De Stoere Leeslijst Zomer 2022. Het tweede deel van het jaar 2022. Een vervolg op de Stoere Leeslijst Voorjaar 2022. Ben je geïnteresseerd in welke boeken we hebben aangevraagd? En wat de toppers onder de nieuwe boeken zomer 2022 zijn? Of wil je graag weer eens een goed boek lezen, maar weet je niet welke? Lees dan vooral deze blog door. Het geeft je namelijk een blik op de boeken waarvan wij denken dat deze de pareltjes worden voor zomer 2022. Kortom, bij deze onze tweede Stoere Leeslijst. Deze keer editie Zomer 2022. Inclusief veel boeken die interessant zijn voor de kinderboekenweek, met als thema Gi-Ga-Groen. En Let op, want boeken uit de editie Zomer 2022 komen ook nog in oktober uit.

Nieuwe boeken zomer 2022, een stoere leeslijst

Stoere Leeslijst top 4, nieuwe boeken Zomer 2022

Laten we eerst beginnen met de top 4 van meest aangevraagde nieuwe boeken Zomer 2022 in ons team. Onderstaande boeken zijn door meerdere mensen geliefd en dus aangevraagd. Wat volgt is dan een krachtmeting en de winnaar gaat er met het reviewexemplaar vandoor.

  1. Het allermooiste boek over spinnen en insecten – Barbara Taylor– Reeds uitgegeven | Kind
  2. Soortenschat – Geert-Jan Roebers – Reeds uitgegeven: Mei 2022 | Kind
  3. Onze adembenemende aarde– Anita Ganeri– verwacht: September 2022 | Kind
  4. Blauw ik hou van jou – Barroux – verwacht: Augustus 2022 | Kind

1. Het allermooiste boek over spinnen en insecten

Dit boek is een deel uit een serie. Al eerder mochten we het boek ‘Het allermooiste boek over haaien‘ reviewen. Dat boek was echt prachtig! Met levensechte illustraties én heel veel interessante weetjes. Tot slot, om in de klas te werken met het thema insecten is dit boek handig om te gebruiken.  

2. Soortenschat

Dit is een soort kindercanon van de natuur in de lage landen. Het boek bevat meer dan 100 soorten dieren en planten die kinderen echt móeten kennen! Dat klinkt natuurlijk super interessant als je juf bent. Maar het boek ziet er ook gewoon FAN-TAS-TISCH uit. Inmiddels is dit nieuwe boek, uit de Zomer 2022 lijst, uitgebracht en mochten wij het reviewen. Wil je meer weten? Lees dan vooral de blog van Kelly over Soortenschat.

soortenschat

3. Onze adembenemende aarde

Ook dit boek past weer perfect bij het thema van de kinderboekenweek. Een boek vol weetjes en mooie foto’s. Naar verwachting gaat dit boek je dan ook zeker verbazen.

4. Blauw, ik ook van jou

Een prentenboek met niet alleen prachtige illustraties, maar ook nog eens met een belangrijke boodschap. Ziet er heel lief uit, maar plant naar verwachting bij kinderen ook echt een zaadje met betrekking tot de thematiek. Het thema voor dit nieuwe boek uit de zomer 2022 lijst is dan ook het behoud van onze aarde, meer specifiek onze zeeën.

Stoere Leeslijst top 20, Nieuwe boeken zomer 2022

Naast de boeken in de Top 3 zijn er vervolgens nog meer boeken waarvan wij denken dat het echte pareltjes zijn om te lezen. Vanwege de tekeningen, vanwege de informatie of gewoon omdat het ons leuk lijkt. Onderstaande lijst zijn de meest aangevraagde nieuwe boeken Zomer 2022 vanuit ons team!

Top 20TitelSchrijverUitgeverVerwacht
1Het allermooiste boek over spinnen
en insecten
Barbara TaylorGottmerAugustus
2SoortenschatGeert-jan RoebersGottmerMei
3Onze adembenemende aardeAnita GaneriVan Holkema&WarendorfSeptember
4Blauw ik hou van jouBarrouxRubinsteinAugustus
5BomenPaul SmithTerraOktober
6De wereld van de gigantosaurusDiverse auteursBig BalloonJuni
7Heel keverburg kooktBibi Dumon TakGottmerOktober
8Kolletje & Dirk Groene VingersPieter Feller,
Natascha Stenvert
Luitingh-SijthoffAugustus
9Dit is onze wereldTracey TurnerBBNC MusJuni
10Niet Slecht!Julia DonaldsonGottmerSeptember
11Ninja PowerChris Willard e.a.GottmerJuni
12OktoberkoningPamela SharonHamley booksSeptember
13Reis door de tijdperkenAina BestardGottmerAugustus
14Een boek vol insectenRik DelhemLannooAugustus
15Hollandse heldenDiverse auteursRubinsteinJuni
16Het komt goedToon TellegenQueridoAugustus
17Veertien dagenMargaret AtwoordArbeiderspersSeptember
18Een nieuwe vriendCharlotte ZolotowDavidsfondsAugustus
19Het bizarre bottenboekAnna ClaybourneLemniscaatAugustus
20Het grote boek over het lichaamPascale HédelinDavidsfondsAugustus

Verwachtingen Stoere Leeslijst zomer 2022

Stel je eens voor. Je bent lid van een team van bloggers bij StoerLeesVoer en je krijgt vervolgens een lijst met nieuwe boeken Zomer 2022 van bijna 100 uitgeverijen waar je een selectie van moet maken. Hoe doe je dat dan? De manier waarop wij een boek kiezen is niet veel anders dan dat je dat normaal zou doen. Het heeft onder andere te maken met de verwachting die we ervan hebben. En die verwachting heeft verschillende redenen. Vaak in combinatie met ons werk (leerkracht of coach) of voor onze kinderen. In deze editie van onze leeslijst vooral veel boeken die gebruikt kunnen worden op school. Ook ten behoeve van de kinderboekenweek.

