Kater, een herziene spannende jeugdthriller van Woodrow

Met het boek Kater van Margje Woodrow heb ik een speciale band. Ooit lang gelee (ah 2015 valt mee), kwam dit boek uit. Toentertijd won ik een gesigneerd exemplaar via social media. Het genre young adult thrillers was toen verre van groot en geaccepteerd. Ook voor mij was dit wat nieuw. Tijdens het lezen kon ik niet helemaal mijn draai vinden in het verhaal. En ik heb helaas dat boek, stom stom stom, weggegeven aan iemand die het graag wilde lezen.

Boeken delen is natuurlijk nooit stom. Maar ik had nooit kunnen voorspellen dat ik in 2023 onderdeel van een goedlopende boekenblog zou zijn, dat YA thrillers hot and happening zijn net zoals de auteur Margje Woodrow. En dat er dus in 2023 een geheel frisse en herziene versie van Kater zou worden uitgebracht. Ik heb beide boeken inmiddels in mijn bezit (zonder handtekening) en ga ze voor jullie lezen. Ik ben benieuwd hoe ik dit verhaal nu ervaar!

Kater, een herziene spannende jeugdthriller van Woodrow

Synopsis Kater

Tijdens hun vakantie logeert Teddy in het huis van haar oppasfamilie. Samen met haar vriendin Chloë geeft ze er stiekem een feest, maar dat loopt volledig uit de hand.
De dag na het feest wordt Chloë dood gevonden in het bos. Vermoord! Iedereen is verdacht. Wie heeft het gedaan? En wie stuurt die enge berichtjes met Chloë’s telefoon?

Kater kwam in 2015 uit bij Gottmer en in 2023 is er de herziene versie in de spannende boekenserie “Politie niet betreden” van uitgeverij De Fontein. De hoofdlijnen zijn gelijk, zo ook de karakters. Het verhaal is wat afgestoft, opgepoetst en meer in het nu geplaatst.

Muziek uit het boek: Europe – The Final Countdown

Het verhaal en thema’s

Kater is een spannend verhaal. De basis is een meidengroep van 4 vriendinnen. Teddy, Chloë, Sabine en Jolijn. Daarbij hangen nog wat vriendjes rond. Je leest mee vanuit het perspectief van Teddy. In de eerste versie krijg je mee dat ze verhuist is van Den Haag naar Tilburg. Ik ben zelf ook verhuist van precies dezelfde locatie… naar precies dezelfde locatie. Dat vond ik toen een leuke toevalligheid. In de herziene versie komt dit minder naar voren maar weet je wel later in het verhaal dat Teddy er later bij is gekomen. Een groot thema is vriendschap. De balans in een vriendschap. Maar ook eerlijkheid, geheimen en ‘hoe goed ken je elkaar nu echt’?

Daarnaast is er plek voor liefde in diverse vormen. Liefde in een relatie, verboden liefde en vluchtige liefde. Maar ook liefde vanuit een gezin, en het gemis hiervan. De maatschappelijke thema’s die spelen bij de doelgroep zijn weer fijn en natuurlijk verweven in het verhaal. Het erbij willen horen, scheiding van ouders, fomo en alles wat bij opgroeien komt kijken. Keuzes die je maakt die soms niet goed zijn. In beide versies is dit gelijk en ook de ontknoping is niet aangepakt. Er viel mij maar 1 nieuw karakter op en dat is verder ook niet heel bepalend voor het verhaal.

kater margje woodrow

Vormgeving

Iets wat wel heel duidelijk opvalt is de vormgeving! Kater 2023 is dunner en prachtig vormgegeven. Beide covers zijn tof, en de cover van 2023 is wel in dezelfde geest als de versie uit 2015. Ook is er een heuse crime-podcast gemaakt die je kan beluisteren. Heel tof hoe Woodrow altijd zo speelt met de digitale mogelijkheden bij haar boeken. Iets wat perfect aansluit bij haar doelgroep. Wat me als eerste opvalt is dat de “rattenhoofdstukken” zijn weggehaald (een kleine rat is nog wel te vinden in de nieuwe versie). Dit was vanuit het perspectief geschreven van de moordenaar. Daarentegen bevatten de titels allemaal een tijdstip nu. Daardoor vind ik dat je nog meer het verhaal beleefd. Het omvat een korte tijdspanne die voor mij op deze manier nog voelbaarder wordt.

