Volledig Verknipt – Een diepgaand thrillerdebuut

Volledig Verknipt is het thrillerdebuut van Dennis Biesma, die eerder al een autobiografisch boek schreef over zijn jeugd bij de Jehova’s Getuigen. Met dit debuut laat hij echter zien dat ook fictie hem prima af gaat. In Volledig Verknipt volgen we Lara, iemand met een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis. Ook vertel ik jullie graag over mijn interview met Dennis Biesma en Lara, waardoor we nog meer inzicht krijgen in zijn werk en dit boek.

Cover volledig verknipt - dennis biesma

Volledig Verknipt samenvatting

Lara Cains is een wandelende tijdbom. Sinds haar zevende leeft ze met een stem in haar hoofd, haar ouders hebben haar verstoten en haar beste vriendin heeft zelfmoord gepleegd. Na een sessie met haar psychiater wordt ze overvallen. Ze krijgt een black-out en kijkt uren later in de levenloze ogen van haar aanrander. Op dat moment doet ze wat ze altijd doet, vluchten voor iedereen en het meest voor zichzelf.

Net als ze haar leven weer op de rit lijkt te hebben, merkt ze dat ze in de gaten wordt gehouden. Het blijkt niet een persoon te zijn, maar een hele organisatie. Wie zijn die mensen en wat is er zo speciaal aan haar DNA?

In de wereld van Lara Cains

De cover en boekenlegger van Volledig Verknipt zijn in een stijl die mij ligt en maken mij nieuwsgierig. Ik vraag mij af in hoeverre het verhaal ingaat op die stem in Lara haar hoofd of de organisatie die achter haar aan zit. Het eerste hoofdstuk begint een tijd geleden en leidt de oorsprong van het verhaal in. Bijzonder en uniek beloofd dit verhaal nu al te worden.

Wat heb ik ervan genoten om Lara te leren kennen en mee te kijken in haar binnenwereld. Zo een bijzonder en sterk karakter. Ik heb tijdens het lezen veel vragen, blijf nieuwsgierig en ben (in groeiende mate) betrokken bij Lara haar leven en contacten. Het verhaal balanceert op de grens van realisme en gaat hier soms overheen. Een mystieke, bovennatuurlijke gloed is er wel maar er is toch ook veel wel mogelijk of niet bekend. Een complex verhaal, vol mooie en bijzondere, grappige momenten dat stof geeft tot nadenken. Zoals Lara zou zeggen, ‘een goed verhaal begint pas bij de laatste bladzijde.’

Mijn mening

Al snel ging ik houden van Lara en haar complexe persoonlijkheid. Ik ben normaal niet zo van het bovennatuurlijke dat hier ook inzit. Maar ik vond het goed gedaan en veel blijft in het midden. Het is interpreteerbaar en soms zelfs plausibel en dat is erg leuk. De personages en onderlinge banden zijn fijn. Ik heb nog steeds vragen over Lara haar geschiedenis en familie. Over Sophie, en nog wel meer. Mocht het mogelijk zijn zou ik dan ook graag verder lezen. Wat ik ook erg hoopte, is dat er een titelverklaring in het boek zat, een zin waar deze in voor komt. Gelukkig was die er, erg leuk!

Interview Dennis Biesma

Hoe slaag jij er zo goed in om emotie over te brengen in je boek?

‘Ik heb geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de waarheid te blijven, door het gebruik van persoonlijke, authentieke emoties. Er zijn ook eigen ervaringen en situaties in dit boek verwerkt. Met een schepje fictie er bovenop. Alles dat ik heb geschreven heb ik gezien en gevoeld. Ik zie de scène voor me. Visualiserend, daar staan in het lichaam van Lara voel ik de situatie en haar pijn. In de filmwereld noemen ze dit method-acting.’

interview met dennis biesma

Hoe ervaar jij deze manier van inleven?

‘Dit is mijn tweede boek dus ik heb dit nog niet eerder hoeven doen, maar het is best heftig ja. Ik heb wel stukken zitten typen waarbij ik ervaar dat ik vol zit met woede, onmacht, verdriet enzovoort. Tijdens het schijven heb echt wat traantjes weggepinkt. Hierdoor komen de emoties denk ik ook echt over.’

En natuurlijk nog de vraag die op iedereens lippen ligt, krijgen we een vervolg?!

