Do you speak Barbie? – een boek vol verhalen over Barbie

Barbie is een icoon. Een legende. Een mythe. In het boek ‘Do you speak Barbie?’ word je meegenomen in het roze universum van de bekendste pop ter wereld. In dit boek ontdek je spraakmakende feiten en verhalen uit 65 jaar Barbie. Want zo oud is deze dame inmiddels al!

Do you speak Barbie

The unofficial Barbie story: Do you speak Barbie?

Al 65 jaar kleurt Barbie ieders jeugd roze. Maar hoeveel weten we nu eigenlijk echt over deze veelbesproken pop en haar al dan niet stereotiepe universum?
Welke impact heeft Barbie op de mode, architectuur en popcultuur? Is Barbie een inclusief en feministisch icoon, of net niet? Wat is ‘Barbieroze’? En heeft Paris Hilton Barbiecore uitgevonden?
Robin Broos graaft zich een weg door de bewogen geschiedenis van het Barbie-imperium. Hij doorspit de archieven, interviewt expert en critici en verzamelt bijzonder fanmateriaal. Het resultaat is een uniek cadeauboek Do you speak Barbie genaamd, bomvol weetjes, lijstjes, anekdotes en illustraties.

Barbie en haar universum

Na het succes van de Barbiefilm vorig jaar in de bioscoop, staat Barbie meer in de spotlight dan ooit tevoren! In Do you speak Barbie duik je in het verleden van de bekende pop, maar ook in het heden. Het boek heeft 6 hoofdstukken, elk met hun eigen invalshoek:

  • De pop: ontstaan, ontwerpers, Barbies sociale netwerk, bizarre patenten
  • De mode: voornaamste couturiers, Barbies Dreamhouse, duurste items uit Barbies kleerkast
  • Het icoon: hommages in de popcultuur, de hit Barbie girl, celebrity’s als Barbie
  • Het merk: Barbie logo’s, opvallende samenwerkingen, de echte versus de rip-offs
  • De evolutie: Barbie als rolmodel, black Barbie, 10 controversiële Barbiepoppen, Barbie in andere landen
  • De film: de hoofdrolspelers, de landen waar de film is verbannen, easter eggs uit de film

Het is bijna ongelofelijk hoeveel er te vertellen is over Barbie! Het Do you speak Barbie leest vlot en prettig, omdat er wordt afgewisseld tussen bijvoorbeeld interviews, lijstjes en verhalen.

de banen van barbie

Een heerlijk verzamelboek

Ik hou hiervan! Do you speak Barbie is een perfect boek. Het is ontzettend afwisselend, omdat er zoveel leuke informatie instaat, dat op verschillende manieren wordt gebracht. Echt alle aspecten van het Barbie universum worden belicht. Omdat het boek allemaal uit korte stukjes bestaat, leest dat heel vlot en prettig. Elke keer denk je: ‘hier ben ik wel nieuwsgierig naar!’ en dan lees je toch nog maar nog een stukje verder. En voor je het weet, heb je het boek uit! Do you speak Barbie is ook zo leuk, omdat het ontzettend humoristisch is.

Do you speak Barbie is wel echt een journalistiek boek, de informatie die er staat is wel kloppend, maar dit is wel op een leuke manier gebracht. En ook wel kritisch en met een dosis (zelf)spot. Barbie is niet heilig, maar er wordt kritisch naar haar gekeken. En ik kan ook erg lachen om sommige onderwerpen die worden aangesneden, zoals bijvoorbeeld ‘Wie is Allan, de vriend van Ken?’, of ‘Is werken voor Mattell een ware Matt’Hell?’.

Er is nog een ander boek verschenen in deze serie: Do you speak Disney? Dit boek heb ik ook al gelezen, en vond ik echt geweldig. Daarom wist ik zeker dat ik de opvolger ook wilde lezen. En ik kan zeggen dat ik echt hoop dat er nog vele delen zullen volgen. Ik heb al een beetje zitten denken welke onderwerpen er nog in deze reeks uit zouden kunnen komen, en dat is best lastig om een waardige opvolger te vinden die ook in dit rijtje thuishoort. Maar ik heb zeker nog wel een idee! Ik hoop daarom van harte dat de schrijver van Do you speak Barbie ook hiermee aan de slag gaat…

Specificaties ‘Do you speak Barbie?’

Auteur: Robin Broos | Illustraties: Emma Thyssen | Uitgeverij: Lannoo | 9789401498852 | 5 maart 2024 | 236 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, via uitgeverij Lannoo of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.