Hebbes! – een prentenboek met een vintage sfeer

Ik keek erg uit naar de komst van Hebbes!. Het is namelijk geschreven door mijn favoriete prentenboekenauteur Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Sophie Pluim. Als ik Hebbes! in mijn handen heb, maakt de cover mij nieuwsgierig. Het doet mij wat ouderwets aan, al vind ik ‘vintage’ een mooier woord hiervoor. Totaal anders dan wat ik van Tjibbe Veldkamp ken. Ik ben dus heel benieuwd naar het verhaal achter deze sfeer en natuurlijk naar Hebbes!.

Hebbes! hoofdfoto

Hebbes!

Op een schip leefde een rat.
Hij stal waar hij zin in had en als je dichtbij kwam, beet hij in je vinger.
Op een dag verging zijn schip.
‘Hebbes!’ zei de rat en hij klom op het beste stuk wrakhout dat hij kon vinden.

De rat spoelt aan op een een strand waar een meisje zit dat haar moeder kwijt is. De rat kijkt de situatie een poosje aan – en redt het meisje een keer of twee – en besluit haar dan te stelen. Hebbes. Ze is het mooiste dat hij ooit gestolen heeft. Maar dan komt haar moeder haar zoeken. Wat nu?

Een verhaal met een boodschap

Soms kom je iemand tegen waar je wel mee zult moeten ‘samen leven’. Dit is precies wat het meisje overkomt. De rat is er en hij kan nog wel eens heel goed van pas komen. Hebbes! gaat over de afhankelijkheid die je kunt ervaren van de ander, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet had ingeschat. Als rat er niet geweest was, dan had het meisje inmiddels ook niet meer geleefd. Het water en de schorpioen hadden dan vrij spel gehad. Rat weet op een handige manier het meisje te behoeden voor het kwaad.

Het knappe van Tjibbe Veldkamp vind ik dat hij Hebbes! een bepaalde zwaarte heeft meegegeven, maar tegelijkertijd ook lichtheid brengt door de details. Bijna verdrinken, je moeder kwijt zijn op een onbewoond eiland en ook stelen zijn best pittige onderwerpen voor jonge kinderen. Gelukkig brengt de humor van rat hier een vrolijke noot bij en is het juist heel geschikt voor kleuters.

Meisje spoelt aan

Hebbes! van Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is een heel bekende auteur van prentenboeken, verhalen voor jonge kinderen en jeugdromans. Ben je benieuwd naar zijn werk? Kijk dan eens hier:

Ook heeft hij veel werk vertaald:

Sophie Pluim

De illustraties in Hebbes! zijn gemaakt door Sophie Pluim. Tjibbe Veldkamp werkt zeer regelmatig samen met Kees de Boer, dus ik ben gewend aan deze combinatie. Hebbes! heeft een heel andere sfeer, zoals eerder al ‘vintage’ genoemd. Sophie Pluim is zelfstandig illustrator. Ze heeft al meerdere boeken geïllustreerd die wij bij Stoerleesvoer hebben mogen lezen:

Illustratiestijl

Heel eerlijk? De stijl van Hebbes! vond ik wel even wennen. Ik ben echt fan van de illustraties van Sophie Pluim en zie ook haar verscheidenheid in de verschillende boeken die ik van haar heb gelezen. Ik heb dan ook even contact gezocht met haar, om te vragen waarom deze specifieke stijl is gekozen voor het boek. Hierover zegt ze zelf:

Deze stijl past erg bij mij als persoon. Ik hou heel heel heel erg van geschiedenis en van oude tekenstijlen. Hebbes! vroeg daar niet per se om, maar ik vind zo’n vintage stijl zelf sfeervol. Ik vond het verhaal in eerste instantie best heftig. Ik dacht, hoe kan ik dat toch wat gezelliger maken? Een vleugje mediteraans en een vleugje historisch. Dat historische geeft het iets romantisch vind ik. Wapperende jurken, een mooi oud schip. Dat vind ik veel leuker dan eigentijds. En gelukkig vond Tjibbe Veldkamp dat ook prima!

Sophie Pluim

Daarnaast heeft zij aan mij toegelicht hoe geweldig ze het vindt om juist verschillende stijlen uit te proberen en aan te sluiten bij wat de auteur beoogt met zijn/haar verhaal. Nadat ik het verhaal achter de vintagekeuze van Hebbes! had gelezen, kon ik het ineens ook echt meer waarderen. Ik begrijp nu namelijk volledig dat de lichtheid die het brengt nodig is in het verhaal. Dit helpt namelijk – naast de humor van rat- absoluut in het geschikt maken voor het jongere kind.

Verplaatsen in de ander

Hebbes! is uitermate geschikt om met kinderen te praten over je verplaatsen in de ander. Met name op het moment dat rat in de vinger bijt van het meisje kun je goed stilstaan bij de reden hiervan. Wil hij haar pijn doen? Of helpt rat het meisje eigenlijk? Mijn zoon van 5 en dochter van 8 konden hier op hun eigen manier goed uitleg bij geven. Het is dan ook echt een geschikt boek om bij de kleuters en de middenbouw te gebruiken.

Ik ben overigens ook echt voorstander van het gebruik van prentenboeken in de bovenbouw. Met dit boek kun je op verschillende manieren met oudere kinderen kijken naar taal en illustraties. De thematiek, het terugkeren van verschillende details in de tekeningen (waarom zou de illustrator dat doen?), de keuze voor de stijl en de humor, maar ook het perspectief van rat (fysiek, qua grootte van de tekeningen en zijn gedachten). Kortom, er is heel veel uit te halen!

Specificaties Hebbes!

Auteur: Tjibbe Veldkamp | Illustrator: Sophie Pluim | Uitgever: Lemniscaat | maart 2023 | 32 pagina’s | 9789047713685 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.