Vrouw doet dit, dat: een eerlijk en intens dagboek

‘Vrouw doet dit, dat’ is het nieuwe boek van Sytske van Koeveringe. Ik kende de schrijfster (en haar boeken) nog niet. Maar ik las vooraf dat dit boek een soort dagboek is van een kunstenares, die het dagboekschrijven op pakt wanneer zij borstkanker krijgt. En dat dagboekschrijven moet je breed zien, niet perse ‘lief dagboek’, maar het zijn fragmenten van vroeger, (vaak grappige/ gekkige) dialogen, losse hersenspinsels en kleine en grote vragen die van Koeveringe zichzelf stelt.

Vrouw doet dit, dat

Dagboekschrijven

Als klein meisje schreef van Sytske al in dagboeken. En verderop in ‘Vrouw doet dit, dat’ vertelt ze dat ze eigenlijk in allerlei vormen dagboeken bij houdt. Niet alleen letterlijk een boekje met een soort verslag van de dag, maar ook een een boekje waarin ze dromen bijhoudt, een ander boek met wie ze ooit sex heeft gehad, een agenda, whatsapp, de online zoekgeschiedenis, een boekje waarin ze door middel van tekeningen bijhoudt wat er die week van belang was, post. Een dagboek kun je op verschillende manieren invulling geven, meer dan het prepuber meisjes ideeën van een boekje met een klein slotje erop.

Het dagboekschrijven van Sytske heeft ook in ‘Vrouw doet dit, dat’ allerlei vormen. Het begint met het dagboekschrijven zelf en met het bespreken van tranen. Wat als je veel huilt, wat zegt dat over je? Later blijkt dat Sytske kanker heeft, maar die tranen waren er altijd al. Geraakt worden door grote en kleine dingen. Het boek wisselt allerlei vormen af: soms pagina’s vol met associaties bijvoorbeeld over angsten. En dan een korte dialoog bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Afgewisseld met meer verhalende hoofdstukken.

Vrouw doet dit, dat: kanker

In het boek lees je met Sytske mee wanneer zij borstkanker krijgt. Juist door de vorm van een dagboek krijg je niet een letterlijk verhaal voorgeschoteld, maar leef je mee in verschillende fragmenten en gedachtes. Geen romantisch verhaal over winnen en verliezen. Ze beschrijft haar situatie en ervaringen veel directer. De korte dialogen die voorbij komen, maar vooral in haar gedachtes over bijvoorbeeld het belang van je lange haar, hoe dat gekoppeld is aan wel of niet vrouwelijk zijn. De beschrijving van haar ervaring van een chemo is ook direct en rauw. Ze voelt: brandende oogkassen, suizende oren en neusvleugels die je schedel kapot drukken. En ook een omkerende maag bij parfum, koffieadem of geurende bloemen, en een tong zonder gevoel en smaak.

Ook gaat het in het ‘Vrouw doet dit, dat’ over de welbekende zin: ‘je hebt kanker, je bent niet de kanker’. Daar is Sytske het helemaal niet mee eens. Zij zegt dat juist zoiets als kanker wat je zo in je lichaam voelt en wat je hele leven op z’n kop zet: dat ben je. En dan hopelijk tijdelijk.

dagboek
De ‘welke type kankerpatient ben jij’ test uit het boek.

Hak op de tak, grappig en gedachtes om te laten sudderen

Ik heb ‘Vrouw doet dit, dat’ met veel plezier gelezen, ook al zijn de onderwerpen vaak niet zo ‘leuk’. Er zit veel humor in het boek, ook galgenhumor. En doordat het niet een dagboek is in de bekende vorm, is het heel afwisselend om te lezen.

Een paar uitspraken sudderen nog door mijn hoofd na afloop van dit boek. Bijvoorbeeld over dat kanker alle mooie en minder mooie kanten uitvergroot door de diagnose en de behandeling. In haar geval noemt ze HSP-achtige aspecten (geluiden bij het eten, de ademhaling van een ander enz). Ik heb geen kanker gehad, dus ik kan de vergelijking zelf niet maken. Ik ben benieuwd of Sytske dit vooral fysiek bedoeld, of dat je het ook bij andere heftige gebeurtenissen ziet. Dat je zo onder spanning staan, wordt teruggeworpen op jezelf dat de demping er af gaat, waardoor je meer jezelf wordt? In goede en minder mooie zin.

En tot slot nog een advies over ‘hoe om te gaan met iemand die kanker heeft’. Daar vind je in ‘Vrouw doet dit, dat’ heldere ‘richtlijnen’ voor: vraag hoe het gaat, wacht op het antwoord en kom niet met een verhaal over eigen kwaaltjes. geef ook geen advies, maar vraag dus gewoon: hoe gaat het?

Specificaties Vrouw doet dit, dat

Auteur: Sytske Frederika van Koeveringe | Uitgever: Atlas Contact | November 2021 | 9789025471736 | 317 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Vrouw doet dit, dat
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.