Dag Beer – een ontroerend verhaal over afscheid nemen

Afscheid nemen is een heftige gebeurtenis in het leven. Voor iedereen, dus ook voor jonge kinderen. En afscheid nemen gebeurt niet alleen in de dagen na iemands overlijden, maar ook nog in een hele lange periode daarna. Het prentenboek ‘Dag Beer’ gaat over dit onderwerp.

Dag beer

Dag Beer – herdenken en herinneren van een goede vriend

Als Beer doodgaat, kunnen Bever en Mol nauwelijks geloven dat hij er niet meer is. Ze troosten elkaar door over hem te praten, maar ze zijn ook weleens boos en verdrietig. Op een dag gaan ze naar Beers boomhut. Daar vinden ze iets waarmee ze hun vriendje op een heel bijzondere manier kunnen herdenken.

De periode na iemands dood

Afscheid nemen van een dierbare blijft een lastig onderwerp. Voor iedereen, dus ook voor kinderen. Voor kinderen is het vaak een ongrijpbaar iets. Het ene moment zijn ze er totaal niet mee bezig, maar het volgende moment kunnen ze intens verdrietig zijn en vol vragen zitten. En hier speelt het boek ‘Dag Beer’ heel mooi op in. Want vaak wordt er veel aandacht gegeven aan dit onderwerp in de eerste weken na een overlijden, maar het proces van afscheid nemen duurt natuurlijk veel langer. Dat zie je in dit boek ook terug. Je ziet de seizoenen veranderen, en een jaar later weten de vrienden van Beer het eigenlijk pas een beetje een plekje te geven.

Dag beer

Iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier

In zo’n proces van afscheid nemen, mogen alle emoties er zijn. En deze komen in ‘Dag Beer’ ook allemaal voorbij. Ongeloof, verwarring, blijdschap, verdriet en boosheid. Gelukkig hebben de vrienden elkaar nog. Samen, én met nog meer vrienden van Beer, weten ze het uiteindelijk een plekje te geven.
Tijdens het lezen van dit boek werd ik een beetje warm van binnen. Wat een mooie manier om het gemis van een dierbare te beschrijven. Op een manier die past bij kinderen, zonder belerend te zijn. Alle gevoelens mogen er zijn, en iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier. De prachtige tekeningen passen perfect bij dit ontroerende en toch ook opbeurende verhaal. Dag Beer is een prachtig boek over afscheid nemen, herinneringen én vriendschap. Want dat slaat je er toch doorheen.

Specificaties ‘Dag Beer’

Auteur en illustraties: Jane Chapman | Vertaling: Ellen Hosmar | Uitgeverij: Veltman Uitgevers | 9789048320172 | februari 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.