Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda – een winnaar

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda is de winnaar van de Woutertje Pieterseprijs 2023. Een van de belangrijkste prijzen voor kinderboeken in Nederland. Ik was dan ook razend nieuwsgierig geraakt naar dit boek en wat ben ik blij dat ik hem namens StoerLeesVoer aan jullie mag voorstellen! Want ik verklap alvast, ik ben het helemaal eens met het juryrapport van de prijs. Het is namelijk een gouden combinatie van verhalen en illustraties, met een kenmerkende schrijfstijl van Bibi Dumon Tak. Ik heb genoten.

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Hallo, ik ben de regenworm en vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. Anaconda’s wonen in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn familie van de boa constrictor. Anaconda’s zijn groenachtig bruin met donkere vlekken op hun vel. Ze hebben geen vijanden want ze kunnen iedereen aan. Echt kicken vind ik dat. Wij wormen hebben zo veel vijanden, maar anaconda’s zijn te sterk voor iedereen. Hun naam betekent namelijk olifantendoder. Nou, dan weet je het wel.

De dieren in dit boek houden spreekbeurten over andere dieren. En reken maar dat die spreekbeurten een stuk interessanter, leuker en grappiger zijn dan wanneer ze door mensen worden gehouden.

Hardop gelachen

Man o man, de tranen liepen mij over de wangen bij het lezen van Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. En dat is echt waar… ik overdrijf niet. Want ik ben nogal beeldend ingesteld en ik zie dus daadwerkelijk een brulaap die voor de groep staat om zijn spreekbeurt te houden. Ook zie ik voor mij hoe de heremietkreeft zenuwachtig voor de groep staat om de spreekbeurt te volbrengen. Het is knap gedaan van Bibi Dumon Tak dat ik daadwerkelijk alle soorten spreekbeurten voorbij zie komen die je ook in een klas ziet.

Er zijn namelijk dieren die niet goed durven, zoals de heremietkreeft. Dieren die graag over zichzelf vertellen en zich moeilijk in een ander kunnen verplaatsen, zoals de sneeuwpanter. Daarnaast zijn er dieren die heel veel praten en dieren die minder praten. Elke spreekbeurt is uniek. Het huilen van het lachen begon bij de tips en tops bij de spreekbeurt over de Picasso doktersvis. Zo passend, want zo gaat het echt in een klas.

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda is inhoudelijk

Natuurlijk gaat het niet alleen om het lachen in Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. Het is een inhoudelijk zeer sterk boek, zoals we gewend zijn van Bibi Dumon Tak. Zij schreef meerdere boeken over dieren, op een zeer kenmerkende manier. Een voorbeeld hiervan is Bijzondere beesten en doodgewone dieren. Ik houd van haar korte verhalen, met humor en natuurgetrouwe beschrijving van dieren. Ik weet zelf weinig over dieren en natuur, maar de boeken van Bibi Dumon Tak hebben mij veel geleerd.

Wat ik zoal leerde van Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda?

  • Dat de zes zwart-witte dieren op de wereld elkaar nooit tegenkomen.
  • Er bestaan echt gigantisch veel soorten kolibries.
  • Een langpootmug kan niet steken (ik dacht echt altijd van wel).
  • Dat de schoenbekooievaar bestaat.
  • Wat een poetsvis is (weet jij ook niet he… lezen dus!)

Een verhalenbundel om te bewaren

De illustraties in Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda zijn kleine kunstwerkjes op zich. Ze zijn lief, humoristisch, kleurrijk. Soms bladvullend, soms heel klein. Ze geven het boek een luxe uitstraling. Een reden om het te bewaren als verhalenbundel, om in de kast te zetten en er regelmatig uit te halen. Dan ga ik het zeker voorlezen aan mijn kinderen, er zelf van genieten of gebruiken op school. Je kunt de verhalen namelijk heel goed inzetten in de midden- en bovenbouw. Het gehele boek als voorleesboek, maar ook als ik een keer inval een los verhaal gebruiken tussendoor. Of wat denk je van de ‘dagelijkse spreekbeurt’ thuis of in de klas?

De verhalen zijn rijk van taal en er zit een heerlijk ritme in. Opvallend hierbij is de notatie van de titels. Deze verschillen namelijk en dit lijkt niet alleen gedaan te zijn uit esthetisch oogpunt. Het ritme van de ‘verteller’ lijkt er in terug te komen. Zo verfijnd en goed doordacht!

Annemarie van Haeringen maakte de illustraties in Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. Wij schreven meer recensies over boeken van haar hand, zoals:

Specificaties Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Auteur: Bibi Dumon Tak | Illustraties: Annemarie van Haeringen | Uitgever: Querido | oktober 2022 | 120 pagina’s | 9789045128276 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.