Happy days: een weg van trauma naar vrijheid

Happy days is geschreven door de Amerikaanse goeroe Gabrielle Bernstein. Zij schreef al verschillende bestsellers over persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ze is spreker en bijvoorbeeld ook te zien bij Oprah Winfrey. Een vrouw met een enorm bereik, die ook veel op social media en youtube te vinden is. Happy days is wel een ander type boek dan de vorige boeken die ik van haar las. De titel doet misschien vermoeden dat het een ‘heppie de peppie’ boek is met alleen maar positiviteit, maar dat is het zeker niet. Dit boek gaat over trauma’s, en hoe je door het helen van de trauma’s innerlijke vrede en vrijheid kan bereiken. Daarin vertelt Bernstein heel open over haar eigen pad, wat ook niet over rozen gaat.

Happy days

Vastzitten

Bernstein begint Happy days met een beschrijving van haar leven, jaren geleden. Verslaafd en totaal de weg kwijt. Om uit deze verslaafde periode te komen, was veel innerlijke ontwikkeling nodig, wat ze in dit boek kort beschrijft. Maar Happy days gaat vooral over de periode daarna. Bernstein was al een bekend spreker en schrijfster. Terwijl zij volle zaken trok en succesvol was, voelde ze zich vreselijk. Angstig en onzeker. Er bleken nog veel lagen onder haar trauma’s, onontdekt.

Zelfonderzoek

Bernstein gaat op zoek naar wat haar triggert, wat er achter haar eigen lijden zit. Dat beschrijft ze open en eerlijk. Het gaat om de beschermende delen in jezelf die je hebt ontwikkeld om je te beschermen (als kind) tegen gevaar of onveiligheid. Ook als volwassene schieten deze delen in de actiestand wanneer er een dreigende situatie lijkt of is. De route naar vrijheid zit hem in de beschermingsmechanismen te onderzoeken om bij de trauma’s te komen die zij bedekken. Anders blijft het ‘symptoombestrijding’.

Happy days

Happy days

In Happy days laat Bernstein niet alleen haar eigen pad zien, langs de beschermmechanismen naar haar trauma’s. Ook andere voorbeelden komen aan bod en nog belangrijker: ze heeft oefeningen opgenomen in het boek. Deze kun je al lezend, of achteraf zelf doen. Ook op haar website staan oefeningen en meditaties. Daarmee is Happy days niet alleen informatief, maar ook een werkboek als je er voor open staat. De waarschuwing in het boek om vooral professionele hulp in te schakelen als je het nodig hebt, is wel op zijn plaats. Ze raakt fundamentele zaken aan, wat best lastig is om alleen op te pakken en te dragen. Daarmee geeft het boek een mooie ingang, waarbij het goed is om te kijken hoe je daar zelf het beste vorm aan kan geven (en met wie).

Specificaties Happy days

Auteur: Gabrielle Bernstein | Vertaald door: Bonella van Beusekom | Uitgever: Lev boeken | Oktober 2022 | 9789400515062 | 154 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Gabrielle Bernstein
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.