Het grote waterboek – een fascinerend weetjesboek!

Hoe werkt waterzuivering? Wanneer krijg je een onweersbui? Voor iedereen die daar nieuwsgierig naar is, is er Het GROTE waterboek. Allerlei fascinerende weetjes over water. Want water is enorm belangrijk voor mens en natuur. En het is er in heel veel vormen en op heel veel plekken. Van zwetende planten tot verwoestende tsunami’s. In dit boek kun je echt alles leren over het onderwerp water. Een boeiend en belangrijk boek voor kinderen! 

Je hebt vast wel eens frisse regendruppels op je neus gevoeld, maar weet je eigenlijk wel waar die regen vandaan komt? Die regendruppels zijn geen nieuw water. Dat water is er altijd al geweest en maakt een eindeloze reis die we de waterkringloop noemen.

hoofd

Water op onze aarde

Er zijn heel veel manieren waarop water een rol speelt in ons dagelijks leven. Natuurlijk om te drinken en onszelf te wassen. Maar ook om eten te bereiden en onze planten water te geven. Zonder water zou de mens niet lang kunnen overleven. Zo wordt in de inleiding van het grote waterboek verteld dat geschiedkundigen denken dat droogte een rol heeft gespeeld bij de ondergang van oude beschavingen. Zoals het Mayarijk in Midden- Amerika.

Gelukkig weten we tegenwoordig veel meer over hoe we het beste kunnen omgaan met water. Er zijn belangrijke wetenschappers die de alarmbel rinkelen over klimaatverandering. Met grote droogte én overstromingen tot gevolg. Maar lukt het ons nu echt om het tij te keren en beter met onze planeet om te gaan? Helaas blijkt het heel moeilijk om daadwerkelijk veranderingen in gang te zetten. 

Maar kunnen we in de toekomst dan nog wel voor iedereen zorgen voor voldoende water? Water zorgt voor leven. Zo simpel is het. En zo wordt het in dit grote waterboek op een kleurrijke manier uitgelegd. Met mooie illustraties die de tekst verduidelijken. Zodat kinderen leren over het belang van water op onze planeet!

Hoeveel liter water is er op aarde? Op onze planeet vind je meer dan 1 triljard liter water. Dat is een 1 met 21 nullen!

Inhoud van het boek

De aarde wordt ook wel de blauwe planeet genoemd. Want vanuit de ruimte is de aarde door het grote wateroppervlak grotendeels blauw. Maar eigenlijk zit er maar een relatief dun laagje water aan het oppervlak. En we moeten er dus erg zuinig op zijn. Zo weten de auteurs Sarah Garré en Marieke Huysmans onze aandacht te trekken over het belang van water met dit grote waterboek. Zij zijn als professor verbonden aan universiteiten in België en onderzoeken de rol van water op onze planeet. Een gedegen wetenschappelijke onderbouwing dus in dit Grote Waterboek.

Het grote waterboek

We zien een overzicht van de evolutie. Met de oerknal en het ontstaan van de eerste oceanen. En dankzij dat water zijn de eerste eencelligen ontstaan. Die vervolgens in de loop van miljarden jaren uitgegroeid zijn tot het machtige dierenrijk. Er wordt uitleg gegeven over de zeeën en over soorten water. Bijvoorbeeld brak water en hard water. En hoe de kringloop van water plaatsvindt wordt in een mooie illustratie uitgelegd. Dat maakt het heel verhelderend! Want de waterkringloop en bijvoorbeeld het weer zijn best wel moeilijke onderwerpen om uit te leggen. Maar het lukt in dit boek heel goed om het begrijpelijk te maken. De illustraties zijn van Wendy Panders. Deze zijn echt heel mooi en interessant voor kinderen.

Tussendoor vind je ook vragen, zoals welke bekende stad is ontstaan op een oase? Of hoe overleeft een kameel in de woestijn? Veel variatie dus, in tekst en tekeningen. En dat maakt Het Grote Waterboek heel prettig leesbaar. Leuk om lekker in te bladeren samen met je kind.

Het grote waterboek – mooi en informatief

Dit complete waterboek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. In eigen huis is al het idee geopperd om een spreekbeurt te houden aan de hand van dit boek. Want over water is heel veel te vertellen. En we hebben ook allemaal gezien hoe verwoestend water kan zijn bij de overstromingen in Nederland, Duitsland en België. Dus als we de jongere generatie kunnen inspireren om beter voor de aarde te zorgen, dan kunnen natuurrampen zoals deze in de toekomst misschien voorkomen worden.

Dus altijd al willen weten wat er met je plas gebeurt? Of wat je watervoetafdruk is? Lees het in dit fascinerende grote waterboek! Met belangrijke tips als afsluiting om zelf water te besparen. Een kleine greep:

  • kijk of je in plaats van nieuwe kleren tweedehands kunt kopen
  • gebruik hetzelfde glas de hele dag, dan heb je minder afwas
  • voor de productie van vlees is veel water nodig. Kijk of je af en toe vegetarisch kunt eten

Specificaties Het grote Waterboek

Auteurs: Sarah Garré en Marieke Huysmans | Illustrator: Wendy Panders | Uitgeverij: Lannoo | 9789401474115 | augustus 2021 | 60 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.