De emotioneel afwezige moeder – een indringend therapeutisch boek

Een behoorlijk indringende titel heeft dit boek, als je het de eerste keer ziet. Maar het gaat ook om  indringende problematiek. De emotioneel afwezige moeder is een boek over de effecten van emotionele verwaarlozing in de kindertijd. Het is geschreven door de Amerikaanse therapeute Jasmin Lee Cori. Het belang van de emotionele beschikbaarheid van de moeder is enorm groot voor de ontwikkeling van kinderen. Voor aandacht, troost, sturing en stimulering. Maar soms kan een moeder dat niet volledig bieden. Door eigen problemen, nare jeugdervaringen of dagelijkse zorgen. Hoe kun je dat herkennen? En hoe kun je herstellen als je zelf een emotioneel afwezige moeder hebt gehad? In dit boek lezen we een uitleg en worden oefeningen gegeven voor herstel.

Met behulp van heldere uitleg, oefeningen en reflectie zet je stappen op weg naar een gezonde en liefdevolle relatie met jezelf, je moeder, je geliefde(n) en je eigen kind(eren).

De emotioneel afwezige moeder
Wij lazen de digitale versie.

Emotionele en psychische problemen

Je wilt als moeder natuurlijk niks liever dan goed in je vel zitten en een stabiele basis zijn voor je kinderen. Het hoort er ook bij dat dit niet altijd lukt. Ook als moeder heb je off-days, en kinderen mogen dat ook zien. Want daar leren ze zelf ook van. En vaak is er ook nog een andere ouder die wel beschikbaar is en de zorg even overneemt. 

Maar wat als je in je leven zoveel obstakels tegenkomt dat je vaak emotioneel overbelast en afwezig bent? Wat zijn de gevolgen voor kinderen? Vanuit eigen werkervaring in de jeugdhulpverlening bleek regelmatig dat de emotionele overbelasting van de moeder een grote rol speelde. Misschien wel groter dan op het eerste gezicht leek. Zeker als moeders hun eigen bagage of moeilijke jeugdervaringen hebben. Dit blijft toch te vaak onderbelicht. Want vaak laat het kind problemen zien en zijn er uitdagingen in de opvoeding of op school. Dus daar wil je mee aan de slag. Maar wat als de oorzaak meer zit in de band tussen ouder en kind, of in het verleden van de moeder?

Was je moeder vroeger vaak te druk, te moe, te afwezig of te afstandelijk? Of ging al haar aandacht naar haar eigen (mentale) gezondheid? Dan kreeg je mogelijk niet de aandacht, liefde en verzorging die je als kind nodig had.

Voorwoord De emotioneel afwezige moeder

De emotioneel afwezige moeder – uitleg en compassie

In dit boek lezen we specifiek over de emotioneel afwezige moeder. Een vader kan natuurlijk ook emotioneel afwezig zijn (of fysiek), maar de impact daarvan lijkt minder groot omdat de moeder vaak de meest verzorgende ouder is. Maar wat als zij door haar eigen jeugdervaringen geen goed voorbeeld heeft gehad? Misschien zelfs trauma’s heeft opgelopen door bijvoorbeeld mishandeling? Dit heeft grote gevolgen voor de hechting en het moederschap.

Dit boek is heel informatief en helpend. Maar het is ook wel confronterend. Zeker in het eerste deel waarin aan bod komt wat kinderen nodig hebben, en wat de effecten zijn van onvoldoende gehecht zijn bijvoorbeeld. De auteur benoemt ook dat het eerste deel van het boek bij sommigen te veel binnenkomt, en ze daardoor het boek weg moeten leggen. Want een gemis ervaren van een diepe connectie en emotionele band met je moeder, kan een groot pijnpunt zijn. Of als je voelt dat je zelf soms tekortschiet als moeder naar je eigen kind. Maar gelukkig is er verder in het boek ook aandacht voor herstel. Dus doorlezen loont.

