Desnoods met wapens – een belangrijk boek over vrouwelijke verzetshelden

We moeten ons verzetten, desnoods met wapens. Zo was de gedachte van de bekende verzetsstrijder Hannie Schaft, en ook van de zussen Truus en Truus Oversteegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie dappere vrouwen die vele verzetsdaden pleegden. Hannie Schaft werd vlak voor het eind van de oorlog geëxecuteerd en werd een symbool van het Nederlands verzet. De zussen Oversteegen overleefden de oorlog, maar hun heldendaden bleven meer op de achtergrond. Auteur en jurist Sophie Poldermans deed uitgebreid onderzoek naar hun verhaal. Desnoods met Wapens vertelt het moedige verhaal van de zussen Oversteegen. Hoe zij samenwerkten met Hannie Schaft en met hun verzet een grote bijdrage leverden aan onze vrijheid. Een interessant en belangrijk boek!

Uit de kleine dingen streven we naar het grote – GEMMA (studentendispuut Hannie Schaft)

Desnoods met wapens

Vrouwelijke verzetsstrijders

Verzetsstrijders waren over het algemeen mannen, maar ook heel veel vrouwen hadden een belangrijke rol in het verzet. Als koerier bijvoorbeeld, maar ook in de opvang en zorg voor onderduikers. Een handjevol vrouwen deden ook mee in het gewapende verzet. Hannie Schaft was daarvan de meest bekende naam. Dit komt mede door haar tragische lot op 17 april 1945, vlak voor het einde van de oorlog. Minder bekend waren de zussen Truus en Freddie Oversteegen. Nog maar 16 en 14 jaar oud waren zij toen ze actief werden in het verzet. Met hun dapperheid, charme en vindingrijkheid waren ze heel waardevol voor het verzet.

In Desnoods met Wapens vertelt auteur Sophie Poldermans nauwkeurig en gedetailleerd hun verhaal. Hoe hun jeugd verliep, waar ze woonden en hoe ze in aanraking kwamen met de Raad voor Verzet. Het is een chronologisch overzicht van allerlei belangrijke gebeurtenissen tijdens de oorlog, zowel landelijk als op het wereldtoneel. Tussendoor lezen we over de persoonlijke ervaringen van Hannie, Freddie en Truus. Doodgewone vrouwen die toch uitzonderlijke prestaties leverden in het verzet. Van het helpen van Joodse kinderen, koeriersdiensten tot ook het uitvoeren van vele liquidaties van Duitse kopstukken en Nederlandse verraders.

Wat een overtuiging, kracht en moed hadden deze drie jonge vrouwen. Zij hebben zichzelf echter nooit als heldinnen gezien, maar voerden hun verzetswerk slechts uit omdat ze geloofden ‘dat het moest gebeuren’ en er simpelweg geen alternatief was.

Sophie Poldermans – Woord vooraf

Moed, angst en oorlogstrauma’s

Het verhaal van Desnoods met Wapens wordt nauwgezet, kundig en zonder opsmuk of romantisering verteld. Zoals het was – gebaseerd op heel veel documentatie, feiten en verhalen van betrokkenen. De tijdlijn bevat een weergave van allerlei belangrijke momenten in de verzetsactiviteiten. Naast deze heftige aanslagen wordt ook de menselijkheid mooi beschreven. Waaronder de toenemende ontreddering en angst richting het eind van de oorlog.

Bijzonder is dat auteur Sophie Poldermans 20 jaar geleden in contact kwam met de zussen Oversteegen en een vriendschap met hen opbouwde. Zij vertrouwden Poldermans hun schokkende belevenissen toe, waar zij zelf nog ver na de oorlog trauma’s aan overhielden. Het vechten voor vrijheid hebben zij moeten bekopen met hun eigen psychische gezondheid. Een posttraumatische stressstoornis zou zeer waarschijnlijk kunnen worden vastgesteld bij veel verzetsstrijders. In dit boek lezen we ook over deze ingrijpende gevolgen voor de betrokkenen.

Desnoods met Wapens – een belangrijk overzichtswerk

Poldermans beschrijft in het hoofdstuk Bezinning hoe wrang het was dat deze dappere vrouwen veel minder erkenning, waardering en zelfs vergoeding ontvingen vergeleken met hun mannelijke collega’s. Wel was er ook vanuit het buitenland interesse in de verhalen van deze vrouwen. Dat resulteerde in het Engelstalige boek van Sophie Poldermans: Seducing and Killing Nazis*. 

Nu is er dus dit Nederlandse boek Desnoods met Wapens. Een krachtige en feitelijke beschrijving over deze uitzonderlijke vrouwen. Het verhaal wordt onder andere ondersteund met foto’s, een tijdlijn, afkortingen, kaarten van Haarlem en een uitgebreide literatuurlijst. Het is merkbaar dat er veel onderzoek aan het schrijven van dit boek vooraf is gegaan.

Daardoor is het een interessant en gedetailleerd boek over vrouwelijke verzetshelden tijdens de oorlog. Met zorg en precisie beschreven door Poldermans, die slaagt in haar missie om hun belangrijke verhaal onder de aandacht te brengen. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in informatie over de Tweede Wereldoorlog en met name het verzet. Vooral de rol van vrouwen tijdens de oorlog, maar ook allerlei politieke ontwikkelingen en de impact van oorlogservaringen zijn interessante onderwerpen.

bevroren tranen

Het indrukwekkende gedicht Bevroren Tranen is ook opgenomen in het boek, een tekst van Maarten Peters. Behorend bij het gelijknamige kunstwerk in kamp Westerbork, gemaakt door Truus Oversteegen. Op 4 en 5 mei is het moment om te herdenken hoe deze vrouwen hun leven op het spel zetten, desnoods met wapens, in het landsbelang.

Meer informatie

  • Kijk voor meer boeken over de oorlog ook het boekenthema Oorlog en Vrede.
  • Meer informatie over auteur Sophie Poldermans vind je op haar website. Daaronder ook een video met haar verhaal over de drie vrouwen. Met bijzonder foto- en filmmateriaal!

Specificaties Desnoods met Wapens

Auteur: Sophie Poldermans | Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij | 9789022598382 | april 2023 | 400 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.