Tijd om naar het zuiden te gaan – de reis van een kleine stern

De migratie van dieren blijft een fascinerend fenomeen. In ‘Tijd om naar het zuiden te gaan’ volgen we een kleine stern tijdens zijn reis naar het zonnige zuiden. Komt hij nog meer dieren tegen die zich voorbereiden op de winter?

Tijd om naar het zuiden te gaan

Een prentenboek over migratie: tijd om naar het zuiden te gaan

Boven het koude, glinsterende water van de Noordelijke IJszee begint een kleine stern aan de langste migratietocht van alle dieren op aarde. Vlieg met haar mee en ontmoet walvissen, rendieren, ganzen, schildpadden en vlinders, die elk hun eigen ongelooflijke reis maken. Tijd om naar het zuiden te gaan.

rendieren

Een poëtisch geschreven prentenboek

Ik ben als kleuterjuf natuurlijk gek op prentenboeken, maar houdt ook echt heel erg van boeken over de natuur. ‘Tijd om naar het zuiden te gaan’ is eigenlijk een combinatie tussen beide. In het verhaal volg je de kleine stern, maar leer je ook allerlei andere dieren kennen die ook jaarlijks een migratie meemaken. In dit boek wordt er specifiek gekeken naar dieren die hun koude plek verlaten voor een warmere plek.
De tekst is wat poëtisch, met mooi gekozen woorden en op elke bladzijde een herhalend patroon. In combinatie met de prachtige illustraties maakt dat een bijzondere combinatie.

De kleine stern zag walvissen onder zich oprijzen als eilanden tussen de ijsschotsen.
Ze dook omlaag om te kijken hoe ze door de branding braken en hun nevel de mistige lucht in bliezen.
Een koude winterwind begon te gieren.
De reuzen doken dieper onder het wateroppervlak.
Dieper, dieper, dieper zwommen de walvissen, op zoek naar de zomer in de golven.
Tijd om naar het zuiden te gaan.

Niet alleen mooi, maar ook informatief

Het leuke van dit boek Tijd om naar het zuiden te gaan is dat het ook nog eens informatief is. Achterin het boek staat namelijk informatie over alle dieren die je in dit boek tegenkomt. En heel beknopt kom je dan echt hele interessante dingen te weten! Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat de Noordse stern de langste migratietocht van alle dieren op aarde maakt. Zij trekken dus echt elk jaar van de Noordpool naar de Zuidpool en dan ook weer terug. In hun hele leven vliegen ze en afstand die net zo ver is als drie keer naar de maan en terug. Dat is toch echt heel bijzonder! Met dit mooie boek breng je kinderen verwondering én respect bij voor de natuur. Want dat blijft toch gewoon iets geweldigs!

Specificaties ‘Tijd om naar het zuiden te gaan’

Auteur: Clare Helen Welsh | Illustraties: Jenny Lovlie | Vertaling: Steven Blaas | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047713968 | 13 oktober 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

vogel met vlinders
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.