Lees de jeugdroman De Onbekende, een boek van Danny de Vos

De Onbekende is een jeugdroman voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Niet iets voor volwassenen zou je denken. Als een jeugdboek goed geschreven is, trek ik me doorgaans weinig aan van een leeftijdskwalificatie. Zeker als de de ondertitel fascineert: Denk jij dat je alles weet van je familie? Een intrigrerende ondertitel nietwaar?

De onbekende

Waar gaat De Onbekende over?

Het verhaal begint bij Ella, of nee, liever bij de brief van haar oma die ze binnenkrijgt. Hierin wordt ze uitgenodigd om bij haar oma de vakantie door te brengen. Er zitten zelfs treinkaartjes in. Haar ouders ontmoedigen haar. Zeggen dat ze nog te jong is om met de trein te gaan, Ella is elf jaar oud. Of ze hebben geen tijd. Ella wordt nog eens uitgenodigd. Dit keer verzint ze met hartsvriend Up een list en ze gaat naar haar oma. Het begin is stroef. Oma leeft als een kluizenaar en weet niet goed hoe ze om moet gaan met haar kleindochter die vergroeit lijkt met haar smartphone.

Foto’s

Ella vindt een doos met foto’s. Van haar oma hoort ze de verhalen van de onbekende mensen die op die foto’s staan. Ze zijn familieleden. Ze horen bij hun club. En zo komt Ella van alles te weten over mensen die ze niet kent, maar ook over haar vader en tante. En over een onbekend jongetje, Jack. Oma heeft geen contact meer met Jack. Nadat Ella’s opa overleed, toen haar vader en tante nog kinderen waren, kreeg oma een relatie met Paul Helmond, de vader van Jack.

Not amused over de onbekende

Ella’s vader en tante waren not amused. Ze accepteerden de nieuwe relatie van hun moeder niet. En Jack dus ook niet. Jack wordt gepest. De vader van Ella en de tante van Ella deinsden als kinderen er zelfs niet voor terug om een schrift met een rode kaft te verscheuren. Dat schrift had Jack van zijn, inmiddels overleden, moeder gekregen. Wanneer Paul Helmond en Jack halsoverkop het huis verlaten, blijft het schrift acher en het verdwijnt naar zolder.

Daar vindt Ella het decennia later. Jack is voor haar een onbekende persoon. Ze heeft zelfs nooit van hem gehoord. Ze wil het schrift terugbrengen, alleen is het volstrekt onbekend waar Jack is gebleven. Ondertussen is de gezondheid van haar oma tanende en er wordt reikhalzend uitgekeken naar de verdeling van de erfenis. Hoe zal die nieuwe verdeling zijn? Gaat het Ella eigenlijk wel lukken om Jack te vinden? En wie zijn de Bravehearts?

jeugdroman danny de vos

Danny de Vos

Danny de Vos is een Vlaamse schrijver die stevig doorschrijft. Vanaf 2015 heeft hij maar liefst elf boeken geschreven. Hieruit blijkt zijn betrokkenheid bij de wereld. Schroot, dat gelezen kan worden als een aanklacht tegen de wegwerpmaatschappij en Toegang Geweigerd, over de vluchtelingenproblematiek zijn daar voorbeelden van. Met De Onbekende keert Danny de Vos terug naar de thematiek waar hij in Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde mee debuteerde. Hoe goed ken je je familie? Daaraan gekoppeld is de vraag hoe je als kind omgaat met verlies. Vragen die voor alle leeftijden zijn.

danny de vos

Vlaamse jeugdroman van deze tijd

Het boek is Vlaams. Niet overduidelijk, maar je ziet het aan iets kleins. Een treinkaartje waarmee je kan reizen. Die hebben we in Nederland niet meer. Het is van begin af aan duidelijk dat het (fictieve) Buteau niet in Nederland ligt, maar nergens lees je iets over grensovergangen of internationale treinen. Persoonlijk vind ik dat geen enkel probleem. Het is alleen opvallend omdat de rest van het boek zo enorm van deze tijd is.

Google, Social Media en de smartphones vliegen je om de oren. Daarmee komt dit boek dicht bij de belevingswereld van kinderen. Zeker als er in het boek nog wat Whatt’s-app gesprekken zijn opgenomen tussen Ella en haar leeftijdsgenoten. Het vormt een mooi contrast met oma, die trouw blijft aan de post en wier beste vriend in het dorp de postbode is.

In de jeugdroman De Onbekende komen generaties samen. Maar de vraag blijft: Hoe goed ken jij je familie? En hoe ga je om met verlies?

Titel: De Onbekende, Hoe goed ken jij je familie?

De onbekende

Schrijver: Danny de Vos | Uitgever: Ploegsma | juni 2020| 160 pagina’s | 9789021679426 | Kijk hier voor meer informatie

footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.