Seizoenen voorleesboeken, een selectie van winter, herfst, lente en zomer

Er bestaan heel veel 4 seizoenen voorleesboeken en hier thuis hebben wij hier zo onze favorieten tussen zitten. Het leuke van deze boeken vind ik zelf dat je goed de verschillen in de natuur aan de kinderen kan laten zien. 

Seizoenen boeken kun je in mijn ogen nooit genoeg hebben. Nou ja als je er 10 hebt is het misschien wat overdreven. Maar je hebt prentenboeken over de seizoenen die je in 1 of 2 keer lezen uithebt en je hebt seizoenen boeken om elke keer een ander verhaaltje uit voor te lezen voor het slapen gaan. 

hoofd Seizoenen voorleesboeken

4 Seizoenen voorleesboeken

En juist die 4 seizoenen voorleesboeken voor het slapen gaan zijn super leuk voor oudste peuters en kleuters! Zo is er van Job en Keetje een vrolijk voorleesboek met 13 a 14 verhaaltjes per seizoen. En Marianne Busser en Ron Schröder schreven het grote seizoenen boek met hun bekendste personages in de hoofdrol 4 seizoenen lang. Elk seizoen staat garant voor ongeveer 25 verhaaltjes, rijmpjes en gedichtjes. Zet deze twee seizoenen boeken bij elkaar en je hebt een mooi setje op het nachtkastje van je kind staan!

Job en Keetje een vrolijk voorleesboek

job en keetje

Dit 4 seizoenen voorleesboek begint met een verhaal over de verhuiswagen. Zo ontdekken we ook hoe Job en Keetje elkaar leren kennen en hoe het komt dat ze twee dikke vrienden zijn geworden. Ze spelen eigenlijk elke dag met elkaar. Op hun eerste avontuur maken ze samen een barbecue van domino stenen en langzamerhand doen ze steeds meer samen.

4 seizoenen voorleesboeken

In de:

  • Lente leren ze wat collecteren is gaan ze naar de kinderboerderij en bouwen ze net als de meerkoeten een nestje.
  • Zomer spuiten ze elkaar nat in de tuin, gaan ze naar het strand en krijt Keetje haar eerste echte fiets.
  • Herfst ontdekken ze een muis in huis en spelen ze veel binnen.
  • Winter wordt Keetje ziek, zetten ze hun schoen en spelen ze kerstmisje.

En natuurlijk gebeurt er nog veel meer.

Wat vinden wij van dit 4 seizoenen voorleesboek?

seizoenen boeken

Op de een of andere manier moet ik steeds aan Jip en Janneke denken. Maar de verhalen zijn toch wel iets anders. Zo is de taal natuurlijk veel moderner. De moeder van Keetje zit bijvoorbeeld iets te typen op haar telefoon. De tekeningen die bij de verhalen zijn gemaakt zijn in kleur en vroeger had een jongen vast geen roze step gekregen van zijn nichtje ? Tegenwoordig kan dit allemaal wel. Ohw en ze zijn wel net zo ondeugend als Jip en Janneke want heb je ooit gehoord van blote blikken? Altijd een verrassing wat er in zit als je gaat koken hahaha

De verhalen zijn steeds 2 a 3 pagina’s lang en zijn daarmee de ideale grote om voor te lezen voor het slapen gaan.

Wat ook mooi is dat Job een baby broertje krijgt en dat je ook ziet wat dit met Job en Keetje doet. Zo zitten ze ook met kussens onder hun kleding op de buik, willen ze ook in een babyslaapzak zitten. Dochterlief is in elk geval enthousiast over de verhalen! En deze mama ook.

Specificaties Job en Keetje

Auteur:  Lizette de Koning | Uitgeverij: Ploegsma | 9789021676654 | 144 pagina’s | februari 2017 | Meer informatie lees je hier of bij je lokale boekhandel

Het grote seizoenenboek

het grote seizoenen boek

Ken jij het mannenkoor, haas en egel, Daan en Doortje, de ettertjes, de blote koning, kaboutertje Jan, Kobus en Kwak, drie kleine jongetjes, het groene varkentje, Benjamin en nog veel meer personages van Marianne Busser en Ron Schröder al?

4 seizoenen voorleesboek

In dit grote 4 seizoenen voorleesboek vind je ze allemaal bij elkaar. Elk seizoen begint met een prachtige plaat waarop je precies ziet welke personages er allemaal dat seizoen aan de buurt zijn. En wie goed kijkt ziet dat de blote koning in het winterseizoen niet meer mooi roze is maar blauw! En we zien ook wat de natuur met de boom en de rest van de natuur doet.

Er zijn grote verhalen van 3 pagina’s maar ook verhalen van 1 of 2 pagina’s. Er zijn rijmpjes en liedjes en heel veel leuke prenten van Dagmar Stam waar van alles op te zien is.

seizoenen boeken

Het leuke is dat elk personage te volgen is gedurende de 4 seizoenen. Zo doen Daan en Doortje in de lente een wedstrijd, in de zomer hebben ze een (speelgoed)muis, in de herfst krijgen ze allebei een paraplu en in de winter maken ze een heus vogeltjesrestaurant en komen in de krant!

