Fantastisch vervoer – een reis door de geschiedenis van voertuigen

In 2019 was het thema van de Kinderboekenweek: Reis mee! Een thema die ik nog in de rol van gastouder beleefde met de kinderen en dat ik dus echt geweldig vond passen bij allerlei verschillende leeftijden. Het boek fantastisch vervoer was geweldig geweest voor de bovenbouw en is het nu nog steeds voor de geschiedenislessen. Reis mee terug in de tijd en leer alles over 12 verschillende voertuigen.

Fantastisch vervoer

Riemen vast voor een duizelingwekkende rit door de geschiedenis van onze voertuigen! Elke dag, overal ter wereld, zijn mensen onderweg of op reis – korte tripjes, lange tochten, supersnel of juist lekker langzaam. We reizen in auto’s, treinen, vliegtuigen, onderzeeërs en op de fiets – of we schieten omhoog in een raket! Maak je eigen fantastische reis en ontdek de mensen en verhalen achter de machines die de wereld in beweging houden, reis met lichtsnelheid door Japan, zeil mee op een Vikingschip en vlieg rond de wereld in een luchtballon. Dit wordt de reis van je leven! Instappen allemaal in fantastisch vervoer van toen en nu!

inhoudsopgave Fantastisch vervoer

Duik de geschiedenis in

Wist je dat de eerste boten 10.000 jaar geleden werden gebouwd? Dat wielen al duizenden jaren geleden werden gebruikt om snel en makkelijk rond te zoeven? En wat dacht je van de uitvinding van stoomkracht, benzinemotor en een ruimteschip. In fantastisch vervoer reizen we terug in de tijd naar ontdekkingen en ontwikkelingen die door mensen, onze voorouders, zijn gedaan.

Elk nieuw voertuig begint met een tijdlijn. Iets dat kinderen in de bovenbouw al snel leren als ze geschiedenislessen krijgen is om te werken met een tijdlijn. Je kunt zo makkelijk jaartallen onthouden met belangrijke gebeurtenissen. Zo ontdekken we in fantastisch vervoer dat in 1879 de eerste elektrische trein in Duitsland wordt uitgevonden door Werner von Siemens. En in mijn geboortejaar 1981 wordt de TGV in Frankrijk geïntroduceerd waarmee de snelste spoordienst ter wereld een feit is.
In 1492 zeilt Columbus naar Amerika. En ja hoor ook de Titanic zien we terugkomen in 1912.

Vooruit nog een paar herkenbare namen en ontdekkingen die op de tijdlijnen te zien zijn: 1908 opening Ford fabriek. 2016 elektrische auto’s zoals Tesla. 1900 ontdekking van de Zeppelin. 1903 eerste gemotoriseerde vlucht door gebroeders Wright. 1487 Leonardo da Vinci ontwerpt een gepantserde gevechtsmachine. 1730 uitvinding eerste brandweerwagen. 1800 Nautilus eerste onderzeeër door Robert Fulton. En nog veel meer!

Na de twee pagina’s die bomvol illustraties staat en de tijdlijn, komen er twee pagina’s met meer tekst en uitleg. Zo lezen we over de TGV dat dit staat voor Train a Grande Vitesse, dat hogesnelheidstrein betekent. Ze kunnen wel 575 k/h. Ik vond het ook interessant om te lezen hoe de Transcontinental Railroad in Amerika is gebouwd. Ook het bestaan van de hovercraft in 1959 heeft een plekje gevonden in dit boek vol weetjes en feitjes over fantastisch vervoer.

Schepen, auto’s en nog veel meer

Bij de schepen vind ik het leuk om ook Neptunus te zien. Zo ben je ook weer een beetje vakoverstijgend bezig om over Romeinse goden te praten bijvoorbeeld. Ook zie je enkele zeemonsters in het water en grote walvissen. Er is ook een belangrijk hoofdstuk weggelegd voor tanks die toch een belangrijke taak hebben gehad in vele oorlogen. En helaas nog steeds actueel worden gebruikt.

Fantastisch vervoer

Illustraties in Fantastisch vervoer

De illustraties zijn zwart en wit en elke 4 pagina’s hebben de pagina’s een andere rand eromheen voor een kleur effectje. Ik ben daar wel blij om want anders is het wel erg zwart wit. De illustraties zijn met inkttekeningen prachtig geschetst en zijn voor kinderen die graag aan boeken zitten een uitkomst. volg het spoor of de weg met je vinger. Ga door het doolhof in de ruimte en welk luchtspoor hoort bij welke raket? Heej het spoor van de trein gaat opeens de grond in, kan dat ook? Jazeker er bestaat ook een hoofdstuk met boven en onder de grond.

Er is heel veel te zien en te ontdekken en op een aandachttafel in de klas zal dit boek niet misstaan als het thema over vervoer gaat.

Ik vind fantastisch vervoer een geweldig boek. Als leerkracht om in de kast te hebben voor als een onderdeel ter sprake komt in je lessen, om vakoverstijgend te kunnen werken. Voor kinderen die interesse hebben in vervoersmiddelen om kleine weetjes te weten te komen zonder hele ingewikkelde woorden. Voor ouders die interesse hebben in geschiedenis en via korte verhaaltjes meer willen leren over de geschiedenis van onze wereld in vervoersmiddelen.

Specificaties Fantastisch vervoer

Auteur: Tom Jackson | Illustraties Chris Mould | Vertaling: Textcase | Uitgeverij Nieuwezijds | 64 pagina’s | oorspronkelijke releasedatum november 2019 | 9789057125355 | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofdfoto Fantastisch vervoer
Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.