Creatief met oude boeken: vazen vouwen, een duurzame creatieve activiteit

Ik voel de behoefte om mezelf te verantwoorden voordat ik deze blog ‘Creatief met oude boeken: vazen’ begin. Want ja ik heb er moeite mee om kaften te scheuren, pagina’s te vouwen en een boek te “misbruiken”. Zo voelt het oprecht in het begin. Maar tegelijk is het nou eenmaal zo dat niet elk boek goed is, dat er echt oude boeken zijn. En ondanks dat ik ze gratis doorgeef, er toch exemplaren overblijven die niemand wil en die langzaam helemaal vergelen en ten prooi vallen voor zilvervisjes..

Nee dan wint mijn duurzame re- en upcycle hart het van het rotgevoel en ben ik eens gaan denken en speuren. En wat zijn er veel leuke ideeën wat je met oude boeken kan doen. In ons nieuwe thema StoerDoenVoer gaan we leuke doen dingen met boeken delen en dit vind ik zelf een erg toffe; Creatief met oude boeken: vazen. Want zo krijgen die boeken die weg zouden gaan een tweede leven, en alsnog een plekje in mijn huis! Tegelijk is het een tof cadeau idee, mooie eye catcher of activiteit met kinderen om te doen.

Creatief met oude boeken: vazen

Creatief met oude boeken: vazen

Er zijn heel veel manieren om creatief met oude boeken: vazen, te maken en eigenlijk is het een kwestie van uitproberen, tijd en doen. De basis is alleen een oud boek en eventueel lijm. Dit kan hobbylijm zijn maar ook een lijmpistool met vullingen werkt prima. Je kan uiteraard nog dingen toevoegen om je vaas mee op te pimpen. Of de vaas overspuiten met verf en / of glitters.

Creatief met oude boeken: vazen
3 boeken lijmen

Je kan 1 boek gebruiken voor een vaas of meerdere boeken. Let wel op dat het met meerdere boeken een lastiger klusje is. Ik heb tot nu toe 4 verschillende vouwtechnieken gebruikt en eigenlijk gewoon wat gedaan. Terwijl ik creatief met oude boeken: vazen bezig ben, bedenk ik me nog zoveel mogelijkheden en dat maakt dit tof!

Aandachtspunten Creatief met oude boeken: vazen

 • Haal de kaft eraf en verwijder zoveel mogelijk kaft van de rug zodat er alleen een gebonden lijmlaag overblijft
 • Vouwen netjes en scherp
 • Bij elke volgende bladzijde buig je de gebonden lijmkaft een stukje om, zo krijg je een mooie ronde opening in het midden
 • Soms gaat dit zo goed dat je de vaas geeneens hoeft te lijmen en het al staat, soms is er wel lijm nodig. Doe dit dan met de buitenste bladzijdes
 • Bij de creatief met oude boeken: vazen van 1 boek is het gat smal, ik voeg daarin droogbloemen toe
 • Bij de vazen met meerdere boeken is het gat groter, hier kan je eventueel een reageerbuisje in doen zodat je echte bloemen kan toevoegen.

Creatief met oude boeken vouwtechnieken

 1. De diamant; vouw elke bladzijde netjes tot een driehoek. Hiervan is er een grotere en een kleinere driehoek zodat de diamant vorm ontstaat
 2. De piramide; vouw de bladzijde zo dat er een piramide vorm ontstaat. Kijk op de foto’s
 3. Uitstulpende midden; hierbij heb ik telkens 2 bladzijdes in een evenwichtige driehoek gevouwen en dan een pagina dubbel in de lengte. Door dit af te wisselen kreeg ik deze vorm
 4. Halve vaas met puntig midden. Dit ontwerp is ideaal op smalle plekken. Tegen een muur of op een plank. Kijk op de foto voor mijn vouw techniek. Aan de achterkant plak ik een stuk kaft, karton of wat tape zodat de bloemen er niet uitvallen
 5. Bij mijn grote vaas heb ik 3 gelijke pocketboekjes gebruikt en de diamant vouw. Het lijmen was lastiger maar ik heb de boekenvaas gebonden met verband en ben bovenop extra gaan lijmen met een kwastje. Telkens wat lijm bovenop en dit netjes verdelen met het kwastje, laten drogen en dan de andere kant.
Creatief met oude boeken: vazen
oprollen tijdens het vouwen

Creatief met oude boeken: vazen is een leuke ontspannen manier van fröbelen voor mij. Althans na de shock van wat ik boeken aandoe. Inmiddels sieren meerdere vazen mijn huis en ben ik juist blij dat die boeken nog hun verhaal kunnen vertellen. Al is het op een andere manier dan bedoelt. Het resultaat is dus helemaal afhankelijk van hoe je vouwt, je boek en je geduld. Maar leuk is het zeker. Probeer verschillende manieren van vouwen uit en kijk wat past bij een boek en formaat.

Creatief met oude boeken: vazen
grote vaas tijdens drogen

Er is nog veel meer mogelijk met oude boeken. Lees deze blog maar eens!

StoerDoenVoer

Dit is de nieuwe rubriek op StoerLeesVoer omdat lezen een lifestyle is! Je vind hier updates vanuit het team, creatieve items, aparte boekrecepten en meer terug. Allemaal boekgerelateerd uiteraard.

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.