Vonk – een magisch boek over natuur en vriendschap

Vonk ligt mij al een tijdje tegemoet te lachen in mijn boekenkast. Met een aantrekkelijke boekomslag, door de herkenbare illustraties en het mooie kleurgebruik, kan ik eigenlijk niet wachten tot dit boek ‘aan de beurt’ is. Als het dan eindelijk zo ver is verdwijn ik er direct in. Op school, tijdens mijn half uur lezen aan het begin van de dag. Maar ook thuis, in het zonnetje in de tuin. Wiek, het belangrijkste personage in Vonk, neemt mij mee het bos in om mij de magie van de natuur te laten beleven.

Vonk

Vonk

Wiek woont in Vonk, een luciferfabriek waar hij en andere weeskinderen hard moeten werken voor de verschrikkelijke Ma Boeman. Als hij op een dag een heel klein baby’tje in een eikelwiegje vindt, staan er ’s nachts drie boswezentjes voor het raam: Hobs. Als dank voor het verzorgen van de baby helpen ze hem te ontsnappen uit Vonk.

Wiek went snel aan het leven bij de Hobs en voor het eerst heeft hij een familie! Maar ook het bos is niet veilig: andere Hobsstammen zijn namelijk verdwenen en er is een reusachtig monster gezien… Kan Wiek de Hobs helpen én tegelijkertijd de andere kinderen uit de handen van Ma Boeman redden?

Diep magisch

Als ik nadenk hoe ik Vonk aan jullie ga beschrijven denk ik aan ‘diep magisch’. Best gek, want een heel goedlopende ‘zin’ is dat niet. Toch is het wel wat het is voor mij. Ik zal het proberen uit te leggen.

In het begin vond ik Vonk wel erg magisch. Misschien weten jullie inmiddels dat dat niet per se mijn genre is. Magische boeken vind ik leuk, maar ze moeten wel enigszins de verbinding met de realiteit behouden. In het begin moest ik dan ook erg wennen aan alle namen van de weeskinderen. Wie noemt zijn kind nou Bloemblad of Hangslot? Ma Boeman dus! Maar laat ik jullie niet te lang negatief beïnvloeden, want al gauw had ik er helemaal geen last meer van dat het zo magisch was. Het was namelijk ook heel ‘diep’. Diep? Ja diep.

Waar ik bang was dat Vonk wat ‘plat’ bleef in het begin, kwam ik daar al heel gauw van terug. Want wat een prachtige verdieping wordt er in het boek aangebracht gedurende het verhaal. Verschillende thema’s passeren de revue. Familie, Wiek heeft het niet, vriendschap en liefde. Maar ook verschillen en acceptatie van diversiteit. Kun je als ‘groot kind’ opgenomen worden bij de Hobs? Waar ga je dan wonen? Hoe zorg je dat iedereen je accepteert? Daarnaast gaat het boek ook heel erg over de natuur en liefde voor alles om je heen. Zo is een van de regels in het Woud dat je nooit iets levends mag schaden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen levende takken afbreekt of iets doodmaakt.

Tim Tilley

Op avontuur bij het lezen van Vonk

Als je Vonk leest ga je echt op avontuur. Je leert verschillende personages goed kennen, elk mooi uitgewerkt door auteur Tim Tilley. Daarnaast leer je ook nieuwe contexten kennen. Die van Ma Boeman en de weeskinderen in de luciferfabriek en die van de Hobs in de natuur. Er gebeurt van alles op beide plekken, sommige dingen zo spannend en emotioneel dat ik het wel echt een boek vind voor kinderen vanaf ongeveer groep 6.

Tim Tilley kreeg op zijn twaalfde een huiswerkopdracht om een kort verhaal te schrijven over overleven op een onbewoond eiland. Dat vond hij zo leuk, dat hij er boek van 65 pagina’s van maakte, met heel veel illustraties. Het is dan ook niet gek dat hij na de middelbare school de opleiding Illustratie ging doen. Na een project over bomen kwamen de eerste zaadjes voor Vonk vanzelf, en wat een prentenboek had moeten worden groeide uit tot een heerlijk dik kinderboek!

De illustraties in Vonk zijn zo passend bij het verhaal. Dat Tim Tilley zowel de tekst als de illustraties maakte is bijna te voelen als je het boek leest. Het klopt gewoon helemaal. De vormgeving is goed gedaan, de tekst en illustraties lopen echt in elkaar over. Hanneke Majoor deed de vertaling van Vonk. De oorspronkelijke Engelse titel is Harklights.

Specificaties Vonk

Auteur: Tim Tilley | Vertaling: Hanneke Majoor | Uitgever: Ploegsma | 10-13 jaar | Paperback | april 2023 | 304 pagina’s | 9789021684130 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.