De meest voorkomende redenen tot het kiezen van een boek:

  1. Prachtig boek of prachtige serie
  2. Vanwege de kaft, illustraties, titel, schrijver en/of de tekst over de inhoud
  3. Herinnering die wordt getriggerd
  4. Ten behoeve van hulp of ondersteuning
Kolletje en Dirk en het Ridderfeest

Prachtig boek of serie, nieuwe boeken zomer 2022

Kolletje en Dirk is een serie die menig ouder in de kast zal hebben staan. Maar, ook in de kleuterklas kunnen de verhalen voorgelezen worden. Het deel groene vingers sluit perfect aan op de kinderboekenweek. Dan is het natuurlijk fantastisch om uit dit boek voor te kunnen lezen. Het boek Reis door de tijdperken is een pareltje. Het heeft een beetje een stijl van oude schoolplaten én dan met flapjes en doorzichtige sheets. Geweldig om in de klas te gebruiken. Tot slot passend bij de kinderboekenweek is Een boek vol insecten. Dit boek ziet er echt enorm tof uit. Een must-have als je meer over insecten wil weten! Het grote boek over het lichaam biedt een leuk en interessant onderwerp voor kinderen. Het grote boek over dieren was zo fantastisch, origineel en mooi, dat we vervolgens dezelfde verwachting hebben van dit boek.

Kaft, inhoud, illustraties, schrijver

Heel Keverboek kookt ziet eruit als een prachtig boek, met illustraties die geknipt zijn. Het verhaal is ontzettend grappig, over mestkevers die een kookwedstrijd willen winnen. Bovendien sluit het perfect aan bij het thema van de kinderboekenweek! Een nieuwe vriend, lijkt ons een bijzonder prentenboek. Samenvattend: Mooie thematiek, bijzonder verhaal en een gevoelig thema. Daarnaast, mooi gegeven dat dit boek al in 1968 is geschreven en pas in 2021 is geïllustreerd. Het bottenboek is een prachtig boek met een origineel onderwerp. Leerzaam, afwisselend en met prachtige illustraties. Dit is onze wereld, gekozen omdat het 20 kinderen uitlicht, die ergens op de wereld wonen. Veertien dagen van Margret Atwood intrigeert door de tekst: “sommige gemeenschappen worden sterker in een tijd van verlies en lijden”. Oktoberkoning is het boek van Pamela Sharon. Zij won vorig jaar de schrijfwedstrijd van Hamley books. Tot slot, Hollandse Helden, vijf verhalen over grote helden uit Nederland.

Julia Donaldson & Axel Scheffler zijn samen mijn favoriete duo! De Gruffalo, het kind van de Gruffalo, Mannetje Tak en het lievelingsboek van Simon Snoek staan hier al op de plank. Elk boek is een succes, zo ontzettend vol humor en met leuke tekeningen. Bovendien is het boek vertaald door Bette Westera (en het boek is op rijm geschreven). Dan weet je zeker dat je weer een hit te pakken hebt!

Kelly, blogger bij StoerLeesVoer over Niet Slecht uit de nieuwe boeken Zomer 2022
Den Gloepensen Gruffalo

Herinneringen

De Gigantosaurus is bij Chantal bekend vanuit een eerdere baan als pedagogisch medewerker. Het boek is echt een favoriet bij kinderen. Vanuit die herinnering is ze dan ook erg nieuwsgierig naar De wereld van Gigantosaurus!  Ook met een dochter die in de dierenfase zit en over alles iets wil weten. Het boek Bomen ziet er niet alleen prachtig uit. Het herinnert ook aan de vele wandelingen in bossen in verschillende landen. Met fotografie, illustraties en infographics komen alle facetten aan bod.

Ik heb het prentenboek ook thuis, plus we hebben de filmpjes gezien. Mijn kinderen vinden het geweldig.

Joyce, Blogger StoerLeesvoer over de wereld van de Gigantosaurus

Hulp of ondersteuning in nieuwe boeken Zomer 2022

Het komt goed is een verzameling van dierenverhalen, zoals alleen Toon Tellegen dat kan. Veel kinderen zijn dol op dieren. De verhalen in Het komt Goed hebben een speciale taak. Een stevige schouder/troost bieden en ervoor zorgen dat je het vertrouwen houdt. Kortom, dat je weet dat alles goed komt. Soms heeft een mens dat gewoon nodig. Ninja Power is een set kaarten met oefeningen die zorgen voor een scherpe focus, emotionele balans en lichaamsbewustzijn. De oefeningen variëren in moeilijkheid en zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Een recensie hiervan zal te vinden zijn op de website van MamaScrapelle.

Tot slot

Wij zijn vooral nieuwsgierig welke nieuwe boeken Zomer 2022 van deze lijst wij mogen reviewen, natuurlijk! We wachten dan ook vol verwachting op de boeken die we gaan krijgen. En wat we daarvan vinden? Dat lees je dan weer terug in onze blogs de komende periode. Net zoals je dat hebt mogen ervaren in de afgelopen periode. De volgende boeken zijn al uitgegeven: Dit is onze wereld, Soortenschat, Ninja Power, de Wereld van de Gigantosaurus en Hollandse Helden.

Nieuwe boeken zomer 2022, een stoere leeslijst
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.