Inspiratie: een boek om tot grootste prestaties te komen

Inspiratie is het boek van hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis. In Inspiratie legt Dijksterhuis uit wat inspiratie precies is, hoe het werkt en hoe het helpt ons tot grootse prestaties te komen. Inspiratie lijkt misschien een ongrijpbaar bijna mythisch iets wat je overkomt, maar volgens Dijksterhuis kun je dit juist afdwingen. Door te werken aan datgene wat je graag wilt. Inspiratie en transpiratie gaan samen op!

Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis

Voordat we Inspiratie induiken is het goed om te weten wie de auteur is. Dijksterhuis is een invloedrijke psycholoog, die al verschillende boeken geschreven heeft. Zijn bekendste boek is Het slimme onbewuste. Naast hoogleraar en schrijver is hij ook spreker en ondernemer. Je komt hem dus ook online en in podcasts tegen.

Inspiratie

Het boek begint met het ontrafelen van het proces van inspiratie. Letterlijk betekent inspiratie inademing. Inademing van de geest stelt Dijksterhuis: het onbewuste deel van je hersenen vertelt het bewuste deel wat het moet doen. Inspiratie komt in verschillende vormen: een groot inzicht waardoor je opeens weet wat je te doen staan, wat je roeping is. Maar het kan ook kleiner: een idee wat je invalt, wat leidt tot een nieuw doel. En inspiratie kan ook een flow-ervaring zijn, waarbij je zonder te denken iets doet: schrijven, schilderen of muziek maken. Een soort automatische stroom van energie.

In alle drie de vormen voelt het als iets magisch. Maar volgens Dijksterhuis is het gevoel magisch, maar het is geen tovenarij maar juist het gevolg van hard werken. In Inspiratie laat hij aan de hand van allerlei mensen en voorbeelden zien hoe dat in elkaar steekt.

Inspiratie

Van Mozart, Pieter van den Hoogenband naar Steve Jobs

In dit boek laat Dijksterhuis door allerlei voorbeelden zien hoe inspiratie werkt. Allemaal mensen die met veel discipline, tijd en aandacht datgene doen waar ze goed in (willen) zijn. Niet omdat het moet, omdat andere mensen zeggen dat het belangrijk is. Maar vanuit je zelf: wat wil ik doen, wat vind ik leuk. En als je dat niet weet, ga dan aan de slag en onderzoek. Het is dus geen bliksemschicht waar je op moet wachten. Het valt je binnen terwijl je aan de slag bent. Het gaat dus om motivatie, concentratie en jezelf (laten) stimuleren om dingen uit te proberen, door te zetten enz.

Dijksterhuis legt uit dat er een soort incubatietijd geldt bij inspiratie. Onbewust gaat je brein door, terwijl jij al iets anders aan het doen bent. Heel herkenbaar: tijdens het schrijven van mijn scriptie kreeg ik de beste ideeën onder de douche of opeens tijdens het boodschappen doen. Of als je je zorgen maakt, of bij een ingewikkelde situatie niet weet wat je moet doen, helpt het om even te gaan wandelen of iets heel anders te gaan doen dan het piekeren.

Daarom is dagdromen en wat mijmeren dus ook van belang. Het is een soort planten van zaadjes in je hoofd, en wie weet wat er vervolgens onderbewust gaat groeien. Inspiratie is een prachtig boek over en vol met inspiratie. Net als bij inspiratie zelf, wordt je blij tijdens het lezen. Verwachtingsvol: ik ben benieuwd welke ideeën of inzichten weer tot mij gaan komen.

Inspiratie

Specificaties Inspiratie

Auteur: Ap Dijksterhuis | Uitgever: Prometheus | September 2022 | 9789044651188 | 356 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.