Monumentaal – een imposante reis door de wereldgeschiedenis

Wauw, dat is onze eerste reactie bij de ontvangst van dit hele grote en dikke boek! In Monumentaal staan maar liefst 168 monumenten afgebeeld van over de hele wereld. En dat met de prachtigste foto’s. Een overzicht van de wereldgeschiedenis en architectuur over een periode van 10.000 jaar. Ervaar ook deze bijzondere reis met dit mooie boek van uitgeverij Lannoo. Een perfect cadeau voor de feestdagen.

Gebouwen raken ons, ze zijn plaatsen van meditatie en gebed, van politieke redevoering en artistieke ontplooiing.

Monumentaal
hoofd

De wereldgeschiedenis in 168 monumenten 

In chronologische volgorde zien we een overzicht van de mooiste bouwwerken en architectonische hoogstandjes. Op de eerste pagina een foto van Göbekli Tepe, een verzameling stenen pilaren. Vermoedelijk een heiligdom en bedevaartsoort in Turkije daterend uit ca. 10.000 v.Chr. Onvoorstelbaar hoe dit zo lang geleden in gebruik is geweest, en bewaard is gebleven!

De kleine stukken tekst bij de foto’s geven in het kort weer wat er te zien is. Dus dat is ook enorm interessant en leerzaam. Naast Göbekli Tepe is bijvoorbeeld Stonehenge één van de oudste bewaard gebleven bouwwerken. Uitzonderlijke prestaties die men toen heeft geleverd. En waar nog steeds met grote bewondering naar wordt gekeken.

In de oudheid zijn er natuurlijk ook vele bijzondere bouwwerken in Egypte verrezen. Hiervan dus ook prachtige afbeeldingen, bijvoorbeeld van de piramides van Gizeh en tempel van Luxor. En ook in Azië en Zuid-Amerika zijn er vele plekken van verering, viering en bezinning die enorm indrukwekkend zijn. En een droom om in het echt te bezoeken!

Monumentaal – een lust voor het oog

In dit grote boek springen de foto’s er echt uit en het mooie lichtgebruik maakt het extra bijzonder. Je kunt er naar blijven kijken en details opmerken. En niet alleen voor volwassenen is het leerzaam, maar zeker ook voor kinderen. Zo kunnen zij zien wat de wereld allemaal te bieden heeft. En misschien hebben zij een aantal plekken zelfs al eens bezocht.

In ieder geval is dit boek Monumentaal een bron van inspiratie en ideeën voor een bijzondere reis. Droom weg bij het idee van een reis naar Machu Picchu in Peru. Of misschien een reis naar Dubai en het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa (832 meter). Duizelingwekkend!

Wat is onze wereld toch een bijzondere plek. Met zulke indrukwekkende bouwwerken die de kennis en kunde, fantasie en het doorzettingsvermogen van de mens tonen. We zijn echt in staat tot grootse en waanzinnige dingen. Dit is een boek om je daarover te verwonderen en te verbazen.

Een reis door geschiedenis

Omdat het boek op chronologische volgorde is ingedeeld, kun je zien wat er in verschillende werelddelen werd gebouwd in ongeveer dezelfde periode. Een complete reis dus door de geschiedenis. Van Göbekli Tepe tot het monumentale bouwwerk op de laatste bladzijde: V&A Dundee. Het Victoria & Albert Museum in Schotland is gevestigd in een futuristisch gebouw in de vorm van een schip. Maar ook gelijkend op Schotse kliffen. Het werd in gebruik genomen in 2018. En wat zal er nog voor meer moois gebouwd worden in de jaren die nog gaan komen?

Op de voorzijde van het boek staat de basiliek San Paolo Fuori le Mura in Vaticaanstad. Niet direct het bekendste monument. Maar wel een mooi voorbeeld van hoe kunst en architectuur met elkaar verweven zijn. Eigenlijk is architectuur ook kunst!

Zoals monumenten ook een plek van bezinning en symboliek kunnen zijn. Het One World Trade center is een bijzonder voorbeeld van een gebouw met een enorme symbolische waarde. Van verdriet en hoop na de aanslagen van 9/11 in New York. Twaalf jaar na die dag in 2001 werd de bouw afgerond van deze nieuwe toren. Ook een voorbeeld van de veerkracht en doorzettingsvermogen van de mens. Zoals zovele bouwwerken uit dit grootse boek Monumentaal.

  • Een mooie cadeautip voor liefhebbers van architectuur, reizen, geschiedenis en bouwkunde.  Kortom een echte musthave voor de boekenkast! Of eigenlijk voor op tafel, want zo’n indrukwekkend boek wil je niet ergens wegstoppen.
  • Meer mooie boeken over geschiedenis vind je in onze themablog. Voor kinderen is het boek Ik hartje de wereld een mooi boek, waarin onder andere ook de mooiste gebouwen staan weergegeven.

Specificaties Monumentaal

Tekst: Kerstin Majewski | Vertaling: Christelle Bogaert | Vormgeving: Christopher Kunth | Uitgeverij Lannoo | 9789401476829 | oktober 2021 | 352 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.