Ook zijn de app-berichtjes nu vormgegeven zoals we eigenlijk gewend zijn in boeken. Het is een illustratie van een echt berichtje. En ook wat illustraties van nieuwsberichten staan erbij. Wat mij betreft geheel passend in het verhaal en in deze tijd. Het leest lekker. Leuk vind ik ook dat achterin de 2023 Kater een interview met Margje Woodrow staat. En ik kom hierdoor eigenlijk achter de oorsprong van het verhaal van Kater. Dat geeft het wat mij betreft nog meer kleur. In mijn intro gaf ik aan dat toen ik dit boek voor het eerst las ik me niet zo thuis voelde in dit verhaal. Ik kan jullie inmiddels wel verklappen dat ik in 2023 echt heel erg enthousiast erover ben.

Muziek uit het boek: John Legend – All of Me

Verschil oude en nieuwe Kater

Ik geef al wat verschillen hierboven aan maar ik zal nog wat punten onder elkaar zetten.

 • Minder bladzijden
 • Andere vormgeving
 • De taal is opgepoetst naar nu
 • Het verhaal is compacter geworden en daardoor misschien nog spannender
 • Karakters spreken me denk ik nog meer aan, ze hebben ieder wat meer kleur en samen vormen ze een kloppend palet
 • Karakters hebben achternamen gekregen
 • Tijdstippen zijn toegevoegd aan de hoofdstukken
 • Van Loon is wat vriendelijker, nog steeds zakelijk, maar wat mij betreft ook een beter en meer kloppend als personage (wie? Ga Kater dan maar zelf lezen)
 • Minder randzaken, meer logica (wat mij betreft)
 • Woodrow strooit al meer met broodkruimels en hints zodat je meer kan puzzelen
 • Het einde is anders and I like it! Nee geen grote veranderingen, juist een ingetogen en mooie subtiele aanpassing
Muziek uit het boek: Editors – The Racing Rats

Voor welke leeftijd is Kater?

Die vraag krijg ik vaker, want voor welke leeftijd is Kater? Ik ken dit boek als een young adult thriller. Dus voor jongvolwassenen. De karakters zijn zo rond de 17/18 jaar. Er komt drank en een beetje drugs in voor en ook wat milde seksualiteit. Op internet lees ik weer de richtlijn van 14/15 jaar. Wat mij betreft kan het allemaal als het past bij de lezer. En misschien heb je wat aan bovenstaande omschrijving.

kater margje woodrow

Contact met haar lezers

Ik heb echt genoten van herlezen van Kater. Anno 2023 snap ik dit genre zoveel beter. Mede dankzij Margje Woodrow. Toen ik nog vers was als boekrecensent kwam ik er eens niet uit met een boek van haar en ik kon mijn vinger er niet op leggen. Margje Woodrow nam de tijd om een kort gesprek met me aan te gaan en daardoor zijn mijn ogen echt geopend. Ik hou nu ook altijd de doelgroep voor ogen als ik recenseer want daar schrijft een auteur naar. Zeker in dit genre! En ik ben zo blij dat zoveel jongeren zijn gaan lezen door Woodrow haar boeken.

Wat ze ook zo goed doet, is het opzoeken van haar doelgroep. Ik zie haar vele schoolbezoeken afleggen en echt de jongeren bereiken. Vervolgens lees ik reacties op onze boekenblog dat ze haar bezoeken zo tof vonden en meteen wilden gaan lezen. Dan heb je als volwassenen toch eigenlijk niks te vinden over een boek? Als een lastige leesgroep met zoveel plezier een boek oppakt. Verhalen die spannend zijn maar ook belangrijke maatschappelijke thema’s verweven hebben. Dan verdien je alle lof wat mij betreft.

Woodrow haar passie en oprechte betrokkenheid raakt veel lezers en ook mij heeft ze weten te raken. Ik heb genoten van Kater, beide versies, maar denk dat deze herziene versie wel een verbetering is. Het is wat mij betreft ook één van haar sterkere verhalen. Misschien juist wel door haar eigen connectie ermee. Ga het vooral lezen!

Boekentips passend bij dit boek

Specificaties Kater

Auteur Margje Woodrow | Uitgever: De Fontein | Juni 2023 / Eerste druk 2015 | 196 pagina’s | 9789026164019 | Grafische vormgeving: Atelier van Wageningen | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.