Dokter Bing, een verhaal over vaccineren

Vaccineren; één van de meest actuele onderwerpen in deze COVID-19 tijd. Het nieuwe verhaal van Dokter Bing sluit hier perfect op aan. Wat is vaccineren precies en waarom is het belangrijk? Je leest het allemaal op een speelse en leuke manier in het boek Dokter Bing, een verhaal over vaccineren.

Dokter Bing

Dokter Bing

Bing, het karakter uit de gelijknamige kinder televisieserie, heeft nu een nieuw boek genaamd Dokter Bing. In deze tijd van COVID-19 draait momenteel alles om vaccineren. Voor kinderen ligt dit natuurlijk anders, maar zij krijgen wel gaandeweg hun leven een aantal vaccinaties. Mocht je hen daar, als ze wat groter en hier meer bewuster van zijn, op voor willen bereiden? Dan is dit boekje echt een uitkomst wat mij betreft. Want wat gebeurt er nu eigenlijk als je jezelf laat vaccineren / een prikje krijgt? Dokter Bing legt het aan je uit. Speciaal voor dit verhaal speelt Bing doktertje en neemt hij de kinderen mee in dit verhaal.

Bing speelt thuis de rol van dokter Bing en zet een prikje bij Flop. Als Flop klaar is, krijgt hij een speciale Hoppity Woesj sticker. Bing vertelt tegen Flop dat het maar om een ieniemini prikje gaat en dat het zo voorbij is. Flop doet het goed en krijgt de sticker. Dan is het tijd om zelf naar de dokter te gaan en een prikje te gaan halen voor Bing. Bij de dokter komt Bing zijn grote vriendin Sula tegen. Zij is een beetje bang voor de prik. Zou het dokter Bing lukken om Sula gerust te stellen?

Passend thema

Zoals ik al eerder aangaf, past naar mijn idee dit boekje over Dokter Bing perfect bij deze COVID-19 tijd waar we ons helaas allemaal in bevinden. De vaccinatiegraad groeit en mensen laten zich vaccineren. Voor volwassenen is dit een heel ding en hebben we het er veel over. Maar hoe gewoon is het voor kinderen? Vanaf hun geboorte krijgen zij al prikjes om allerlei dingen te testen en om preventief te vaccineren tegen ziektes zoals de bof, mazelen en rode hond. Wanneer het gaat om kleine kinderen, zou ik er niet te veel aandacht aan besteden. Vaak weten ze niet wat hen te wachten staat en maakt een uitleg over wat er staat te gebeuren het er niet makkelijker op. Mijn dochter is inmiddels 2,5 jaar en voelt haarfijn aan wanneer er iets staat te gebeuren wat ze niet leuk vindt. Dit boekje van Dokter Bing biedt dan echt uitkomst!

Het verhaal neemt de kinderen mee in het feit dat vaccineren en dus een prikje zetten eigenlijk heel normaal kan zijn en niet eng hoeft te zijn. Het gaat vaak om een kleine prik en die voelt even vervelend maar zorgt niet voor hele erge pijn. De beloning die Dokter Bing in het boekje aan Flop geeft en ook zelf krijgt van zijn eigen dokter, de Hoppity Woesj sticker, maakt natuurlijk veel goed. Het symboliseert dat een beloningssysteem kan werken en dat kinderen heel veerkrachtig zijn. De aandacht ligt op de beloning en daarmee op het positieve aspect van het krijgen van een prik. Ik raad het dan ook zeker aan om te gebruiken bij kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar die zo op een leuke en informatieve manier informatie krijgen over wat hen te wachten staat.

Stickers

In het verhaal van Dokter Bing krijgt Bing zelf ook een sticker bij de dokter na het halen van zijn prik. De makers van het boek spelen hier handig op in door aan het einde van het boek ook daadwerkelijk stickers toe te voegen. Zodra de stickers worden ontdekt, worden ze er door mijn dochter al snel uitgehaald. Vooral de hartjes stickers zijn gewild; deze zijn er als eerste uit. Ik krijg ook een mooie sticker op mijn hand; lief he!

Wat ik de leukste sticker vind? De ronde sticker van Bing met de tekst ‘Ik ben dapper!’ Hoe toepasselijk is deze? Rond de tijd dat ik het boek ontving om te reviewen, moest mijn dochter helaas een COVID-19 test ondergaan. Ik was er zelf echt een beetje zenuwachtig voor; ik mag namelijk nog niet eens fatsoenlijk haar neus poetsen als ze een snotneus heeft. Mag een vreemd iemand dat wel in haar neus peuteren met een stokje? Nou het antwoord is dus ja! Ze zat onwijs stil en was een echte stoere meid. Ze gaf geen kik. Drie keer raden wat zij heeft gekregen van mij toen we thuiskwamen? Juist; een ‘Ik ben dapper!’ sticker van Dokter Bing.

Heet de verzorgende van Dokter Bing nu Flop of Flor?

Nou zul je denken; waar heeft ze het nu weer over? Nou er viel me iets geks op tijdens het lezen van dit boekje met mijn dochter. De verzorgende van Bing heet in het boek Flop. Wij kijken op tv ook vaak naar de televisieserie van Bing. Daar heet deze vrolijke vriend alleen geen Flop maar Flor. Huh?

Na een kleine zoektocht op Google kom ik erachter dat dit karakter toch echt Flop heet. De serie is namelijk Engels van origine en daar heet hij ook Flop. Waarom hij dan in de televisieserie Flor wordt genoemd? Geen idee maar wilde dit wel even met jullie delen. Was dit jullie ook al eens opgevallen?

Specificaties Dokter Bing, een verhaal over vaccineren

Auteur: Lauren Holowaty | Illustraties: Ted Dewan | Vertaald door: Lidewij van den Berg | Uitgever: Billy Bones | Juni 2021 | 28 pagina’s | 9789030507833 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.