoon/dochter?).

het bandje is kwijt

Vaiana: Pua en Heihei geschikt voor groep 4?

Het boek Vaiana: Pua en Heihei heeft als AVI-niveau M4. Dit betekend dat kinderen midden groep 4 dit moeten beheersen (als in zelf kunnen lezen). Zelf zou ik dit boek ook pakken voor kinderen die in midden/eind groep 3 zitten en lezen ook leuk vinden. Waarom? Omdat er veel ondersteunende afbeeldingen in staan, de zinnen kort zijn en het lettertype groot. Onze dochter leest op M4 niveau en had het in een kwartiertje gelezen. Het hele boekje. Ze vond het leuk, maar ook makkelijk te lezen. Perfect dus wel voor thuis, omdat we daar vooral op leesplezier inzetten.

Het AVI-niveau van dit boek Vaiana: Pua en Heihei is bepaald door CITO en dus wel ‘goed’. Ik merk dat ik als ouder soms iets anders kijk naar een tekst en daarom dus boeken niet direct op hetzelfde niveau inschaal. Jij kent als ouder je kind het beste. Gebruik dat ook bij het zoeken naar een leesboek en vaar niet blind op het AVI-niveau dat op een boek staat.

gevangen

Opzoek naar boeken voor leesplezier

Ben je opzoek naar boeken om het leesplezier te vergroten? Dan vind ik dit boek zeker een goede aanrader. Ik zag dat onze dochter plezier had in het lezen, terwijl ze het normaal best lastig kan vinden. Daarnaast vind zij plaatjes in kleur echt een waardevolle toevoeging. Hoe hoger het AVI-niveau hoe minder plaatjes er in staan en hoe vaker de plaatjes in zwart/wit zijn. Plaatjes in kleur zijn dus echt super fijn. Daarnaast is het echt een verhaal met begin, midden en eind wat veel kinderen leuk vinden. En er staan ook wel moeilijk woorden in (Vaiana, Pua en Heihei zijn niet woorden die je vaak ziet en dus voor kinderen soms moeilijker zijn om te lezen).

Wellicht vind je dit ook leuk

Vaiana Pua en Heihei achterkant

Specificaties Vaiana: Pua en Heihei

Vertaling: Mirthe Niehoff | Uitgeverij: Big Balloon Publishers | Eerste uitgave: 6 maart 2024 | Gebaseerd op het verhaal van Suzanne Francis | Illustraties van the Disney Storybook Art Team | ISBN: 9789047875000 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Big Balloon Publishers of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.