Alice in Borderland 5, hoe ver ga jij om een spel op leven en dood te winnen?

Ik ben alweer aangekomen bij Alice in Borderland 5. Dit deel is net vers vertaald in het Engels in maart 2023. Het bevat part 9 en 10. Qua tv-serie stappen we seizoen twee in. In Borderland is een nieuwe spelfase gestart. De spellen worden zwaarder want het vechten is nu tegen de hoogste kaarten en de bezitters hiervan. De inzet is hoger, de gruwelijke ervaringen tellen op, hoe vormt dit mensen? Hoe ver ga jij voor een overwinning? In deze recensie geef ik minimale spoilers maar we zitten wel in seizoen twee van de tv-serie inmiddels. Ben je helemaal nieuw in deze wereld? Start dan bij mijn eerste recensie.

hoofd Alice in Borderland 5

Synopsis Alice in Borderland

Oké korte synopsis. Arisu is een 18 jarige jongen die zijn normale leven zat is. School, liefde en thuis lopen niet lekker. Zijn succesvolle broertje krijgt alle lof en Arisu weet gewoon niet wat hij met het leven moet. Dankzij zijn vrienden is het nog een beetje gezellig. Als ze op een avond door de straten struinen zijn ze getuige van een groots vuurwerk.

Deze knallen brengen de vrienden naar een andere wereld: Borderland. De regels zijn simpel hier, je speelt gruwelijke spellen op leven en dood. Win je? Dan leef je. Verlies je? Dan wordt dit je dood. Elk spel kent een speelkaart. Het symbool zegt iets over het soort spel. Het nummer zegt iets over de moeilijkheidsgraad. Win je het spel dan krijgt het aantal dagen visa toegekend aan je naam die gelijk staan aan het kaartnummer. Alice in Borderland 5 laat het verhaal in de tweede fase zien.

Want wat als alle kaarten verzameld zijn door deze te winnen? Dan start de tweede fase! Arisu heeft mensen verloren en mensen gewonnen tijdens zijn verblijf in Borderland. Veel is nog onduidelijk maar langzaam aan leren we dit vreemde land steeds beter kennen. Alice in Borderland is verfilmd voor Netflix en ik moet zeggen dat het nog steeds zeer trouw verfilmd is. Uiteraard wordt er wat gespeeld met hoe informatie gedeeld wordt en met bepaalde andere zaken. Maar ook na het lezen van Alice in Borderland 5 ben ik aangenaam verrast hoe trouw de makers zich aan het origineel hebben gehouden. Ik heb eerst de tv-serie gezien, de eerste twee seizoenen. Maakt dat het lezen dan niet saai? Nee! Verre van :).

Waarom vind ik Alice in Borderland 5 zo leuk?

Ik weet dus niet precies waarom ik zo onwijs fijn ben van deze manga. Ik lees nooit manga, het is mijn genre niet maar ik vreet echt deze boeken weg. Er zijn in totaal 9 volumes, 18 parts en ik kan niet wachten tot er weer een Engelse vertaling komt. Het origineel is Japans. Het leuke van deze manga is dat je van achter naar voren leest. Eerst was dit wennen maar inmiddels voelt het helemaal normaal. En is het zelfs onderdeel van de leeservaring. Alice in Borderland 5 is net zoals de voorgangers gruwelijk. De spellen op leven en dood zijn zenuwslopend. Het is flinke actie met horror en gruwelijkheden. Er is geen tweede kans en over en uit… is echt over en uit.

Tegelijk zitten er zoveel toffe ethische vraagstukken in. En zo ook in dit deel. Want is Borderland wel zo slecht? Want als er alleen de strijd om leven en dood is, is er weinig ruimte tot andere dingen. Zaken zoals maskers die mensen vaak opzetten. Deze levensstrijd laat de pure overlevingsdrang en pure persoonlijkheid van mensen zien. Is dat slecht? Of zie je zo juist de ware aard van mensen? Juist doordat de actie en de gruwelijkheden zo sterk aanwezig zijn, is er veel ruimte voor de tegenhangers. De spellen zitten ook ingenieus in elkaar waarbij je echt wel je hersens moet laten kraken over wat nou de slimste keuze is tot overlezen. Alhoewel… de laatste side story is weer voornamelijk actie en met geluk en rennen voor je leven hopelijk overleven.

Leef in het nu

Een andere mooie boodschap in Alice in Borderland 5 is om in het nu te leven. Niet alleen in Borderland maar ook in het echte leven is de dood een feit. En wanneer die komt is voor niemand zeker. Dit wordt niet gezegd om je bang te maken. Nee, de auteur Haro Aso geeft leuke wijsheden mee, en zo ook deze. Het is een stukje bewustwording. Wacht niet met zeggen dat je van iemand houdt, of wacht niet om dat ene belangrijke te zeggen. Want het kan zomaar opeens te laat zijn. Blijf niet te lang vasthouden aan bepaalde onuitgesproken zaken en aan ingehouden emoties. Leef je leven zo vrij mogelijk, en spreek die zaken uit. De uitkomst zal niet altijd zo zijn als dat je hoopt, maar een uitkomst hebben is altijd nog beter dan in het ongewisse leven. Althans dat is mijn visie.

De laatste kleine wijsheid van Haro Aso is opeens een onverwachte kwetsbare over het ouderschap. We maken in de laatste side story kennis met Akane Heiya. Een meid die in eerste instantie arrogant is en niet een hoge gunfactor krijgt van de lezers. Maar ook zij heeft een verhaal en een heftige ook. Alles vormt ons mensen. En Haro Aso weet een mooie gevoelige wending en gelaagdheid aan haar karakter te geven. Ik ken haar al uit de tv-serie en ben van haar gaan houden. Toch komt haar verhaal, in combinatie met de kleine wijsheid van Haro Aso, nu nog meer bij me binnen. Onze taak als ouders is om een kind zich welkom te laten voelen op deze wereld, een leven wat beschermd moet worden wat het ook kost om dit te doen.

Alice in Borderland 5

En het wachten begint…

Naast het geweld, gruwelijkheden, ethische vraagstukken is er ook ruimte voor seksualiteit en humor. Ik vind Ginji Kyuma echt een zeer vermakelijk karakter met een toffe hilarische twist. Dit is een leuk element in het verhaal voor mij. Wat is er dan zo leuk? Daarvoor moet je dit echt zelf gaan lezen of kijken. Spoiler free recensie :)!

Helaas is Alice in Borderland 5 alweer uit en ergens in juni 2023 komt deel 6. Ik kijk ernaar uit!

Seizoen 2 trailer Alice in Borderland

Specificaties Alice in Borderland 5

Auteur en illustraties: Haro Aso | Uitgever: Viz Media | Vertaald door John Werry | 344 pagina’s | Maart 2023 | 9781974728572 | Deel 5 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.