De talentenfluisteraar : haal het beste uit jezelf

De Talentenfluisteraar is het nieuwste boek van de Belgische ’talentenfluisteraar’ en coach Luk Dewulf. Hij schreef al verschillende boeken over talenten en burn-out. Zijn doel is mensen bewust maken van hun potentieel, wanneer ze dit zelf nog niet kunnen zien. In dit boek staan 39 talenten, waarbij je op onderzoek kan gaan welke talenten jij hebt en dus kan inzetten. Waarbij iedereen dat op zijn eigen unieke manier doet. Het kennen van je talenten helpt om werk, hobby’s te doen waar je energie van krijgt. En daarmee voorkom je dus ook situaties als een burn-out.

de talentenfluisteraar

Wat is eigenlijk een talent?

Volgens Dewulf wordt iedereen met (bakken) talent geboren. Daarmee bedoelt hij het woord ’talent’ niet zoals we het vaak in de media zien: de uitblinkers of de beste in een sport bijvoorbeeld. Je talenten zijn de dingen/activiteiten die je moeiteloos doet en die je voldoening geven. Door middel van vier vragen uit de Talentenfluisteraar kun je jouw talenten ontdekken:

  1. Welke activiteit kost je geen moeite en geeft je voldoening?
  2. Wanneer vliegt de tijd voor jou? (= flow: de tijd vergeten terwijl je bezig bent)
  3. Welke activiteit laad je batterij op?
  4. Wanneer kun je je authentieke zelf zijn?

De uitblinkers

Als iedereen talenten heeft, hoe zit het dan met de uitblinkers, de mensen waarvan wij denken dat zij het echte talent hebben? Volgens de Talentenfluisteraar zit dat in het in actie brengen van het talent. Deze mensen hebben een omgeving gevonden die aansluit bij je motivatie of drijfveren. En zij hebben ook het gedrag of de vaardigheden ontwikkeld om het talent te uiten. Dus een talent hebben is 1 ding, maar er ook echt blij van worden en het gebruiken, dat vraagt om actie en ontwikkeling.

De Talentenfluisteraar toepassen

In de Talentenfluisteraar staan 39 talenten, waarbij je er ongeveer 15 bij jezelf herkent. Zo kun je dus je eigen unieke combinatie maken of herkennen. In het boek worden de talenten benoemd in een situatieschets, een beschrijving van het talent zelf, maar ook wat er gebeurt als je doorslaat in dat talent. Dat helpt om te zien waar je je in herkent en welk talent dus bij jou hoort. Achterin het boek staat een eenvoudige test om in kaart te brengen welke talenten bij jou horen. En als je daar dieper in wilt duiken en het verder wilt onderzoeken, kun je (tegen betaling) een uitgebreide test doen.

Als je jouw talenten in kaart hebt, dan is natuurlijk de vraag: in hoeverre komen ze terug in het werk dat je doet? Of in je vrije tijd, in de contacten die je hebt? Als je niet blij bent in je werk, dan helpen de talenten ook om te zien waar verandering kan helpen. In je huidige of in een andere baan. Als die ruimte er in het werk niet is, dan helpt het ook als je je talenten in je vrije tijd kan inzetten. Zo ervaar je alsnog die flow en voldoening.

Een ander interessant deel van de Talentenfluisteraar is het stuk over de talenten van kinderen, en het belang van het benoemen van die talenten. Daarmee worden kinderen echt gezien en erkend in waar ze goed in zijn. Dewulf maakt daarin ook nog een vergelijking voor kinderen die ADHD hebben. Als je de focus kan verleggen naar de kwaliteiten die ADHD met zich mee brengt, bijvoorbeeld hyperfocus, behulpzaam, goed omgaan met een crisissituatie enz, dan ontstaat er een ander beeld en andere ‘vibe’.

Luk Dewulf

Mijn eigen talenten

Ik heb de Talentenfluisteraar met veel plezier en interesse gelezen. De illustraties en manier van schrijven maken het boek luchtig en toegankelijk, terwijl de informatie wel van groot belang kan zijn. De test geeft mij inzicht in mijn eigen ontwikkeling in mijn werk, het scherpt aan waar ik behoefte aan heb. En ook leuk: ik zag toevallig dat er in mijn woonplaats Zwolle wordt gewerkt met de Talentenfluisteraar vanuit de gemeente. Er zijn 250 talentenfluisteraars opgeleid die onder andere in het onderwijs in gesprek gaan met zowel kinderen als volwassenen over hun talenten. Zodat je het beste uit jezelf kan halen!

Specificaties De talentenfluisteraar

Auteur: Luuk Dewulf | Illustraties: Annemie Berebrouckx | Uitgever: Lannoo Campus | Oktober 2021 | 9789401478779 | 111 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.