‘Toen ik pas bezig was met het boek worstelde ik al met word het er één of worden het er twee. De proeflezers wilde per se een tweede deel. Het is best een complex verhaal om een vervolg op te schrijven, maar daar heb ik wel ideeën voor. Met Volledig ontspoort als titel. Volledig verknipt is heel intern gericht op Lara als persoon. Ik vind het een uitdaging om in het vervolg de externe factoren groter te maken. Er komt iets op haar pad waarvan ze zich geroepen voelt er iets mee te doen. Het thriller aspect mag ook opgevoerd, met meer pieken en dalen.’

Extra vraag

Heb jij huisdieren?

‘Niet meer. We hebben lang een leuke hond gehad, Rosy. Ze was een American bully en is helaas overleden. Deze hond begon als een logee. Ze bleef een paar weken logeren en wij raakten enorm gehecht. Ze moest langer blijven. Haar baasje reisde veel en uiteindelijk bleef ze permanent bij ons. Rosie was een grote hond met zacht karakter. Vroeger bij mijn ouders thuis hadden we altijd katten en vogels. Toen ik later uit huis was leerde ik dat ik een kattenallergie heb. Daarom liep ik dus mijn hele jeugd met een dikke keel.’

In gesprek met Lara Jade Cains

Ook mocht ik twee keer met Jade spreken. Ik heb veel te veel content uit alle gesprekken met zowel Lara als Dennis en heb lang gesproken over Volledig verknipt. Toch zal ik een paar kleine dingen hier delen. Ik mocht deze screenshots hier delen, let niet op mijn derp gezicht. Ze speelde zelfs nog even op haar elektrische gitaar, dit liedje staat ook op haar tiktok.

Voor zover ik weet, is dit je eerste online interview. Klopt dat? Zo ja, waarom?

‘Dat klopt helemaal. Het is niet mijn eerste interview, maar wel de eerste online. Ik heb aan twee interviews meegewerkt. Daarvan was er eentje per mail en die andere was live tijdens een weekendje Maastricht. Een verslaggever had het persbericht over Volledig verknipt ontvangen en vroeg of ik ervoor openstond om af te spreken. Toevallig kwam ze uit die regio.
Over het waarom… leuke vraag. Ik voel niet altijd de urgentie om mezelf publiekelijk te vertonen, althans, niet in relatie tot mijn verhaal. En dan moet ik er wel bij vermelden dat die aversie vroeger sterker was dan nu. Tijd heelt alle wonden, toch?’

Is dat een bewuste keuze, om te doen alsof je niet bestaat?

‘Ja en nee. Het is deels de magie die we proberen te creëren rondom dit boek en ook de reden waarom veel foto’s van mij met behulp van AI zijn gemaakt. Als je goed kijkt, dan zie je dat. Daarnaast vind ik het ook wel fijn om niet altijd zelf in beeld te komen en bij te dragen aan de illusie dat dit alles een volledig verzonnen (verknipt) verhaal is.

Wat ook meespeelde, zeker in het begin, was een bepaalde mate van angst. Hoe zou jij reageren als je in het nieuws komt vanwege een afwijking in je DNA? Mijn hele leven stond op zijn kop. Mijn identiteit stond op het spel. Ik zag scenario’s voor me waarin ik in een laboratorium lag en ik geen kant op kon. Dus ja, ik was bang, maar tegelijkertijd had ik de behoefte om mijn verhaal te doen.

Lara Jade Cains
Boeken dennis biesma volledig verknipt de regen kwam binnen trhiller auteur jehova's getuigen biografie
Covers boeken dennis biesma

De regen kwam van binnen

Natuurlijk moet ik ook iets vertellen over Dennis zijn eerste boek, dat ik al even noemde in de introductie van deze blog. De regen kwam van binnen is Dennis zijn persoonlijke verhaal over opgroeien bij de Jehova’s getuigen. Hij neemt je volledig mee in zijn jeugd daar en de gebruiken, het leven binnen de gemeenschap. Steeds meer twijfelt hij tot hij op een tweesprong terecht komt. Voor altijd liegen of voor zichzelf kiezen? Het verlaten van de religie betekend alles dat bekend is achterlaten, ‘dood zijn’ iedereen binnen de gemeenschap, en opnieuw beginnen in een wereld die je niet hebt leren kennen.

Qua schrijfstijl was dit boek wellicht niet helemaal voor mij. Wel blijft het mij enorm bij en heb ik er veel van geleerd. Hoeveel weten we eigenlijk echt over Jehova’s getuigen? Dit lezen was leerzaam en interessant. Maar daarnaast geeft het enorme inkijk in Dennis zijn gevoelswereld en was het intens en aangrijpend. Mijn beeld is veranderd, versterkt door het lezen van dit verhaal.

