Heimwee moet je koesteren – een verzameling reisinzichten van Floortje Dessing

Heimwee moet je koesteren is een terugblik van Floortje Dessing op al haar reizen, de mensen die ze ontmoette en de avonturen rondom het reizen. En ook wat al dat gereis betekent voor haar persoonlijke leven. Floortje Dessing hoef ik vast niet te introduceren: iedereen kent haar wel van de bijzondere reisprogramma’s die zij maakt. Naar het einde van de wereld, of juist dichtbij huis tijdens de corona periode. Ze komt in alle uithoeken van de wereld en is vaak lange tijd van huis is. Hierdoor is haar dagelijks leven aardig anders dan de meeste 50 jarigen hebben. Dat blijkt wel in Heimwee moet je koesteren.

Heimwee moet je koesteren

Het roer omgooien

In verschillende varianten worden in Heimwee moet je koesteren verhalen genoemd van mensen die het roer helemaal hebben omgegooid. Van banen waarbij je een pak draagt, een grote auto en salaris belangrijk is, naar een klein zelfvoorzienend huisje ver af gelegen van de stad, vaak in een compleet ander land. Daarbij zoekt Dessing niet echt de ‘Ik vertrek’ verhalen op, maar juist van mensen die dit weloverwogen doen. Waarbij natuurlijk ook niet alles goed gaat en leuk is. Deze verhalen zijn op verschillende manieren inspirerend. De een leeft zelfvoorzienend en erg op zichzelf, terwijl de ander als ‘vreemdeling’ integreert in een nieuwe cultuur. Ook beschrijft Floortje wat dit voor de kinderen van deze mensen betekent: hebben we echt zoveel spullen nodig, hoe wen je in een eenvoudiger leven? Maar in Heimwee moet je koesteren staat ook het eerlijke verhaal dat zo’n leven niet bij iedereen even goed past.

Floortje Dessing

Op reis zijn

Dessing beschrijft niet alleen de ervaringen van de mensen die zij ontmoet, maar ook hoe het reizen voor haarzelf en de crew is. Van spannende dagen in een schuilkelder in Jemen, tot aan ziektes, apparatuur en samenwerkingen onderling. Jarenlang reist Dessing de wereld over, wat natuurlijk ook impact heeft op haar sociale leven thuis. Door de corona pandemie wordt alles stilgezet, ook haar leven. Ze vertelt daarin dat ze alsnog zodra het kon elke week probeerde een hotelovernachting ergens in Nederland te boeken. Maar dat zij tegelijkertijd ook merkt dat ze wat rustiger wordt, wat beter op 1 plek kan zijn en het leven in Nederland ook koestert. Naast haar eigen persoonlijke ontwikkeling is Heimwee moet je koesteren af en toe ook heel praktisch. Want wat moet je nu eigenlijk echt meenemen op dit soort verre reizen? Dessing heeft tips genoeg!

Inspiratie in Heimwee moet je koesteren

Heimwee moet je koesteren is een boek vol inspiratie. Van luisteren naar je gevoel in gevaarlijke situaties, minimalistisch leven en de overvloed thuis. En natuurlijk het plezier van nieuwe plaatsen ontdekken. Ik heb aardig trouw de programma’s van Dessing gekeken en ook weleens een interview gezien/gelezen, waardoor ik in Heimwee moet je koesteren verhalen lees die ik denk te herkennen. Dat is niet vervelend, maar dus ook geen compleet nieuw verhaal.

Heimwee moet je koesteren

Specificaties Heimwee moet je koesteren

Auteur: Floortje Dessing | Uitgeverij: Meulenhoff | 9789029098137 | April 2023 | 334 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.