Dagboek van Zoë Zwart – een heks van niks

Het zal je maar gebeuren. Je verhuisd met je vader naar een piepklein dorpje. Je maakt zonder dat je het had verwacht een vriend, maakt samen al plannen om naar school te gaan, maar dan hoor je verschrikkelijk nieuws. Je moet naar een andere school. En dat is niet echt een normale school. Gelukkig voor ons kunnen we alle avonturen lezen in het Dagboek van Zoë Zwart.

Dagboek van Zoë Zwart

Zoë Zwart is net verhuisd naar Klein Spreukelstein, een stadje met een magisch geheim. Wanneer haar vader haar per ongeluk bij de verkeerde school inschrijft, moet Zoë nieuwe en nogal eh… interessante lessen zien te overleven. Dingen laten zweven met een toverstok bijvoorbeeld. Wat er nog meer op haar takenlijstje staat? Vrienden maken, zorgen voor de chagrijnige klaskikker en alles doen wat magisch en menselijk mogelijk is om op een bezem te blijven zitten. En dat allemaal zonder ook maar iets te verraden aan haar vader, want ze mag aan NIEMAND vertellen wat er op school gebeurt…

Leesboek voor kinderen

Het Dagboek van Zoë Zwart is een leuk leesboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Er komt veel sarcasme in voor en dat levert grappige momenten op om te lezen. Ik heb het boek samen met mijn dochter gelezen voor het slapen gaan en we lagen samen geregeld in een deuk. Maar soms vonden we haar ook heel zielig. Hoe zou jij het vinden om op een school te zitten waar het niveau veel te hoog gegrepen is voor je, in dit geval omdat Zoë Zwart nog nooit had getoverd of op een bezem heeft gevlogen. Ze doet constant alles verkeerd en wordt paddenbrein genoemd.

Ze heeft geen vrienden op school, lunched in een bezemkast en tot overmaat van ramp mag ze ook nog eens niemand wat vertellen over deze nieuwe school. Haar vader is een soort verstrooide professor die de opvoeding niet helemaal onder de knie lijkt te hebben. Wat ik extra leuk vind is dat ze in haar dagboek ook geheimtaal probeert. Zo wordt het opeens ook een puzzelboek waarin we de code probeerden te kraken.

Dagboek bijhouden

Ik hield vroeger ook een dagboek bij, maar daar schreef ik hoogstens 1 keer per dag in. 1 a 2 kantjes meer was het echt niet. Maar in het Dagboek van Zoë Zwart lezen we soms wel 8 kantjes over 1 dag. De tijdstippen worden genoteerd en we worden echt opgezogen in de gedachtes en belevenissen van dit bijzondere maar moedige meisje.

Doorzettingsvermogen heeft ze wel, want ze gaat toch elke dag maar weer naar school, ondanks dat ze het niet leuk vind. Ze wordt geplaagd, ik heb een vermoeden van pesten, maar echte bewijzen heb ik hier nog niet voor. Als moeder vond ik het interessant om te lezen samen met mijn dochter omdat het ook ruimte geeft om over bepaalde onderwerpen te praten.

Illustraties Dagboek van Zoë Zwart

Katie Saunders heeft echt hele leuke illustraties gemaakt voor het dagboek van Zoë Zwart

Het doet je aan de ene kant denken aan Harry Potter natuurlijk met een heksenschool en gymles met een bezem. Aan de andere kant is het een totaal ander verhaal. Leerlingen wonen thuis midden in een dorp waar ook gewone mensen wonen. Het boek is het beste te lezen door meiden tussen de 9 – 11 jaar die van dagboek verhalen houden, van magie en hekserij en zoals mijn dochter zegt zelf ook niet altijd even handig zijn.

Over de auteur

Perdita Cargill schrijft samen met haar dochter Honor Cargill de serie over Zoë Zwart – heks van niks. Ze komt uit Schotland en woont in Londen. Ze is eerst jarenlang advocaat geweest. Ze vindt het het leukst om grappige boeken te schrijven.

kinderboeken.nl

Honor Cargill en Perdita Cargill schreven eerst volwassen boeken en dagboek van Zoë Zwart is hun eerste kinderboek. Het volgende deel wordt in het najaar van 2022 verwacht. Gelukkig maar want dan kunnen we verder lezen over hoe het heksenfeest gaat. Voor mij als volwassenen vond ik het einde niet bevredigend overigens. We zitten nog midden in een verhaal en belevenissen en dan is opeens pats boem het dagboek vol. Aan de andere kant is het zo wel een leesbaar formaat boek dat kinderen niet afschrikt omdat het boek veel te dik is. Ik hoop dat het volgende deel wat mooier afsluit echter. Nu voelde het alsof je midden in een zin zat en de auteur in slaap was gevallen.

Inside info: als boekenblog hebben we inmiddels mooie directe connecties en een little birdie (dankjewel Caren Limpens) told us… Het originele Engelse boek is veel dikker! Voor de Nederlandse markt is het verhaal van Zoë in tweeën gesplitst. Dat verklaart het wat abrupte einde. Het tweede deel wat nog gaat komen hoort origineel gewoon bij het boek.

overleven op het heksenfeest

Specificaties Dagboek van Zoë Zwart

Auteur: Honor Cargill en Perdita Cargill | Illustraties Katie Saunders | Vertaling: Marjolein Algera | Uitgeverij: Witte Leeuw | 9789493236165 |  februari 2022 | 128 pagina’s | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.