Wat als jij Roodkapje was ; een boek vol keuzes

Iedereen kent het verhaal van Roodkapje wel; ze gaat op bezoek bij grootmoeder om koekjes te brengen. Het verhaal wordt doorgegeven van generatie op generatie en blijft voor kinderen spannend en leuk. Maar wat nu als je het verhaal naar je eigen hand kan omzetten? Je het verhaal kan herschrijven? Met Wat als jij Roodkapje was kan dit!

hoofdfoto

Het sprookje Roodkapje

Het sprookje Roodkapje op zichzelf is niet heel bekend hier in huis, het is vooral Juf Roos met haar filmpjes en liedjes die mijn dochter heeft laten kennismaken met Roodkapje. Ze zingt altijd vrolijk mee en weet hierdoor de rode draad van het verhaal wel te benoemen; dat Roodkapje naar haar grootmoeder gaat om haar lekkers te brengen. Vooral het bos met de wolf zijn interessant.

Wat als jij Roodkapje was
Roodkapje

Roodkapje vertelt het verhaal over een meisje met een rood kapje op haar hoofd die van huis vertrekt om in het bos op bezoek te gaan bij haar grootmoeder. Haar moeder drukt haar nog op het hart om op de paden te blijven. Maar de bloemen in het bos wil Roodkapje graag plukken voor haar grootmoeder en dus gaat ze even van de paden af. Op dat moment komt ze in aanraking met de boze wolf en hij stuurt haar dieper het bos in voor nog mooiere bloemen. Ondertussen haast hij zich naar het huis van grootmoeder, eet haar op en trekt haar kleding aan om dan in haar bed te gaan liggen. Als Roodkapje aankomt eet hij ook haar op. Gelukkig komt de jager in beeld en bevrijdt hij Roodkapje en haar grootmoeder.

Wat als jij Roodkapje was?

Deze vraag staat centraal; zowel als rode draad door het boek als zijnde de naam van het boek. Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om het verhaal eens een twist te geven? Voel je je stiekem ook een schrijver en zou je het verhaal van Roodkapje wel eens willen herschrijven? Dit is je kans!

Wat als jij Roodkapje was is een interactief boek waarbij de lezer de mogelijkheid krijgt om het verhaal met zijn of haar keuzes te vormen. Het boek begint zoals het sprookje bekend is bij ons allemaal; Roodkapje krijgt van haar moeder een mandje met lekkers mee om naar haar grootmoeder te brengen in het bos. Vanaf dat moment is de keuze aan jou; wat gaat er vervolgens gebeuren? Op iedere bladzijde heb je de keus tussen 2 of drie opties. Bij iedere optie hoort een symbool en aan de hand daarvan pak je door verder in het boek naar de bladzijde die synoniem staat voor dat symbool.

De tabbladen wijzen je als het ware de weg door het boek. Iedere optie / ieder symbool staat voor een ander vervolg van het verhaal. Ga je wel meteen naar grootmoeder met je mandje met lekkers of kan je de verleiding niet weerstaan en eet je de koekjes lekker zelf op? Als je de wolf tegenkomt, loop je dan door of deel je de koekjes met hem? Misleidt de wolf jou of jij hem?

Interactief

Interactief; zo kan ik met één woord het boek omschrijven. Je hebt de touwtjes in handen als je dit boek gaat lezen. Door de keuzes die je maakt kan je steeds het verhaal aanpassen en dus anders beleven. Hierdoor is het zelfs mogelijk om 22 verschillende verhalen te maken. Hoe leuk is dat!

Wat als jij Roodkapje was

Een kleurrijke uitgave

De illustraties van Jessica Das in Wat als jij Roodkapje was maken mij meteen vrolijk. Kleurrijk, lieflijk, toch waarheidsgetrouw en vooral heel erg aantrekkelijk voor kinderen. Het is een explosie van kleuren, leuke details en voor mij is het helemaal de wereld van Roodkapje. Het bos is niet eng en donker maar er is erg veel te ontdekken zoals paddenstoelen, bloemen en verschillende kleine dieren. Maar ook situaties die in het originele verhaal niet voorkomen, komen voorbij en zien er ook echt onwijs leuk uit. Hoe hilarisch dat de wolf al kleren aanheeft voordat hij oma opeet en dat Roodkapje op een step door het bos heen gaat!
Laat je vooral verrassen door dit prachtige prentenboek; een ware aanvulling in de boekenkast van je kind.

Specificaties Wat als jij Roodkapje was

Auteur: Coralie Saudo | Illustraties: Jessica Das | Uitgeverij: Standaard Uitgeverij | 9789002275937 | maart 2022 | 40 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.