Achterkant Volledig verknipt dennis biesma synopsis achterflap boek
Achterkant Volledig verknipt

Een auteur om te volgen

Ook ik, Selena, mocht even in de wereld van Biesma en Cains duiken. Want Volledig verknipt wordt speciaal met een social explosion gevierd door Biesma en vele leesfans. Lara Jade wordt tot leven gebracht met AI en dat zorgt voor een toffe extra experience die verder reikt dan alleen woorden op een bladzijde. Terwijl ik dit schrijf heb ik Volledig Verknipt nog niet uitgelezen. Ik ben er ingedoken om Lara Jade eerst te leren kennen, buiten haar verhaal om. En auteur Biesma ook. Dit om namens StoerLeesVoer het boek op social media in beeld te brengen. Jasmijn is als eerste in het verhaal gedoken. En haar ervaring lees je hier boven.

Wat ik onwijs waardeer is de liefde vanuit Biesma voor zijn karakter en verhaal. Die liefde en passie geven dit boek voor mij een extra kracht. Zelfs zonder het te lezen voel ik me al verbonden en kijk er ook echt uit om helemaal in het verhaal te duiken. Van wat ik gelezen heb is de schrijfstijl lekker snel, spannend en prikkelend. En laat dat laatste nou een favoriete smaak zijn tijdens het lezen. Ik wil dat iets, iemand of het liefste alles mij prikkelt. Zowel de beelddenker in me, als de lezer die verdieping in een verhaal wilt en ook nog eens een connectie wil met de karakters. Naast een spannend verhaal zitten er echte voelbare emoties. Plus ook nog eens een aangename verdieping wat betreft feiten, historische dingen en meer wat ik niet ga verklappen.

Zodra ik Volledig verknipt heb gelezen vul ik deze recensie zeker aan. Maar voor nu bevalt deze spannende wereld van Biesma mij erg.

@stoerleesvoer.nl

🚨 #winactie 🚨 🖊️ Altijd al willen recenseren? Of wil je nog meer recenseren? Dat kan nu met deze psychologische thriller van @dennis_biesma ‘Volledig verknipt’. 🏆 We mogen 5 e-books weggeven van dit spannende verhaal en in ruil willen we er graag een recensie voor terug zien op je insta, TikTok, Reel, andere social media en/of recensieplatformen zoals Hebban en Goodreads. Hoe meer hoe beter :). 🥇 En dan is er nog een extra prijs voor twee van de vijf winnaars. De twee beste recensies ontvangen het fysieke boek gesigneerd van de auteur én wij nemen de recensie op in onze officiële recensie van dit boek die online gaat komen waarbij wij jullie namen natuurlijk vermelden. Wie weet is dit wel het begin van vele andere recensies. 📕 Synopsis: Lara Cains is een wandelende tijdbom. Ze groeit op met een stem in haar hoofd, haar ouders hebben haar verstoten en haar beste vriendin heeft zelfmoord gepleegd. Na een sessie met haar psychiater wordt ze overvallen. Ze krijgt een black-out en kijkt uren later in de levenloze ogen van haar overvaller. Net als ze haar leven weer op de rit lijkt te hebben, merkt ze dat ze in de gaten wordt gehouden door een hele organisatie. Wie zijn die mensen en wat willen zij met haar DNA doen? 🚨 Wat to do? 🚨 • Comment waarom jij mee wil doen en waar je de recensie(s) zou plaatsen • Like deze post • Follow ons en @dennis_biesma zodat je niks mist • Share deze post & anderen taggen = lief • Wat: 5 personen ontvangen het e-book en van alle 5 zouden we op korte termijn dan een recensie op de plek(ken) willen die voor de winnaar passend is • Wanneer: graag de recensie plaatsen in de periode van 15 april en 12 mei • Extra prijs voor de 2 beste, enthousiastste recensies 🍀 Heel veel succes en ik kijk nu al uit naar jullie recensies 👉🏼 Hoofdpersonage Lara Jade heeft ook een eigen Instapagina @larajadenl #stoerleesvoer #boektok #boektoknl #boekentip #boekenliefde #lezenisleuk #boekenblog #boektokbe #booknerd #booktok #lekkerlezen #boekenkast #winnen #winnenoptiktok #boekwinnen

♬ som original – Linkinparkreels

Leestips passend bij Volledig verknipt

Specificaties Volledig verknipt

Auteur: Dennis Biesma | Uitgever: Palm uitgevers | 2023 | 317 pagina’s | 97890983263724 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.