Frans Ferdinand wil dansen, een prentenboek over doorzetten

Frans Ferdinand is een reusachtige walrus die graag wil mee dansen met de flamingogroep. Maar kan hij dat wel? Is hij niet veel te groot en te zwaar? En wat heeft die plasticsoep daar mee te maken? Allemaal vragen die ik je graag beantwoord in mijn review over Frans – Ferdinand wil dansen.

Frans Ferdinand voorkant

Van de makers van De mooiste vis van de zee

Dat boekje kennen jullie vast wel De mooiste vis van de zee“. Een geweldig mooi boekje die ik graag voorlas aan mijn kleuters en mijn eigen kinderen. Mooi getekend én geschreven. Dus toen ik zag dat Frans -Ferdinand wil dansen van deze makers was, moest ik hem natuurlijk wel hebben. Ik kon niet wachten tot ik hem in mijn brievenbus zou krijgen! Vooral voor het thema “Beroepen” leek mij dit een ideaal boek.

Frans – Ferdinand wil dansen

Frans – Ferdinand, een reusachtige walrus, ontdekt dankzij een flamingogroep zijn liefde voor ballet. Maar is het met zijn logge lijf wel mogelijk om een echte, sierlijke balletdanser te worden?

Dat staat achterop dit prentenboek te lezen. Dat klinkt goed, toch? Een prentenboek over een log dier dat iets heel sierlijks wil gaan doen. De meeste prentenboeken lopen goed af, dus dit zou een ontzettend mooi prentenboek kunnen zijn over doorzetten en het overwinnen van angsten.

frans ferdinand wil dansen

Klimaatverandering en plasticsoep

Boeken die het klimaat aankaarten en de plasticsoep zijn echt wel boeken die ik toejuich, maar als ik het van tevoren niet weet valt dit mij toch wel tegen. Tijdens het lezen van Frans – Ferdinand wil dansen wordt je regelmatig erop gewezen dat wij de aarde aan het verwaarlozen zijn. Uhm, niet iets wat ik wilde. Ik wilde gewoon een boek over een walrus die uiteindelijk balletdanser wordt. Gewoon simpel lezen zonder dat ik mijn kinderen erop wijs dat we niet goed voor de aarde zorgen. Nu moest ik dit aan mijn kinderen uitleggen waarom het warmer wordt en er plastic in de zee ligt. Daarvoor had ik dit prentenboek niet gekozen. Ik vind dat je dit als schrijver duidelijk moet vermelden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Vind je dit niet erg en wil je jouw kinderen op een kinderlijke manier vertellen dat we beter met de aarde om moeten gaan, dan is dit jouw boek! Niet al te zwaar, maar het probleem wordt toch aangestipt. Én het zet kinderen aan tot het stellen van vragen. Een walrus die een tutu maakt van allemaal spullen uit de plastic soep. Een groep flamingo’s die opeens in een kouder gebied leven. Het heeft allemaal te maken met het klimaatverandering.

Voor kinderen vanaf 4 jaar

Frans – Ferdinand wil dansen is geschreven voor kinderen vanaf vier jaar. Het verhaal sluit zeker aan op deze leeftijdscategorie. Het is een leuk en grappig verhaal. Én de illustraties zijn echt geweldig. Maar ik had ook niet anders verwacht van deze makers. Door de breedte van dit boek is er genoeg te zien. Echter staan er toch een paar moeilijke woorden in die ik zelf niet had gebruikt. Het zorgde ervoor dat ik tijdens het voorlezen woorden moest gaan uitleggen. Ik weet dat kinderen ervan kunnen leren en het goed is, maar dit waren er iets teveel. Verder is het een mooi verhaal over een walrus die gaat doen wat hij graag wil.

Van Frans – Ferdinand ga je houden!

Ondanks de moeilijke woorden en het wijzen op de klimaatverandering is dit toch echt wel een heerlijk boek. Een dikke, logge walrus die aan ballet wil doen. En dan die hooghartige, bange flamingo’s. Het is geweldig beschreven en omschreven. Frans – Ferdinand die er toch voor zorgt dat hij een tutu heeft en doorzet om net te kunnen dansen als die flamingo’s. Geweldig! Een aantal van mijn kleuters deden na afloop van dit verhaal Frans – Ferdinand na. Hoe leuk is dat? Hou je van een boek over doorzetten en vind je verwijzingen naar de klimaatveranderingen niet erg, dan is dit jouw boek!

Specificaties Frans – Ferdinand wil dansen

Auteur en illustrator : Marcus Pfister | Vertaler : Joukje Akveld | uitgeverij : De Vier Windstreken | 9789051168785 | september 2021 | Voor meer informatie ga je naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

frans ferdinand wil dansen
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.