Zomaar een dag, bij zomaar een vijver – een poëtisch natuurboek

Wat een mooie titel! Dat is de eerste gedachte bij dit boek van Bibi Dumon Tak. Zomaar een dag, bij zomaar een vijver heeft een heerlijk rustgevende toon. En tegelijkertijd verwacht je ook dat er van alles gebeurt bij een vijver. Welke dieren vliegen, zwemmen, lopen en kruipen er bijvoorbeeld rond? Op zomaar een dag in de lente kropen er zomaar wat dieren uit hun ei. De natuur als poëzie. Echt een boek om je te verwonderen over de natuur, en daar houden we van bij StoerLeesVoer!

zomaar een dag bij zomaar een vijver

De dieren, hun leven en de seizoenen

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver neemt je mee op ontdekkingsreis. Langs de dieren rondom de vijver, hun leven en de seizoenen. De auteur is Bibi Dumon Tak. Zij wordt ook wel beschreven als de sir David Attenborough van de jeugdliteratuur. Met een mooi oeuvre van informatieve boeken over dieren, maar ook romans. Zij is bijvoorbeeld bekend van Bibi’s bijzondere beestenboek en Bibi’s doodgewone dierenboek.

Rondom de vijver gebeurt er in alle seizoenen een heleboel. Zo start in de lente het leven, met een welkom van de zon. Ontdek hoe een schildpad uit het ei komt en hoe een libel vleugels krijgt. Ook de padden, salamander en snoek groeien naar volwassenheid. Vogels zijn er natuurlijk ook volop, zoals de fuut, de ransuil, de roerdomp en de ijsvogel. Zij jagen op de vele kleine dieren. De vijver wordt steeds voller, tot hij bijna barst. En in de winter komt de vijver weer tot rust. Zomaar een dag, bij zomaar een vijver is een ode aan de vijver, die altijd wakker blijft en de dieren beschermt.

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver; kunst van papier-maché

Het boek is gemaakt naar de animatiefilm Hallo Wereld van beeldend kunstenaar Anne-Lise Koehler en filmmaker Erik Serre. De beelden in het boek komen uit deze animatiefilm en zijn handgemaakt uit papier-maché. Kleine kunstwerkjes op elke bladzijde, waar je naar kunt blijven kijken. Het is even wennen voor kinderen want het zijn geen standaard natuurplaatjes. Maar de natuur laat zich in close-up zien, en komt tot leven in het papier-maché. En dat is heel knap en bijzonder!

De animatiefilm zal te zien zijn in de bioscoop. Een kleine voorproef, want helaas moeten we er nog op wachten. Maar voor alle leeftijden een mooie film om te gaan bekijken als de bioscoop weer open is!

De boodschap van de natuur

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver is een boek over de natuur en de afwisseling van de seizoenen. Met de mooie boodschap dat er na de stilte van de winter opnieuw weer een lente komt. Want de cyclus van het leven gaat altijd door. Iets wat je ook kunt zeggen over de mens. Een boek over geboren worden en groeien. Hier zijn we, en wacht maar tot we groot zijn!

Wat moet je doen om de wereld te laten zien dat je er bent? Eén ding was zeker: dat ging niet vanzelf.

Tot slot lees je achterin het boek meer over de prachtige vogels met hun bijzondere kenmerken. Keileuk om te weten, staat enthousiast bovenaan de pagina. Dat de auteur een natuurliefhebber is, komt heel duidelijk over! Met onder andere een stukje over de ijsvogels. Een mooi voorbeeld van de wonderen van de natuur, en misschien wel de mooiste vogel van ons land. Met hun nesten, die net kleine kunstwerken zijn. Evenals dit boek!

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver is dus een aanrader. Op zoek naar meer boeken over vogels? Kijk eens bij de review van het boek Vogeltrek. Over de opmerkelijke wereldreizen van vogels. Ook een mooi boek over vogels en hun kenmerken is De bijzondere duif. Met als mooie boodschap om trots te zijn op je bijzondere eigenschappen!

Specificaties Zomaar een dag, bij zomaar een vijver

Auteur: Bibi Dumon Tak | Uitgever: Lannoo | 9789401475860 | maart 2021 | 48 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.