Alles wat was – Afscheid van Ooievaar, een mooi gevoelig boek

Het overlijden van een dierbare blijft altijd een lastig onderwerp om met jonge kinderen te bespreken. In ‘Alles wat was – Afscheid van Ooievaar’ wordt dit onderwerp op een hele gevoelige manier besproken. Een pareltje kan ik vast verklappen!

alles wat was

Alles wat was – Afscheid van Ooievaar. De dag dat Ooievaar thuis kwam

Het verhaal begint met Uil. Uil voelt dat er die dag iets bijzonders gaat gebeuren. En dan weet hij het weer: vandaag komt Ooievaar terug van haar wintervakantie! En als ze dan terugkomt dan brengt ze de mooiste verhalen mee. De dieren gaan dan dicht bij elkaar zitten en luisteren naar haar.
Maar vandaag gaat het anders. Ooievaar vliegt anders. Langzamer. En als ze er eenmaal is, valt Ooievaar steeds stil. Ze is moe, moet even rusten. Even later komen ze erachter dat Ooievaar helemaal niet meer beweegt. Ze is dood. De dieren gaan samen afscheid van haar nemen.

alles wat was afscheid van een ooievaar

Een boek over afscheid nemen

‘Alles wat was – Afscheid van Ooievaar’ is een boek over afscheid nemen. Want hoe doe je dat: afscheid nemen? En er zitten ook enorm mooie uitspraken in, zoals deze:

‘Dat vind ik echt heel zielig!’ roept Das uit en hij steekt zijn neus in de veren van Uil. Uil houdt Gans vast en Gans leunt tegen Zwijn. Als je zo verdrietig bent, is het fijn om samen een knoopje te maken.’

Er worden verschillende gebruiken besproken die je kunt uitvoeren om afscheid te nemen. En dat is voor kinderen heel verhelderend.

‘In plaats van mooie verhalen uit het verre zuiden hoort iedereen zijn eigen verdriet. Wat missen ze ooievaar nu al! Maar tegen de dood begin je niks.’

Maar naast het onderwerp afscheid nemen, is een ander punt ook het vieren van het leven. Want natuurlijk is het vreselijk als er iemand dood gaat, maar jonge kinderen staan nog zo volop in het leven, dat het onderwerp ‘dood’ nog erg vluchtig is. Dat zie je vaker bij jonge kinderen: het ene moment zijn ze er enorm mee bezig, daarna gaan ze weer over tot de orde van de dag. En dat zie je de dieren in ‘Alles wat was – Afscheid van Ooievaar’ ook doen.

Alles wat was - afscheid van ooievaar

Een pareltje voor op de boekenplank

Wat is Alles wat was – afscheid van Ooievaar een mooi boek zeg! Ik moest bij het lezen een beetje glimlachen, om de kinderlijke naïviteit van de dieren. Ze reageren precies zoals kleuters dat doen: puur vanuit hun eigen belang en hun eigen belevingswereld. Ook stellen ze de vragen die jonge kinderen kunnen stellen.

Maar ‘Alles wat was – Afscheid van Ooievaar’ is vooral ook heel gevoelig: het laat echt zien hoe divers je emoties kunnen zijn op zo’n moment. Op het moment dat er een sterfgeval in je omgeving is, is dit echt een fantastisch mooi boek om voor te lezen. Als juf ben ik dus heel blij dat ik dit boek nu op de boekenplank heb staan, zodat ik dit kan voorlezen en bespreken met de kinderen op zo’n moment.

Alles wat was - afscheid van ooievaar

Specificaties Alles wat was – Afscheid van Ooievaar

Auteur: Janna de Lathouder | Illustraties: Anne Schneider | Uitgever: Clavis │9789044840674 │maart 2021│26 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Alles wat was - afscheid van ooievaar
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.