Beer wil zingen – adembenemende tekeningen in zwart-wit

Om de een of andere reden lijkt het alsof beren de meest populaire dieren zijn om de hoofdrol te spelen in een prentenboek. In ‘Beer wil zingen’ speelt ook weer een beer de hoofdrol. Maar dit boek springt er wel uit, vanwege zijn adembenemende potloodtekeningen in het zwart-wit. En dan is het verhaal ook nog eens heel leuk!

Beer wil zingen

Beer en zijn ukelele: Beer wil zingen

De beer keek om zich heen, hij wilde
het graag aan iemand laten zien.
Op een boomstronk zat een muis
zijn staart te wassen.
‘Kijk!’ zei de beer. ‘Ik ben een muzikant,
ik wil je mijn lied laten horen.’
De muis sloeg zijn benen over elkaar
en legde zijn voorpootjes op zijn school.
‘Ik ben één en al oor,’ zei hij.

Beer vindt op een dag een ukelele in het bos. Hij maakt een mooi geluid, en beer besluit dat hij een lied wil gaan zingen. Maar net op het moment dat hij er klaar voor staat om zijn lied aan muis te laten horen, komt een kraai, die ook wil zingen. Snel gaat hij voor. Wanneer Beer dan eindelijk denkt zijn lied te kunnen zingen, komt het volgende dier, en weer een ander dier. En gaat Beer zijn lied nog zingen?

Anders dan andere prentenboeken

Het boek ‘Beer wil zingen’ is echt anders dan andere prentenboeken. Als je het boek ziet staan in een boekenwinkel tussen andere boeken, dan valt het meteen op door zijn eenvoudige kleurgebruik. Het is namelijk helemaal getekend in zwart-wit tinten gemaakt, en lijkt met hele kleine potlood streekjes gemaakt. Ook het verhaal is anders. Het einde is open, zodat kinderen zelf kunnen bedenken hoe het verhaal zou kunnen aflopen. De tekst heeft eerder wat filosofisch en dromerigs. Maar toch heeft het ook af en toe wat grappigs, omdat de frustratie van Beer voelbaar is.

Een muzikaal prentenboek

‘Beer wil zingen’ zou ik in de klas goed bruikbaar vinden bij het thema muziek. In dit boek komen ook verschillende instrumenten langs, zoals een ukelele, tamboerijn, trommel en hoorn. Het is een goed startpunt om het met kinderen te hebben over verschillende instrumenten. Ook komen andere muzikale onderwerpen aan bod, zoals een band met een manager of liedjes.

Ik denk wel dat dit boek niet automatisch de aandacht van de kinderen zal trekken. Sommige boeken zien er meteen al leuk uit. En hoewel ik als volwassene dit boek prachtig en anders vind, kan ik me voorstellen dat kinderen niet uit zichzelf voor dit boek zullen kiezen. Van mijn dochter hoefde ik het niet voor te lezen, want ze vond het er maar saai uitzien. Je zult als volwassene dit boek daarom wellicht wat extra onder de aandacht moeten brengen. Maar het is zeker een pareltje, dat het voorlezen waard is!

Specificaties ‘Beer wil zingen’

Auteur: Cary Fagan | Illustraties: Dena Seiferling | Vertaling: Jeanette Kramp | Uitgeverij: Christofoor | 9789060389539 | 15 maart 2022 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.