Inhoud van het boek

Het boek is als volgt ingedeeld:

  • Deel 1: Wat we van onze moeder nodig hebben. Over de taken van een moeder en de hechting als eerste fundament
  • Deel 2: Wanneer het moederschap tekortschiet. Over de oorzaken en effecten van het leven met een emotioneel afwezige moeder en emotionele verwaarlozing.
  • Deel 3: De moederwond helen. Over herstellen, werken met het innerlijke kind en je kracht vinden.

De Amerikaanse auteur Jasmin Lee Cori is psychotherapeute en werkt met volwassenen die emotionele verwaarlozing en misbruik in hun jeugd hebben meegemaakt. In het boek worden ook korte praktijkvoorbeelden beschreven rondom de emotioneel afwezige moeder. Dat helpt bij het begrijpen van deze indringende problematiek.

Het is wel handig om feeling hebben met thema’s zoals het innerlijk kind en hechting. Maar dan geeft het boek heel veel inzichten. Deel 3 van het boek richt zich meer op de therapeutische kant en het helingsproces. Dat is zeker geen makkelijke kost, maar kan wel helpen om na veel theorie ergens mee aan de slag te gaan. Er staan vragen en oefeningen in beschreven, bijvoorbeeld hoe je boosheid en rouw een plek kunt geven. Het laatste hoofdstuk richt zich op het veranderen van je verhaal en het belang van zelfzorg, van acceptatie en je kracht vinden.

als ik maar oefening

Het belang van emotionele aanwezigheid

De vele rollen die een moeder heeft worden in dit boek helder uitgelegd. Dat is toch weer een eyeopener. Van de verzorgende moeder, de cheerleader om aan te moedigen, de eerstehulpverlener en dan ook nog mentor of coach. Dat is veel, in een tijd waarin we ook partner, werkende, mantelzorger etc. zijn. Dat moeders dan wel eens emotioneel overbelast en afwezig zijn, dat is een begrijpelijk gevolg. Dat hoeft ook niet gelijk een ernstige probleem te zijn. Maar als er dan ook een psychische stoornis speelt of een belast verleden, dan wordt het vervullen van de moederrol wel een grotere uitdaging.

Het belang van de emotionele en stabiele aanwezigheid richting je kind, dat is een sterke boodschap die je mee kunt nemen uit dit boek. Er echt met je aandacht bij zijn in een 1-op-1 situatie. Niet steeds je telefoon erbij pakken. Niet eindeloos foto’s maken tijdens een mooie gebeurtenis. Maar je kind laten voelen dat je hen echt ziet. Dat ze zich veilig voelen, en naar je toe komen bij moeilijkheden. Omdat ze weten dat je er emotioneel voor ze bent.

Voor wie is het boek?

Dit is een boek voor moeders die zich meer bewust willen zijn van hun rol. Voor moeders die herkennen dat er sprake was van emotionele afwezigheid bij hun eigen moeder. Het is ook geschikt voor therapeuten en andere hulpverleners, die op dit vlak iets zouden kunnen betekenen voor cliënten.

Voor diegenen die in staat zijn om de zorg te ontvangen van iemand die de plaats inneemt van een goede moeder, of die in staat zijn om die goede moeder te worden voor hun eigen innerlijke kind, kan het gevoel van te weinig moederzorg worden vervangen door een gevoel van goed en liefdevol verzorgd te worden. Je kunt je geliefd en gesteund voelen. Nee, je kunt niet terug om het verleden over te doen, maar je kunt nu wel krijgen wat je toen verdiende.

De emotioneel afwezige moeder

Bij het lezen van het boek moest ik denken aan de aankondiging van de documentaire over het meisje Nikki. Vanuit haar perspectief wordt erg aangrijpend uitgelegd wat het betekent om een ouder te hebben met persoonlijke problemen. En dit sluit goed aan bij het boek over de emotioneel afwezige moeder. Hopelijk draagt de aandacht voor deze problematiek bij aan begrip, acceptatie en herstel.

Specificaties De Emotioneel Afwezige Moeder

Auteur: Jasmin Lee Cori | Vertaling: Janke Greving | Omslag: Villa Grafica | Uitgeverij: AnkhHermes | 9789020219166 | juli 2022 | 304 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer4
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.