Lieve Lies – een lief boek waarin iedereen bijzonder is

Wat een geweldig pakket viel er op mijn deurmat. Ik deed het doosje open en daar viel een hele stapel uit de verpakking. Het boek Lieve Lies: Iedereen is bijzonder, met een heleboel extra materialen. In deze blog neem ik je mee in het verhaal over het witte eendje Lies. Daarnaast zal ik jullie laten zien hoe je thuis met je jonge kind en op school als leerkracht van groep 1 t/m 3 aan de slag kan met dit toffe boek.

Lieve Lies hoofdfoto

Lieve Lies: Iedereen is bijzonder

Lies vraagt zich af wat haar bijzonder maakt. Ze gaat op bezoek bij haar vrienden om te kijken wat zij doen, en of zij dat zelf ook zou kunnen. Na een hele tocht heeft ze nog niets speciaals aan zichzelf ontdekt en dat maakt haar verdrietig. Maar…haar vrienden weten wel beter!

Een herkenbaar, vrolijk verhaal over zoeken naar jezelf, met weetjes over de talenten die dieren bijzonder maken. Voor nieuwsgierige eendjes vanaf 4 jaar.

Een sterk prentenboek

Lieve Lies: Iedereen is bijzonder is het eerste prentenboek uit een beoogde reeks van boeken over dit eendje. Ik vind dat dit debuut van Joni Bosch, dat ze heeft gemaakt met illustrator Aiko Graven, echt heel goed geslaagd is. Het heeft meerdere ingrediënten in zich wat het boek een sterk prentenboek maakt.

Ten eerste zijn dit de aansprekende platen. Lies is een helder wit eendje met een rood sjaaltje om. Ze wordt uit verschillende perspectieven getekend en het eendje leent zich goed voor het duidelijk uitbeelden van meerdere emoties. De platen zijn helder van kleur, gedetailleerd en afwisselend. Het kleurgebruik is prettig en sfeervol.

Een tweede kenmerk van dit boek vind ik de afwisseling in zinsbouw en moeilijkheidsgraad. Het boek bevat rijke zinnen, maar ook herhaling zodat het een herkenbare opbouw is voor kleuters. Zo wordt bijvoorbeeld een capibara gebruikt als vriendje van Lies, dat is geen doorsnee keuze en dat vind ik leuk gevonden. De prenten zijn echt aanvullend aan de tekst, dit vind ik altijd erg belangrijk als ik een goed prentenboek uit kies.

Tenslotte vind ik het erg goed hoe er gebruik wordt gemaakt van de informatieborden. Bij elk dier staat een ‘weetje’ over zijn/haar talent en dat weetje is een feit. Mijn zoon Mees, 5 jaar, heeft ze allemaal onthouden. Hij vond het erg interessant om te weten. Daarbij vormt het ook een kapstok voor kinderen bij het onthouden van het talent van het dier.

Lieve Lies

Er is veel te zien in Lieve Lies

Mees en ik kwamen er al gauw achter dat er op elke bladzijde een rupsje te zien is. We zijn dus ook druk gaan zoeken naar de details. Dit maakt dat je Lieve Lies heel goed meerdere keren kunt lezen. Er is elke keer weer iets nieuws te ontdekken. Toen ik na het lezen de activiteiten goed bekeek die waren meegestuurd, zag ik ook zoekplaten van Lieve Lies. Wat een geweldige vondst, het zoekvenster en de verschillende items die gezocht moeten worden. Echt een meerwaarde. Mees ging meteen weer aan de slag.

Zoekopdrachten

Nadat Lieve Lies meerdere keren voorgelezen is, kun je goed aan de slag met de verteltafel. Al deze extra’s zijn te vinden op de website van juf Joni, de auteur van het boek. De verteltafelplaten bevatten alle hoofdpersonen. De ideale manier om kinderen het boek te laten naspelen. Hiermee oefen je met je kind de volgorde in het verhaal en kun je met elkaar in gesprek over de verschillende rollen. Kinderen hebben hier zowel thuis als op school heel veel plezier in.

Verteltafel

Naast de verteltafel zijn er nog andere materialen te vinden bij dit boek. Bijvoorbeeld de woordkaartjes, die kinderen in de goede volgorde kunnen zetten of kunnen na stempelen. Het allerleukst zijn toch wel de complimentenkaartjes. Je kunt het kind een compliment geven naar aanleiding van een personage “Jij kan net zo goed andere kinderen iets leren als olifant” of zelf een compliment verzinnen. Natuurlijk kunnen kinderen dit ook onderling doen of voor een broertje, tante of oma.

Goed te gebruiken in de klas

Bovenstaande onderdelen maken dat dit boek heel goed te gebruiken is in de kleuterklas of in groep 3. Je kunt op deze manier aansluiten bij het thema ’talenten’ of het boek gebruiken in de eerste Gouden weken (de eerste weken) in je groep. Het is ook goed in te zetten als een kind juist wat buiten de groep valt, met Lieve Lies kun je op een natuurlijke manier ook de talenten van dit kind benoemen.

Lieve Lies kan ook goed ingezet worden bij het thema ‘dieren‘ of ‘het bos‘, al worden er ook andere dieren ingezet dan alleen bosdieren. Voor taaldoelen kunnen alle extra materialen heel goed gebruikt worden. Joni is zelf leerkracht en dat merk je in het boek. Er is goed nagedacht over de afwisseling, het taalgebruik en de wijze waarop je het boek kunt inzetten.

Specificaties Lieve Lies

Auteur: Joni Bosch | Illustraties: Aiko Graven | Uitgever: Clavis | 40 pagina’s | augustus 2022 | 9789044843989 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.