Dag Beer – een ontroerend verhaal over afscheid nemen

Afscheid nemen is een heftige gebeurtenis in het leven. Voor iedereen, dus ook voor jonge kinderen. En afscheid nemen gebeurt niet alleen in de dagen na iemands overlijden, maar ook nog in een hele lange periode daarna. Het prentenboek ‘Dag Beer’ gaat over dit onderwerp.

Dag beer

Dag Beer – herdenken en herinneren van een goede vriend

Als Beer doodgaat, kunnen Bever en Mol nauwelijks geloven dat hij er niet meer is. Ze troosten elkaar door over hem te praten, maar ze zijn ook weleens boos en verdrietig. Op een dag gaan ze naar Beers boomhut. Daar vinden ze iets waarmee ze hun vriendje op een heel bijzondere manier kunnen herdenken.

De periode na iemands dood

Afscheid nemen van een dierbare blijft een lastig onderwerp. Voor iedereen, dus ook voor kinderen. Voor kinderen is het vaak een ongrijpbaar iets. Het ene moment zijn ze er totaal niet mee bezig, maar het volgende moment kunnen ze intens verdrietig zijn en vol vragen zitten. En hier speelt het boek ‘Dag Beer’ heel mooi op in. Want vaak wordt er veel aandacht gegeven aan dit onderwerp in de eerste weken na een overlijden, maar het proces van afscheid nemen duurt natuurlijk veel langer. Dat zie je in dit boek ook terug. Je ziet de seizoenen veranderen, en een jaar later weten de vrienden van Beer het eigenlijk pas een beetje een plekje te geven.

Dag beer

Iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier

In zo’n proces van afscheid nemen, mogen alle emoties er zijn. En deze komen in ‘Dag Beer’ ook allemaal voorbij. Ongeloof, verwarring, blijdschap, verdriet en boosheid. Gelukkig hebben de vrienden elkaar nog. Samen, én met nog meer vrienden van Beer, weten ze het uiteindelijk een plekje te geven.
Tijdens het lezen van dit boek werd ik een beetje warm van binnen. Wat een mooie manier om het gemis van een dierbare te beschrijven. Op een manier die past bij kinderen, zonder belerend te zijn. Alle gevoelens mogen er zijn, en iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier. De prachtige tekeningen passen perfect bij dit ontroerende en toch ook opbeurende verhaal. Dag Beer is een prachtig boek over afscheid nemen, herinneringen én vriendschap. Want dat slaat je er toch doorheen.

Specificaties ‘Dag Beer’

Auteur en illustraties: Jane Chapman | Vertaling: Ellen Hosmar | Uitgeverij: Veltman Uitgevers | 9789048320172 | februari 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren dystopie emoties familie fantasie filosofie flapjesboek geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig hond humor jezelf zijn kat kunst liefde maatschappij magie mindful museum muziek mysterie natuur oorlog opgroeien pesten poes prentenboek reizen roman samen school spannend thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap wereld zelfbeeld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.