Lekker leren lezen met Smoef – een AVI-niveau E3 t/m E7

Leren lezen is ontzettend gaaf, maar ook ontzettend moeilijk. Moet je voorstellen dat jij (als je geen Chinees kunt) Chinese tekens ziet staan en dat moet gaan leren. Zo is het ook voor kinderen. Ze zien allemaal vreemde tekens en wij zeggen dat het letters zijn. Dat moet een enorme uitdaging zijn. Gelukkig zijn er super veel leuke boeken. Wij zelf zijn echt fan van verhalen boeken. Lekker leren lezen met Smoef is precies een boek dat daarbij past. En Smoef groeit met je kind mee.

Lekker leren lezen met smoef

Lekker leren lezen met Smoef

In lekker leren lezen met Smoef maak je kennis met de familie Buurman. Ze wonen in een leuk huis met een grote tuin. Het gezin wordt op een dag uitgebreid met een hondje. Het hondje noemen ze Smoef dankzij Nel, het zusje. Dat komt omdat ze nog niet zo goed kan praten. Mie, Sep en Nel zijn helemaal in de wolken met de komst van Smoef. Mama en papa ook, totdat ze ontdekken wat een deugniet Smoef eigenlijk is. Hij gaat wild stoeien met de kat Lola, plassen waar het niet mag en spaghetti eten op onverwachte plekken. Smoef draait er zijn poot niet voor om.

Zo beleef je de leukste avonturen. In het boek vind je 5 verschillende verhalen over Smoef en de familie Buurman. Elk verhaal is geschreven op een ander AVI-niveau. Het eerste verhaal is geschreven op AVI E3 niveau en het laatste verhaal is geschreven op AVI E7 niveau. Het verhaal groeit dus met je zoon of dochter mee. Net als Smoef, die groeit ook naar mate het verhaal vordert. Extra leuk voor je zoon of dochter om dit te zien zodat ze echt samen groeien.

inhoudsopgave

Heerlijk lachen met lekker leren lezen met Smoef

We hebben samen heerlijk gelachen om het boek. Het is van een Belgische uitgeverij en sommige woorden zijn toch echt anders dan wij in Nederland gebruiken. Zo moest onze dochter echt even wennen aan mams en paps. Op zich niet gek, maar een meisje van 7 die dat nooit zegt vond het maar wat grappig. Veel kinderen vinden honden leuk, zeker het schattige hondje op de kaft van dit boek. Het boek heeft dan ook echt een hoog knuffelgehalte en maakt dat je het snel pakt om te lezen samen.

Oplopend in AVI-niveau

Wat mij van te voren aansprak was dat het boek oplopend is in AVI-niveau. Wij hebben ook een aantal boeken die dat hebben (maar dan van M3 naar E4) en dat is heel fijn. In dit boek moet ik eerlijk zeggen dat ik niet zo goed kan onderscheiden welk niveau welk verhaal is. Behalve dat het begint met E3 en eindigt met E7. Ik ga er dan ook vanuit dat de middelste verhalen E4, E5 en E6 zijn. Het is fijn om zo’n groot bereik te hebben, maar ik twijfel hoe leuk Smoef nog is wanneer onze dochter het niveau van E7 beheerst. In Nederland is dit niveau eind groep 7 namelijk. Onze oudste leest nu M7 en zie ik dit boek niet pakken om te lezen als ik eerlijk ben. Neemt niet weg dat je het natuurlijk ook kunt voorlezen wanneer het zelf lezen te uitdagend wordt.

Jonge hond

Snelle lezers hebben hier ook baat bij

Wanneer jouw zoon of dochter juist heel goed in lezen is kan dit boek ook een uitkomst zijn. Wellicht is het eerste verhaal dan al te makkelijk, maar het boek groeit mee met je kind. Jonge lezers die wel al sterk kunnen lezen vallen vaak naast de boot omdat de boeken voor de bovenbouw nog niet geschikt zijn. Met lekker leren lezen met Smoef heb je dit ondervangen omdat het een groot bereik heeft qua AVI-niveau. Ik zie dan ook zeker de meerwaarde van dit boek . Daarnaast kun je het ook heel goed voorlezen en zo toch verder gaan wanneer je zoon of dochter nog niet het AVI-niveau van dat verhaal beheerst. Het blijft dan een fijn moment samen.

Lekker leren lezen met smoef - met kat

Accent ligt op lezen

Naar mijn idee ligt het accent erg op lezen. Natuurlijk is leren lezen heel belangrijk. Ik merk dat onze dochter wel een beetje de plaatjes mist. Natuurlijk is het accent op deze manier duidelijk en kunnen kinderen niet gokken wat er staat aan de hand van de illustraties. Maar het maakt het soms ook een beetje kaal. Dit zal zeker niet voor alle kinderen gelden natuurlijk, maar ik merk dat het plezier van het lezen, of eigenlijk de illustraties kijken, wat afneemt voor onze dochter. Dat is wel iets dat je wilt voorkomen bij kinderen die lezen niet leuk en/of moeilijk vinden. Aan de andere kant is dat ook gewoon iets waar ze aan moeten wennen. Hoe hoger het leesniveau is, hoe minder plaatjes er in het boek zullen staan.

puppy's van Smoef

Woorden waar we hartelijk om moesten lachen

Zoals ik al zei zijn er in het boek een aantal woorden waar we hartelijk om moesten lachen samen. En die soms toch ook wel enige uitleg nodig hadden. Dat Vlaams is toch niet echt hetzelfde als Nederlands. Ik deel ze hieronder met je. Heel leuk om zo te praten over taal en de betekenis van woorden samen. Want pipi is voor onze dochter bijvoorbeeld gewoon een meisjesnaam. Dat werd hier alleen niet bedoeld.

  • pipi
  • mams/paps
  • allicht
  • deurgat
  • geraakt
  • ketel
pipi

Schrijvers van lekker leren lezen met Smoef

Het boek lekker leren lezen met Smoef is geschreven door Marc de Bel en Mie Buur. Een samenwerking waarin verschillende expertises gecombineerd worden. Marc de Bel is leerkracht. Hij heeft zijn kennis gebruikt om heerlijke verhalen te schrijven die ook educatief correct zijn. Want dat is soms nog best lastig, op het juiste AVI-niveau schrijven. Daarnaast heeft Mie Buur haar kunst van het illustreren gebruikt om de kinderen door middel van de illustraties nog enthousiaster te maken. Zo enthousiast dat ze door willen blijven lezen. De illustraties die in het boek staan zijn echt super leuk geworden, dus dat doel is zeker bereikt.

Lekker leren lezen met smoef - achterkant

Specificaties Lekker leren lezen met Smoef

Auteur: Marc de Bel | Illustraties Mie Buur | Uitgeverij: Houtekiet | Eerste uitgave: 23 augustus 2023 | ISBN: 9789052404363 | 64 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.