Iedereen liegt – een verrassende thriller

‘Iedereen liegt’ is een verrassende thriller van de Scandinavische (al woont ze in Portugal) schrijfster Camilla Grebe. Ik heb nog niet eerder een boek van haar gelezen. Maar Grebe heeft al wel meerdere boeken geschreven en daar ook prijzen mee gewonnen. Dus dat is al veelbelovend. Bovendien ziet ‘Iedereen liegt’ eruit zoals ik een thriller graag zie: lekker dik, met een wat onheilspellende voorkant!

Camilla Grebe

De vermissing

In ‘Iedereen liegt’ is Maria de hoofdpersoon van waaruit het begin van het boek is geschreven. Zij woont samen met haar nieuwe liefde, zijn puberdochter en haar zoon met een verstandelijke beperking. Een samengesteld gezin wat een prettig leven heeft samen. Totdat puberdochter Yasmin opeens verdwijnt. De verdwijning is vreemd en abrupt en een grote zoektocht start. Een getuige heeft iets vreemds gezien, maar Yasmin wordt niet gevonden.

Iedereen liegt

Vertwijfeling

Zonder al teveel te vertellen over het verhaal in ‘Iedereen liegt’, wordt Maria’s man, en dus Yasmin’s vader, opgepakt. Hij heeft een Arabische achtergrond en al snel ontstaat er een beeld over eerwraak. Maria gelooft hier in eerste instantie niks van: haar man praktiseert het geloof niet, laat staan in extreme mate. En Yasmin en hij konden juist zo goed met elkaar opschieten. Toch? Hoe langer de zoektocht en ook de arrestatie in ‘Iedereen liegt’ duurt, hoe meer barsten er komen in Maria’s vertrouwen.

Iedereen liegt

Nadat we Maria’s verhaal volgen, neemt haar zoon en later ook een betrokken politieagent het stokje over om het verhaal verder te vertellen. Langzamerhand wordt steeds duidelijk wat er nu precies gebeurt is, al blijft het gissen tot het einde. Want wat is nu de waarheid, en wie heeft waarover gelogen?

‘Iedereen liegt’ zit vernuftig in elkaar. Veel wendingen in gebeurtenissen en het wisselen tussen de vertellers helpt ook als verrassingseffect. Het is zo geschreven, dat je je gemakkelijk in elke verteller kan verplaatsen. Zo begrijp je steeds beter hoe het zit. Grebe heeft deze thriller als een puzzel in elkaar gezet. Precies zoals een thriller moet zijn: het maakt je nieuwsgierig om er achter te komen wie het heeft gedaan. En het leest heerlijk, een fijne thriller om in te worden gezogen.

Specificaties Iedereen liegt

Auteur: Camilla Grebe | Uitgever: Cargo | September 2022 | 9789403182513 | 427 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Camilla Grebe
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.