Wabi sabi, een inspirerend boek over imperfectie

Japanners zijn al eeuwen bekend met de filosofie van wabi sabi. Het betekent zoiets als: niets of niemand is volmaakt, voltooid of eeuwig. Je bereikt geluk pas door zaken te aanvaarden zoals ze zijn. Francesc Miralles en Héctor García, bekend van de bestseller Ikigai (= levensdoel), vertellen er meer over in het boek Wabi sabi; de Japanse wijsheid van imperfectie. Ik verdraag imperfectie niet zo goed, dus wie weet helpt het boek mij.

Een ode aan het onvolmaakte

Het doel van het boek is op de best mogelijke manier uitleggen wat Japanners in hun dagelijks leven als wabi sabi ervaren, zonder het vast te leggen in een concrete definitie. Japanners houden namelijk van ambiguïteit. Ook vind je in het boek tips en suggesties hoe je wabi sabi kunt toepassen in je eigen leven. Er staan verder veel persoonlijke ervaringen in van de auteur zelf, net als beroemde Japanse zenverhalen, tabellen met handige vergelijkingen, meditaties en inspirerende quotes. De terugkerende boodschap is dat het Japanse ideaal niet gebaseerd is op perfectie. Het boek bestaat uit drie onderdelen, die overeenkomen met de dimensies van wabi sabi: filosofie, kunst en manier van leven.

Wabi sabi leert ons tevreden te zijn met wat we op dit moment hebben en zijn. Dat ontslaat ons echter niet van de verantwoordelijkheid om te proberen een beter mens te worden en intenser te leven. Integendeel, als we de schoonheid van imperfectie zien, komen we elke dag een stapje verder, kunnen we onszelf verbeteren en de essentie ontdekken van wie we werkelijk zijn in relatie tot onze ikigai.

Uit de proloog

Wabi sabi geeft een mooie boodschap

De kaft van Wabi sabi vind ik erg mooi en met de getekende barstjes zegt het meteen veel over wat wabi sabi is. De binnenkant is overzichtelijk en rustig van opmaak door de vele witruimtes. De tekst is fijn geschreven en is inspirerend. De anekdotes brengen de leer tot leven. De tekst nodigt ook uit om stil te staan bij mijn eigen leven, op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld in de liefde. Volgens wabi sabi houdt je van de eigenschappen die de ander uniek maken en repareer je, in gezamenlijk overleg, alleen de dingen die relatie in gevaar brengen. Zo is er in het boek steeds een mooie balans tussen de praktijk, mooie verhalen en het concept wabi sabi. Het nodigt mij uit om de onzekerheid van het bestaan te accepteren en meer het beweeglijke in alles te zien.

Accepteren wie je bent

Wabi sabi gaat ervan uit dat je accepteert wie je bent en wat je hebt. Het vraagt ook om ruimte in je leven in plaats van het steeds vol te proppen met doelen. Daar hoort bij in het hier-en-nu leven. Als je veel stress ervaar of last ervaart van je perfectionisme, kan ik je dit boek aanbevelen. Het leert je niet dat perfectionisme fout is, want het boek oordeelt niet. Wel laat het boek je de voordelen zien van imperfectie zodat je meer ruimte en rust in je leven kan brengen.

Specificaties Wabi sabi

Auteurs: Francesc Miralles & Héctor García | Uitgever: Boekerij | Vertaling: Carla Zijlemaker | 9789022584361| maart 2022 | 176 blz | ga voor meer informatie naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.