In de lente leren we een liedje over het kikkervisje, in de zomer leren we een liedje over de regenboog, in de herfst zingen we een herfstliedje en in de winter zingen we een liedje over het egeltje ligt in zijn bedje te slapen.

seizoenen boeken

En nog veel meer avonturen zijn er te vinden in dit grote 4 seizoenen voorleesboek.

Alle liedjes uit de seizoenen boeken zijn ingezongen door kinderen van Telekids Musicalschool en zijn te downloaden via de website www.mariannebusser-ronschorder.info  Op deze site zijn trouwens ook heel veel leuke kleurplaten te vinden, gelegenheidsgedichtjes en spelletjes om te spelen. Zeker het kijken even waard.

Specificaties het grote seizoenenboek

Auteur:  Marianne Busser en Ron Schröder | Uitgeverij:  van Holkema & Warendorf | 9789000359806 | 176 pagina’s | februari 2018 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

4 seizoenen voorleesboek

Buiten is de natuur ook duidelijk aan het veranderen. De blaadjes zijn zo goed als van de bomen en het water in de parken begint bevroren te raken. Tijd om nog meer 4 seizoenen voorleesboeken voor te lezen dus!

4 seizoenen voorleesboeken

De volgende 4 seizoenen voorleesboeken zijn totaal anders en zijn dan ook duidelijk voor verschillende leeftijdscategorieën. We hebben Nijntje, Karel en Winnie de Pooh.

Lente, Zomer, Herfst, Winter met Nijntje 0-2 jaar

In dit boek van Dick Bruna geen 4 regels in rijm vorm, helemaal geen tekst! De kinderen kunnen dit boekje zelf lezen en hun eigen fantasie er op los laten gaan, of de voorlezer verzint een leuk verhaal en stelt vragen aan de kinderen.

Een echte aanrader om in je boekenkast te hebben en op een laagdrempelige manier over de 4 seizoenen te praten.

Uitgeverij: Dick Bruna | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Karel alle vier op een rij 2-4 jaar

4 seizoenen voorleesboek

Liesbeth Slegers maakt echt fantastische kinderboeken in de bekende serie van Karel en Kaatje. In dit extra grote 4 seizoenen voorleesboek van Karel komen alle vier de seizoenen voorbij op een extra uitgelegde manier. Met raadseltjes en fijne weetjes. Een boek voor de peuters en kleuters die graag wat meer willen weten over het gevolg van de 4 seizoenen.

Zelf ben ik momenteel bezig met het thema vogels in de kou en laten hier nou mooi alle vogeltjes ook in staan!

4 seizoenen prentenboek

Ook de dieren die een winterslaap houden worden benoemd in dit prachtige 4 seizoenen prentenboek.

Voor nog meer plaatjes raad ik je aan om deze blog over de zomer ook nog even te lezen. Daar heb ik dit boek namelijk ook al eens besproken.

4 seizoenen prentenboek

Uitgeverij: Clavis | Liesbet Slegers | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

De beste beer van de wereld 4-8 jaar

winnie de pooh 60 jaar

Een tijd geleden mocht ik wel een heel bijzonder boek reviewen. Namelijk een nieuw boek van Winnie de Poeh. Een speciaal 4 seizoenen voorleesboek ter ere van de 90ste verjaardag van Poeh. Het lullige was alleen dat dochterlief hem verstopt had en ik hem nergens kon vinden! Totdat wij haar kamer gingen verhuizen..

winnie de pooh 60 jaar

Ik kan mij er wel iets bij voorstellen. Het 4 seizoenen voorleesboek is immers van goud!

Paul Bright, Brian Sibley, Kate Saunders en Jeanne Willis, nemen je mee naar het Honder – Bunders-Bos waar oude en nieuwe vrienden elkaar ontmoeten in 4 heerlijke avonturen.

De avonturen spelen zich af in de 4 seizoenen. Zo ontmoeten de vrienden een bijzonder dier in de sneeuw, verwachten Poeh en Knorretje een draak, maakt Iejoor zich zorgen over Distels en gaat Poeh op zoek naar de Kop van de Nijl.

De verhalen zijn volledig geïnspireerd door A.A. Milne en E.H. Shepard. Mark Burgess heeft de verhalen geïllustreerd.

Op het einde van het boek vertellen de 4 auteurs en illustrator nog kort over hun ervaring met de bekendste beer die al weer 90 jaar bestaat!

Een echte aanrader voor alle Winnie de Poeh fans! (en ouders die hun kinderen fan willen laten worden ;-))

Uitgeverij: Uitgeverij Unieboek Spectrum | Mark Burgess | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Nog meer 4 seizoenen voorleesboeken

De volgende 4 seizoenen voorleesboeken zijn ook nog een echte aanrader. Deze huren wij wel eens bij de bibliotheek, maar heb ik nu helaas geen beeldmateriaal van. ( ik zal deze later nog wel toevoegen aan de blog. )

Bobbi – Lente, zomer, herfst en winter 

Een leuk voorleesboek met 4 verhalen. Hij is dan ook lekker dik met 128 pagina’s.

Uitgeverij: Kluitman | Monica Maas

Vos en Haas en de seizoenen

Een heerlijk groot prentenboek met 4 avonturen van Vos en Haas. Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar erg leuk om te lezen en voorgelezen te worden. Door het grote formaat ideaal geschikt om samen op de grond te gaan liggen.

Uitgeverij: Lannoo  | Sylvia vanden Heede

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.